Пет телефонни измами само за месец в Хасково, има задържани

30.09.2024 16:19
Пет телефонни измами само за месец в Хасково СНИМКА: Архив

При пет осъществени измами по телефона през септември на територията на Районното управление (РУ) – Хасково, полицията е установила и задържала четирима души, съобщи на брифинг днес директорът на управлението главен инспектор Мирослав Христов.

За последния разкрит опит за телефонна измама от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Хасково съобщиха днес. Задържан е мъж, успял да отмъкне от възрастна жена 16 000 лв. по схемата „мним медик - пострадал роднина". Мъжът (28 г.) е от с. Добринци, община Джебел. Той е установен в центъра на Хасково и арестуван от полицията на 27 септември, уточни главен инспектор Мирослав Христов. Задържаният е имал предишни криминални прояви, свързани с наркотици, но те не са били на територията на Хасковска област, уточни Христов. Той съобщи още, че по оперативни данни, задържаният не е действал сам в Хасково.

Самият случай е отпреди седмица. Полицаите тръгнали по "горещите следи" на телефонните измамници, когато в управлението е подаден сигнал от 85- годишна жена от областния град, че по стационарния телефон мъжки глас ѝ се е представил като лекар и обяснил, че неин роднина се нуждае от спешна операция на краката, за което е необходимо да бъде заплатена определена сума.

Възрастната жена събрала наличните си 16 000 лв. и ги предала на входа на дома си на улица „Стара планина". Когато часове по-късно усетила, че е измамена, подала и сигнал до полицията. Главен комисар Христов уточни, че първоначалната сума, поискана по телефона, била в размер на 30 000 лева. Вероятно разбрали, че възрастната жена има в наличност по-малко пари, измамниците са склонили да действат спрямо наличния ѝ ресурс, посочи той.

Задържаният в хода на оперативно-издирвателните действия мъж от Добринци е признал за направеното, каза полицейският директор. Той е върнал с протокол инкриминираните пари. Наложена му е съдебна мярка "парична гаранция" и забрана да напуска страната. Съучастникът му все още се издирва, посочи още главен комисар Христов.

На 27 септември от пресцентъра на ОДМВР в Хасково беше съобщено за друг предотвратен опит за подобно деяние, станал седмица по-рано. Тогава бяха задържани двама младежи на 20 и 17 години от хасковското село Александрово, опитали да въведат в заблуждение 77–годишна жителка на областния град Хасково, но по схемата „полицаи преследват престъпник". Предотвратената тогава измама беше за 1700 лева.

На 24 септември, при друг случай на телефонна измама, мъж на 86 години от Хасково предаде 19 000 лв. на непознат за него човек пред вратата на дома си. При този случай от полицията съобщиха, че отново са стигнали до извършителите и са арестувани двама мъже - на 47 и 23 г., както и жена на 45 години.

В началото на септември също беше съобщено за телефонни измами на територията на Хасково, на които жертви са станали две възрастни жени - на 83 и на 90 години. В хода на работата при втория случай полицаите са установили и задържали жена - посредник при измамата от село Малко градище, община Любимец, която е върнала с протокол инкриминираните 4000 лева.

По думите на директора на РУ – Хасково, между случаите на измами по телефона през последния месец, разкрити на територията на общината, най-вероятно има връзка, но за това няма все още категорични доказателства и по установяването на такива се работи. Установено е обаче, че всички задържани са преносители на сумите. Те са били наемани по една и съща схема - чрез обяви за работа в социалната мрежа. Според самопризнанията им те са се съгласявали да се включат в схемата за измама срещу суми под 1000 лева.

Други от От страната и света

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

L-39 e паднал край "Граф Игнатиево" заради нисък полет, показва черната му кутия

Първите данни от черната кутия от фатални полет, при който загинаха двама военни пилоти край база "Граф Игнатиево", показаха, че вероятната причина за катастрофата е нисък полет преди вертикалното

Транспортираха мъж в тежко състояние с медицинския хеликоптер от Севлиево до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщиха на страницата си във Фейсбук от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ)

>