Български гражданин на летището в Бейрут: Всички се чувстват в безопасност

30.09.2024 16:45
Най-малко шестима загинаха при израелски удар в Бейрут СНИМКА: Х/@visegrad24

„Всички чакаме. Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм". Това каза д-р Мохамед Фархад, който се намира на летището в Бейрут и чака да бъде евакуиран. Той е там заедно със съпругата и детето си.

В 13 часа правителственият „Еърбъс" получи зелена светлина и излетя за Бейрут. На летището в ливанската столица го oчакват нашите сънародници. 

20 години от живота си Мохамед посвещава на България, където получава медицинското си образование, а от два месеца е и български гражданин.

Казва, че страната ни е реагирала на ситуацията най-бързо.

„Всичко стана за един ден, много бързо. Веднага се свързаха с нас от МВнР и от посолството. Благодаря на всички, които поеха ангажимент за тази ситуация. Не очаквах такава реакция. България беше от най-бързите държави – от първите, които започнаха евакуация", разказа Мохамед пред bTV.

Държавният авиационен оператор беше готов за мисията от рано сутринта. На съвещание в Министерският съвет беше уточнен екипажът, както и кои служители на МВнР ще придружат първата група българи.

В операцията по извеждането им участват и българските военни и съюзнически сили.

В случай, че самолетът не беше получил разрешение за полет в размирното небе, властта е обсъдила и сухопътна евакуация.

Заради сериозната ескалация на военните действия в Близкия изток външното ни министерство призова българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливан и незабавно да напуснат територията на страната. На сайта на ведомството е отбелязано най-високото ниво на риск при пътуване до Ливан.

Други от От страната и света

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

L-39 паднал заради нисък полет преди вертикалното набиране на височина

Вероятно ръководителят на полети не е подал навреме команда за прекъсване на изпълнението на фигурата, коментари авиационен журналист  Първите данни от черната кутия от фаталния полет

>