Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

29.09.2024 23:00 Кирил Борисов
Петя Банкова и Стефан Димитров (зад нея ) по време на първата мярка през пролетта на т.г. .
Министър Калин Стоянов (вляво) е разпитван по делото, главният секретар Живко Коцев попада в разследването с близки отношения с Марин Димитров и синът му Стефан.

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри. Засега най-известен е пуделът, сниман с пачки, за които не е ясно в чий джоб са отишли

На лечение в Сърбия или при контрабандист с малко име Мирко е бил мистериозният Никола Николов-Паскал в западната ни съседка? Той беше арестуван в петък при съвместна операция на полицията в Белград.

Според информация на "24 часа" издирваният е бил подслонен още през април от приятеля си Мирко, който също се занимавал с трафик на стоки през границите. Според твърдения на адвокатката му Галя Георгиева преди няколко месеца пред съда той е бил на лечение в чужбина, но тогава тя не посочи къде. Знаел, че го търсят, и щял да се прибере. Тогава прокуратурата поиска от съда да бъде издадена европейска заповед за арест за издирвания Николов. След задържането му в петък

започва процедура по екстрадиция, която минава през съда

От магистратите там зависи дали и кога соченият за контрабандист Паскал ще бъде предаден у нас. Подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев например е в Сърбия вече 10 г. и съдът отказа да го предаде на властите в България.

63-годишният Никола Николов-Паскал е единственият обвиняем в аферата "Митници", който не беше задържан на 3 април т.г. Тогава при акция на ДАНС и антикорупционната комисия бяха арестувани тогавашната директорка на агенцията Петя Банкова и бизнесмените от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин, който е бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По-късно обвиниха като участник в групата им и главния секретар на МВР Живко Коцев. (Кои са на свобода и кои в ареста - виж по-долу в текста.)

Според прокуратурата висшите държавни служители са помагали на контрабандните канали на Паскал,

а посредници са били баща и син Димитрови. За контактите между всички участници в групата има свидетелски показания, чатове от мобилни приложения, снимки. Политици замесиха в аферата и Асен Василев като финансов министър, и Бойко Рашков като вътрешен. Двамата отричат да са вършили престъпления, а Рашков твърди, че се е срещал с баща и син, защото са му носили информация за купуване на гласове като служебен министър през 2021 г. Появиха се снимки от телефона на Стефан Димитров, на които се вижда как кучето му носи пачки с пари, а Делян Пеевски даде ново име на "Продължаваме промяната" - "партията на пуделите".

Арестите на 3 април съвпаднаха с края на сглобката, в която участваха ПП-ДБ, ГЕРБ и все още единното тогава ДПС. В края на 49-ото народно събрание действаше временна комисия в парламента за изясняване на фактите и ролята на Асен Василев, която проведе 7 заседания за 20 календарни дни.

Тогава стана ясно, че Димитрови са ходили много пъти както в МВР, така и в Министерството на финансите

Престъпната група в митниците, която прерасна и към МВР, е първото голямо дело на комисията за противодействие на корупцията, която след 1 март т.г разследва високите етажи на властта. Оперативната работа е свършена от ДАНС. Агентите на родното ФБР работят по Паскал още от средата на 2022 г., когато управлява кабинетът на Кирил Петков. Тогава в ДАНС придобиват оперативна информация, че на територията на страната функционира организирана престъпна група с ръководители Марин Димитров и неговия син Стефан. Занимавали се с контрабанда и легализирали доходите си, като ги вкарвали в икономиката на страната. Основната им роля била да свързват българи и чужденци, които имат нужда от коридор за контрабанда през няколко ГКПП-та (Капитан Андреево, Лесово, Кулата, Калотина, Дунав мост, Видин и Оряхово), с хора на високи постове в Агенция "Митници" и "Гранична полиция", които също работят на бариерата.

Според доклада на председателя на ДАНС Пламен Тончев до депутатите контактите на Димитрови били от ниските до високите нива в двете институции, които контролират стоките на пунктовете. Марин и Стефан Димитрови били близки с Живко Коцев от времето, когато е бил директор на ОДМВР - София, след което се издигна до главен секретар.

ДАНС засичат връзките им и с тогавашния директор на националната полиция

Венцислав Кирчев, с шефове на областни дирекции, с Петър Субев - началник, който отговаря за аерогарите в Гранична полиция. По време на разработката на ДАНС Субев дори участвал в конференция в Барселона за присъединяване на България към Шенген.

