Васил Терзиев подписа меморандум с Дружеството на кардиолозите в България за превенция на сърдечносъдовите заболявания

30.09.2024 14:34
Васил Терзиев подписа меморандум за сътрудничество с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) СНИМКА: Столична община
Меморандумът бе подписан в присъствието на общинските съветници Борис Бонев, председател на групата ПП-ДБ-СС, Ваня Тагарева и Антон Хекимян - ГЕРБ-СДС и Севдалина Петрова, независим представител СНИМКА: Столична община

В Световния ден на сърцето – 29 септември кметът на Столичната община Васил Терзиев подписа меморандум за сътрудничество с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), с председател доц. д-р Васил Трайков. С меморандума двете страни се обединяват да работят съвместно в борбата за човешкото здраве и превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Меморандумът бе подписан в присъствието на общинските съветници Борис Бонев, председател на групата ПП-ДБ-СС, Ваня Тагарева и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Севдалина Петрова, независим представител.

Благодаря на доц. д-р Васил Трайков и Дружеството на кардиолозите за професионализма и отговорността към този национален проблем. Сътрудничество с Дружеството на кардиолозите и Столичната община е изключително важно.Човешкото здраве е приоритет и цел, която ни обединява независимо от политически цвят. София може да бъде добър пример в това отношение - да покаже кой е правилният път в превенцията на сърдечните заболявания и постигането на здравословен начин на живот. Това каза кметът Васил Терзиев.

По думите му наша дългосрочна цел е здравето на децата, затова искаме да възпитаме у тях добри навици за здравословно хранене и начин на живот, а чрез младите хора да достигнем до възрастните и да видим промяна на обществото ни, посочи също кметът Васил Терзиев.

Разработили сме основите на Национален план за сърдечно-съдово здраве и неговите приоритети са заложени в настоящия меморандум. Подписването му от Столична община за нас е знак, че вниманието на институциите е фокусирано и следващата стъпка е инициирането на междуведомствена работна група в Министерство на здравеопазването, заяви доц. д-р Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България. 

„Широката подкрепа е изключително важна и подписването на меморандума днес е важна крачка напред.", посочи проф.д-р Кирил Карамфилов - бъдещия председател на дружеството.

Предвижда се в следващата седмица да се проведе образователна кампания „Седмицата на сърцето". В над 40 училища в София ще бъдат проведени обучения от кардиолози за превенция. Мото на кампанията е „Действай със сърце".

Столичната община и Дружеството на кардиолозите ще работят съвместно в областта на превенцията, навременно лечение, рехабилитацията. Ще бъдат въвеждани и изпълнявани пилотни и стратегически проекти в сферата на сърдечно съдовите заболявания, скрининг и ранна диагностика.

Развитие на иновативни решения и модерна инфраструктура, осигуряваща качествената диагностика и лечение, както и чрез дигитални решения са също част от планираните съвместни действия.

Въпреки напредъка на медицината, сърдечните заболявания остават водеща причина за леталния изход сред заболяванията. Само в България годишно от болести на кръвообращението загиват между 70-75 хиляди души. Голяма част от този тип загуба на живот е предотвратима. Единственият начин за това, както и за намаляване броя на тежко протичащите сърдечносъдови заболявания е активна профилактика от най-ранна възраст. Нейната цел е да бъде установен здравословен начин на живот с физическа активност, балансирано хранене, редовни профилактични прегледи, борба с наднорменото тегло, хипертонията, недопускане на вредни навици като пушене, употреба на алкохол, мазнини и сол и др.

Меморандумът е в подкрепа на Националния план за сърдечно-съдово здраве. Приоритети на този документ са намаляване на предотвратимата смъртност от сърдечносъдови заболявания с 30% до 2030 г.

Други от От страната и света

10 години строг затвор за убийство след пиянска свада в село Езерово

50-годишен украинец е осъден на 10 г. затвор за убийството на свой колега и сънародник, съобщават от пресслужбата на Варненският окръжен съд. Престъплението е извършено на 13 февруари миналата година

Двама от Ихтиман ограбиха с нож музикант от Белица след сватба

Мъж от Белица е бил ограбен в Ихтиман, съобщиха от полицията. Около 22.35 часа в събота жител на Белица съобщил в полицията, че е станал жертва на грабеж

Салдото по КФП към август е отрицателно в размер на над 1,681 млрд. лв.

На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към август 2024

Радио Китай: Как Китай и светът постигат взаимна полза през последните 75 години?

През 2024 година се навършат 75 години от създаването на КНР, пише Радио Китай. Тези 75 години станаха свидетели на чудото на бързото икономическо развитие на Китай и на взаимната изгода и печалба

Изхвърлиха бебенце пред къща в наш град

Било е още с пъпната връв и е родено в домашни условия Новородено бебе е намерено пред вратата на частен дом в Айтос, съобщиха от полицията. Сигналът за изоставеното момиченце на ул

>