Безплатно попълват документи на фермери за 1,6 млрд. евро, които идват от ЕС

30.09.2024 12:51 Деляна Къркеланова

Приемът на проекти започва през ноември тази година, подкрепа ще има и за занаятчийство и услуги, модернизация на напояването

Експерти от Националната служба съвети в земеделието (НССЗ) ще изготвят безвъзмездно всички документи при кандидатстване на млади, малки и нови земеделски стопани по инвестиционните интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Това съобщиха от земеделското министерство. По плана за България общо са отпуснати от ЕС 8 млрд. евро до 2027 година.

Сдруженията на фермери в групи и организации на производителите ще имат приоритет при одобрение на проектните предложения. Поради това фермерите е добре да се обединяват, за да могат да кандидатстват по-успешно, съветват от земеделското министерство.

Всички предстоящи приеми на документи по стратегическия план ще са през системата за електронно управление. Тя вече имала и нови функции, с които земеделските производители и администрацията да подобрят своята комуникация.

До края на годината е предвидено да стартират проекти за над 1,6 млрд. лв. за подкрепа на млади и нови фермери и инвестиции в инфраструктура. Подкрепата обхваща разнообразни дейности, включително развитие на неземеделски сектори като занаятчийство и услуги, модернизация на инфраструктурата за напояване и селскостопански дейности.

Финансиране може да получат и иновативни проекти в селското стопанство, насочени към нови технологии и методи за производство, както и групи и организации на производители, които целят по-добро позициониране на пазара и адаптиране към пазарните изисквания. Предвидени са приеми и за извършване и развитие на неземеделски дейности, както и за подпомагане на подобряването на общинската инфраструктура.

През ноември ще се стартира с инвестиции в основни услуги и дребна инфраструктура в селските райони с бюджет от 500 млн. евро. Ще има и стартова помощ за млади земеделски стопани, за което са предвидени над 100 млн. евро, както и подпомагане на много малки фермери с 30 млн. евро. Ще се отпуснат и 12,5 млн. евро като подкрепа за организации на производители или групи от производители.

През декември ще стартира прием за инвестиции за неселскостопански дейности в селските райони с бюджет 98 млн. евро и за инфраструктура за напояване, като за нея са отделени 100 млн. евро.

Има вече и изготвена методика за определяне на гарантирани бюджети за общините в обхвата на дефиницията за селски райони. Тя ще се прилага за проекти, свързани с инвестиции в основни услуги и дребна по мащаби инфраструктура в селските райони. Чрез методиката се гарантирал достъп до средства на всяка една общинска територия съгласно нейните нужди.

В плана се правят и корекции за директните плащания по екосхемата. Тя е допълнена с възможност за създаване на буферни ивици, както и с възможност за използване на площи с угари в рамките на максимум 7% от обработваемата земя в стопанство.

Други от От страната и света

10 години строг затвор за убийство след пиянска свада в село Езерово

50-годишен украинец е осъден на 10 г. затвор за убийството на свой колега и сънародник, съобщават от пресслужбата на Варненският окръжен съд. Престъплението е извършено на 13 февруари миналата година

Двама от Ихтиман ограбиха с нож музикант от Белица след сватба

Мъж от Белица е бил ограбен в Ихтиман, съобщиха от полицията. Около 22.35 часа в събота жител на Белица съобщил в полицията, че е станал жертва на грабеж

Салдото по КФП към август е отрицателно в размер на над 1,681 млрд. лв.

На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към август 2024

Радио Китай: Как Китай и светът постигат взаимна полза през последните 75 години?

През 2024 година се навършат 75 години от създаването на КНР, пише Радио Китай. Тези 75 години станаха свидетели на чудото на бързото икономическо развитие на Китай и на взаимната изгода и печалба

Изхвърлиха бебенце пред къща в наш град

Било е още с пъпната връв и е родено в домашни условия Новородено бебе е намерено пред вратата на частен дом в Айтос, съобщиха от полицията. Сигналът за изоставеното момиченце на ул

>