Стефан и Марин Димитрови били близки и с Лилия Велинова от националната полиция. Чрез контактите си бащата и синът оказвали влияние върху шефовете за назначаване на кадри, които ще им вършат работа. Освен в МВР Стефан и Марин Димитрови са засечени в близки контакти и с шефове на митниците. Особено с Тихомир Костов, който е старши инспектор на ГКПП Капитан Андреево в област Хасково, откъдето са и двамата разработвани. Освен с Костов контактували редовно и с колегата му Теодор Иванов. Имало случаи, в които

митничарите давали на Димитрови секретна информация за разработвани от тях канали за трафик

на стоки и опасни вещества. В замяна разчитали да растат в кариерата. Заради контактите на Марин и Стефан Димитрови с висшите митничари от ДАНС започнали да ги подслушват и следят. Така стигнали до информацията, че прословутият Никола Николов-Паскал има основна роля в канала за контрабанда.

Според информация на ДАНС, събирана години наред, Паскал е незаобиколим фактор в страната и на Балканите в производството и контрабандата на цигари. Имал протекция от бивши и настоящи шефове в изпълнителната и съдебната власт. Затова и работата по него била трудна и сложна. За да илюстрира контактите им по върховете на държавата, Тончев разказва, че у Стефан Димитров е намерен протокол от разпит на свидетел, който ги уличавал в престъпна дейност.

Публична тайна е, че отстранени от арестуваната по-късно шефка на митниците Петя Банкова са разпитвани като свидетели и са давали информация преди обвиненията.

В началото на 2024 г. в ДАНС научили, че Паскал започва изграждането на нов канал за контрабандни цигари, произведени в Турция. Стоката оттам е значително по-евтина от тази в нелегалните фабрики в България. По този канал е било възможно да преминават десетки камиони на месец в посока Западна Европа, като така се ощетяват едновременно бюджетът на България и този на Европа от невнесен акциз и мита.

В края на февруари т.г. агентите на ДАНС влизат в следите на тир с контрабандни цигари. По това време Петя Банкова още е зам.-шеф на митниците, но месец по-късно ще стане директор.

В камиона има контрабандни цигари, но по документи е пълен със замразени тестени изделия

от Гърция. Пратката е следена контролирано. Шофьорът влиза в България и се насочва към дома си в село Костадиново до Пазарджик. После в съда стана ясно, че това е Кирил Петров. 4 дни по-късно шофьорът се качва на камиона и излиза с него през ГКПП Оряхово към Румъния. От ДАНС решават да направят проверка на товара извън България. Румънците спират тира и намират 742 кашона цигари без бандерол. По-късно прокуратурата изнесе данни, че в дните около минаването на този тир към Румъния в една кола по същия маршрут са пътували Стефан Димитров и Никола Николов-Паскал. А в телефона на младия мъж са открити локациите на камиона, изпратени към Паскал. След залавянето на стоката решили да променят маршрута.

По-късно стана известен още един случай с тир на Паскал, който обаче влязъл през Сърбия. По време на разследването, вече под надзора на прокуратурата, са открити още няколко случая, научи "24 часа".

Докато разработват престъпната група, от ДАНС намират достатъчно данни, че Стефан и Марин Димитрови са близки с Петя Банкова, заместника Людмил Маринов и главния секретар на МВР тогава Живко Коцев. А за Стефан Димитров научават, че е подготвял "дарове" след залавянето на камиона с контрабандните цигари, които трябвало да бъдат предадени на паркинга на Народното събрание.

Целта била да се изгради протекция за нов канал след провала в Румъния. Димитров обаче не успява да ги предаде, защото арестите са в същия ден. Така и не стана ясно кой е трябвало да вземе парите на депутатския паркинг и защо не е документиран този случай. У Стефан Димитров обаче са открити много пари в евро.

Телефонът му пък бил пълен със снимки и чатове с хора от подземния свят,

но и висши ръководители в изпълнителната власт. Младежът често се хвалел с контактите си и ги показвал, за да всява респект, научи "24 часа".

В деня на задържането на Банкова и Димитрови е открит и втори камион с цигари, който чакал в село Црънча до Пазарджик. В него имало два пъти повече кашони - 1502. Бившата шефка на митниците, бащата и синът още са в ареста.

Бившият главен секретар Живко Коцев беше обвинен, след като първо сам подаде оставка, която после оттегли. В момента е на свобода с парична гаранция. Наскоро беше обвинен и Петър Субев от Гранична полиция, но той също е на свобода. Дали и мистериозният Паскал скоро ще им прави компания, не е ясно. Неговата съдба е в ръцете на съда в Сърбия.

Други от От страната и света

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

>