В Шумен ще преглеждат безплатно за 4 вида болести

30.09.2024 10:00
Прегледите ще продължат месец и половина Снимка: Pixabay

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще осигури безплатни прегледи за 580 души от 1 октомври до 15 ноември. Четири скринингови кампании за групи от населението на област Шумен, независимо от здравноосигурителния статус и фамилната обремененост, започват на 1 октомври, съобщиха от здравната инспекция.

Прегледите са насочени към основните хронични болести и ще бъдат извършвани от лекар-специалист за следните заболявания: злокачествени новообразувания на маточната шийка, сърдечно-съдови заболявания, белодробни болести и диабет тип 2. Кампаниите с безплатни прегледи ще продължат до 15 ноември 2024 г., като е необходимо предварително записване по телефон, обясниха от РЗИ - Шумен.

Според графика за провеждане на кампанията записвания за преглед за диабет тип 2 и за белодробни болести се прави на телефони: 054 830 630 и 0878 330 630. Записването за скрининговите прегледи за сърдечно-съдови заболявания се прави на телефон: 054 832 300 от 8:00 до 14:00 ч. Предварителното записване за прегледите за злокачествени новообразувания на маточната шийка се прави на телефони 054 800 806 и 0893 324 202.

Кампаниите със скринингови прегледи за белодробни болести и за сърдечно-съдови заболявания са с обхват по 130 прегледи и са за хора над 40-годишна възраст. За жени от 20 до 49-годишна възраст са организирани 200 скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка с вземане и изпращане на материал за цитонамазка и последващо интерпретиране на резултата, а прегледите за диабет тип 2 са 120 и са за лица над 18-годишна възраст, съобщиха още от здравната инспекция.

РЗИ организира провеждането на скрининговите кампании по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г., приета с Решение на Министерския съвет. Стратегическата цел е да продължи подобряването на здравното състояние на населението чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и дългосрочни последствия за здравето от най-често срещаните хронични незаразни болести. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването, допълниха от РЗИ - Шумен.

Както БТА съобщи, на 13 септември в изнесен пункт пред Областната администрация в Шумен експерти от Регионална здравна инспекция - Шумен съдействаха на граждани за сдвояване на електронни здравни досиета с мобилни телефони чрез приложението "еЗдраве".

На 11 септември започна ваксинацията срещу COVID-19. Ваксината се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации.

Общо 50 души се изследваха в кампанията „БезОпасна ваканция" в Шуменско, продължила от 5 до 12 август. От тях 19 са мъже, а 31 - жени. Регистрирани бяха два положителни теста за хепатит В.

Други от От страната и света

Русе дарява културен чек на зрелостниците за трета поредна година

И тази година Община Русе продължава инициативата „Културен чек" за учениците от 12. клас на всички общински и държавни училища на територията на общината

Една трета от възрастните остават със същата пенсия въпреки преизчислението

Служебно преизчисление с допълнителен стаж даде възможност на работещ пенсионер да увеличи пенсията си с 297,70 лв. Въпреки това обаче около една трета от работещите възрастни това преизчисление не

Правителственият самолет излетя, за да евакуира българите от Ливан

Правителственият самолет излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат у нас. Следим движението на самолета чрез сайта flightradar24.com

28-ото издание на „Северно сияние“ ще се проведе в Русе

От 4 до 6 октомври Русе ще бъде домакин на Международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние". Конкурсът се провежда за 28-а поредна година и се организира от

Луксозно "Порше" изгоря в Перник

Лек автомобил „Порше" е изгорял тази нощ в Перник, съобщиха от полицията. Сигнал за пожара бил подаден около 03, 15 ч. на тел. 112. Незабавно на място пристигнали служители на полицията и пожарната

>