Решено от тази година: без диктовка, а с текст за редактиране на изпита в 4-и клас (Обзор)

29.09.2024 22:15 Ярослава Прохазкова
На изпита в края на 4-и клас вече няма да има диктовка. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Диктовката в края на 4-и клас вече ще бъде заменена от задача за редактиране на грешки в текст.

Текст за редактиране ще замени диктовката на изпита в края на 4-и клас. Това стана ясно след окончателното публикуване на модела за Национално външно оценяване (НВО) за учебната 2024/2025 г. на сайта на Министерството на образованието и науката.

Отпадането на диктовката е основната промяна в теста за тази година, повечето от останалите задачи се запазват като модел. Тестът съдържа 13 езикови, 11 литературни и 1 речева задача с творчески характер. С езиковите задачи се проверява владеенето на книжовните норми, които са базови за езиковата култура, а с литературните - уменията за четене с разбиране.

В публикувания модел на изпита е даден примерен текст за редактиране:

Първите луни лачи блеснъха в тъмната есена нош. Зъплака небето. Светнаха малките даждовни капки. Напоиха жаднъта почва. Притихнаха вмрака дарветата.

Старият дъп стоеше горт и красиф. Сенките на клоните му рисуваха странни форми по мокрия път и покривите на къштите. Ледени ветрове тичаха по спяштите улици.

Идеята е в последната задача от изпита четвъртокласниците да открият и да редактират думи с правописни грешки. Това е задача, която традиционно се използва в обучението в началния етап. По този начин ще се разнообразят типовете задачи за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация, обясниха от министерството.

“Промените са в продължение на усилията ни за поставяне на по-голям акцент на изпитите върху

измерването на придобити компетентности, а не просто възпроизвеждане на знания”,

обясни преди време министър проф. Галин Цоков. Целта на МОН е да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на такива, които изискват осъществяване на междупредметни връзки.

В езиковите задачи ще се проверяват още разпознаване на представка, образуване на нови думи с изучените морфеми,

разпознаване на части на речта

(съществителни, прилагателни имена, глаголи, лични местоимения или числителни имена) и определяне на граматическите им признаци. Четвъртокласниците трябва да умеят да правят разлика между пряко и преносно значение на думата.

В литературните задачи учениците ще трябва да откриват значението на непознати думи в контекста на произведението, да извличат конкретна информация от текст, да докажат смисъла на прочетеното и да съчиняват текст по словесна или визуална опора. Те трябва да умеят и да коментират факти и идеи от чужд текст.

Речевата задача проверява уместна ли е употребата на езикови средства според комуникативната ситуация, осмисляне на зададената тема на текста за съчинение и придържане към нея при писане, както и изразяване на собствено мнение и аргументиране с оглед на ситуацията на общуване.

Максималният брой точки от изпита е 100 точки, припомниха от МОН.

Знания за числата и за принципа на образуване на редицата на естествените числа,

умения за събиране, изваждане, умножение и деление,

за намиране на неизвестно пък са сред компетентностите, които ще проверява външното оценяване по математика за 4-и клас тази година. Децата трябва да покажат също умения за логическо и пространствено мислене и за разчитане на информация, представена в различен вид - таблица, графика, инфограма.

От министерството обясниха, че задачите с избираем отговор ще са 16, с кратък свободен отговор 4, също 4 с разширен свободен отговор. Една ще е задачата с разширен свободен отговор, съдържаща три подусловия. Максималният брой точки и от теста по математика е 100.

Други от Просветни

Борис Велчев, Теодора Димова, проф. Владимир Чуков и проф. Иво Петров станаха член-кореспонденти на БАН (Обзор)

11 са новите академици, сред тях проф. Иван Илчев и Иван Гранитски Бившият главен прокурор Борис Велчев, писателката Теодора Димова, международният изследовател проф

Ветеринарни лекари и зооинженери от първия старозагорски випуск гостуваха на Тракийския университет

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков посрещна в старозагорското висше училище доайените от випуск '79 – първите ветеринарни лекари и зооинженери, дипломирани в Града на липите

Диктовката няма да бъде част от изпита на 4. клас през следващата година

Министерството на образованието обяви новите модели на националното външно оценяване за учениците в 4., 7. и 10. клас, които са налични на сайта на ведомството

Лекарите Иво Спасов и Славчо Томов сред новите член-кореспонденти

Събранието на академиците на БАН избра днес нови член-кореспонденти в инженерните, биологическите, медицинските и аграрните науки. В областта на Инженерните науки за член-кореспондент е

В 40 училища у нас ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието

В 40 училища в България ще бъдат въведени пробно различни инструменти за оценка на качеството на обучението. Училищните екипи в тях ще имат възможност да създадат собствени системи за управление на

>