Борис Велчев, Теодора Димова, проф. Владимир Чуков и проф. Иво Петров станаха член-кореспонденти на БАН (Обзор)

29.09.2024 21:56
Българска академия на науките. СНИМКА: Фейсбук на БАН
Борис Велчев
Теодора Димова
Иван Илчев
Иван Гранитски

11 са новите академици, сред тях проф. Иван Илчев и Иван Гранитски

Бившият главен прокурор Борис Велчев, писателката Теодора Димова, международният изследовател проф. Владимир Чуков и кардиологът проф. Иво Петров вече са член-кореспонденти на БАН. Те бяха избрани заедно с още 17 учени и общественици във вота за нови членове и кореспонденти на академията, който продължи от 24 до 28 септември.

Велчев и Чуков са член-кореспонденти в област “Хуманитарни и обществени науки”. Проф. Чуков е преподавател и автор на мултидисциплинарни изследвания, голяма част от които посветени на радикалния ислямски фундаментализъм. Борис Велчев е един от най-авторитетните имена в наказателноправната наука.

В област “Изкуства и изкуствознание” за член-кореспондент е избрана Теодора Димова. Дъщерята на писателя Димитър Димов е журналист, преводач, автор на 12 книги и 9 пиеси, превеждани в чужбина. Освен нея в тази област член-кореспондент е и художничката Живка Маринова.

Известният кардиолог проф. Иво Петров разработва иновативни методи в областта на ендоваскуларната кардиология, въвел е множество иновативни терапевтични методи.

Освен него в областта на медицинските науки член-кореспондент е и Славчо Томов.

В областта на математическите науки за член-кореспонденти са избрани Людмил Кацарков, Петър Бойваленков, Надежда Рибарска; на физическите - Николай Недялков и Евгени Семков; на химическите - Георги Вайсилов и Петър Петров; на науките за Земята - Даниела (Нели) Йорданова и Николай Бонев; на инженерните - Георги Д. Тодоров; на биологическите - Сорен Хайрабедян и Виолета Великова; на аграрните - Иван Атанасов и Илия Цачев; в категория до 50 г. - фармакологът Георги Момеков.

11 пък са новите академици на БАН.

Иван Илчев е избран за академик в областта “Хуманитарни и обществени науки”. Проф. Илчев е преподавател, а научната и научно-приложната му дейност са съсредоточени в историята на България, Балканите и Европа от Берлинския конгрес до края на Втората световна война.

Заедно с него в тази област академик вече е и Иван Русчев, който изследва фундаментални проблеми на българското частно право.

Писателят Иван Димитров-Гранитски стана академик в областта “Изкуства и изкуствознание”.

Другите избрани за академици от БАН тази година са: Стефан Иванов (математически науки); химически науки - Вася Банкова и Тони Спасов; Александър Драйшу (физически науки); Петко Хр. Петков (инженерни науки); Илза Пъжева (биологически науки); в аграрни и лесовъдни науки - Христо Найденски и Иван Илиев.

Други от Просветни

Решено от тази година: без диктовка, а с текст за редактиране на изпита в 4-и клас (Обзор)

Учениците ще поправят грешки в думи като луни лачи Няма да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация Диктовката в края на 4-и клас вече ще бъде заменена от задача за

Ветеринарни лекари и зооинженери от първия старозагорски випуск гостуваха на Тракийския университет

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков посрещна в старозагорското висше училище доайените от випуск '79 – първите ветеринарни лекари и зооинженери, дипломирани в Града на липите

Диктовката няма да бъде част от изпита на 4. клас през следващата година

Министерството на образованието обяви новите модели на националното външно оценяване за учениците в 4., 7. и 10. клас, които са налични на сайта на ведомството

Лекарите Иво Спасов и Славчо Томов сред новите член-кореспонденти

Събранието на академиците на БАН избра днес нови член-кореспонденти в инженерните, биологическите, медицинските и аграрните науки. В областта на Инженерните науки за член-кореспондент е

В 40 училища у нас ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието

В 40 училища в България ще бъдат въведени пробно различни инструменти за оценка на качеството на обучението. Училищните екипи в тях ще имат възможност да създадат собствени системи за управление на

>