Откриха новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" (Снимки)

30.09.2024 11:37 Надежда Алексиева
Снимки: Орлин Цанев

Новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" стартира днес с 672 първокурсници в специалност „бакалавър" и 160 в - „магистър", които ще се обучават на български език.

На тържествената церемония по откриване присъства и министърът на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите.

Новоприетите студенти в чуждоезиково обучение в образователно-квалификационните степени „бакалавър" и „магистър" са 100.

14 са специалностите в Морското училище за „бакалавър" и 18 за „магистър", някои от тях изцяло нови и адаптирани към съвременните тенденции в пазара на труда и нарастващите нужди на IT сектора, космическото инженерство, смарт сектора и др, съобщиха от учебното заведение.

Запазва се и интересът към традиционните морски професии, логистиката и мениджмънта.

Студентите ще се обучават в специалности от три професионални направления: „Транспорт корабоплаване и авиация"; „Комуникационна и компютърна техника" и „Национална сигурност".

В специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" студентите избират между 6 специализации в редовна форма на обучение.

Това са „Корабоводене за ВМС"; - „Корабни машини и механизми за ВМС"; „Военноморски комуникационни радиотехнически системи"; „Мехатроника"; „Кибероперации" и „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили".

Приети са 55 курсанти в различните специализации редовна форма на обучение и 5 военнослужещи в задочна форма.

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" е едно от водещите военноморски училища в света. Годината е особена, защото ще трябва да сменим началника на висшето училище. Моето присъствие е жест и уважение към флотилен адмирал Боян Медникаров за неговия изключителен принос. Пожелавам на флотилен адмирал Калин Калинов да развива и издига авторитета на училището, каза пред журналисти след церемонията министър Запрянов.

Други от Просветни

Как се създават екохрани - обяснява бизнесът

В кампанията на "24 часа" и ОББ за устойчиво бъдеще представители на три големи компании разказват своя опит Производството по устойчив начин на храни

Решено от тази година: без диктовка, а с текст за редактиране на изпита в 4-и клас (Обзор)

Учениците ще поправят грешки в думи като луни лачи Няма да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация Диктовката в края на 4-и клас вече ще бъде заменена от задача за

Борис Велчев, Теодора Димова, проф. Владимир Чуков и проф. Иво Петров станаха член-кореспонденти на БАН (Обзор)

11 са новите академици, сред тях проф. Иван Илчев и Иван Гранитски Бившият главен прокурор Борис Велчев, писателката Теодора Димова, международният изследовател проф

Ветеринарни лекари и зооинженери от първия старозагорски випуск гостуваха на Тракийския университет

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков посрещна в старозагорското висше училище доайените от випуск '79 – първите ветеринарни лекари и зооинженери, дипломирани в Града на липите

Диктовката няма да бъде част от изпита на 4. клас през следващата година

Министерството на образованието обяви новите модели на националното външно оценяване за учениците в 4., 7. и 10. клас, които са налични на сайта на ведомството

>