Октомври с 1-2° по-топъл, но и с повече дъжд

30.09.2024 07:00
Мъглите са често явление през октомври. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Месецът ще започне със слънце и температури до 22 до 28 градуса, а в края ще вали и сняг

С 1-2 градуса по-топъл ще бъде октомври, но след средата на месеца захлаждането ще е по-чувствително, а на места валежите вече няма да са само от дъжд, но и от сняг.

През първата и втората десетдневка от октомври се очакват по-малко валежи и средни дневни температури с 1-2 градуса над нормата - от 17 до 22°. Това прогнозира шефът на синоптичния център TV-MET Петър Янков.

През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Денят започва да намалява, но в топли и слънчеви дни максималните температури често ще превишават 20°.

Валежите за месеца са с количества от 30 до 60 литра на квадратен метър. Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта.

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 22 до 28°. От 5 до 10 октомври се очакват дъждове с максимални температури между 17 и 24°. Повече валежи (10-20 литра на квадратен метър) ще има над западната половина от страната.

От 11 до 13 октомври мъглите сутрин ще са често явление,

а по Черноморието ще се стелят ниски облаци. Ще бъде по-хладно с дневни температури от 12 до 16°.

От 14 до 20 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 20 до 25°. Ще бъде подходящо за туризъм във високите части на планините.

През третата десетдневка се очакват повече валежи и чувствително захлаждане със сняг по високите полета и в планините. След краткотрайно спиране на валежите от 27 октомври от север

ще се спуска по-студен и влажен въздух

В периода 28-29 октомври се очакват валежи от дъжд и сняг с чувствително понижение на температурите. Повече по количество ще бъдат валежите в Северна България. Средните максимални температури в населените места се очаква да бъдат от 8 до 13°.

От 30 до 31 октомври за кратко ще се затопли. В началото на ноември нова порция студен въздух ще достига до Балканите с валежи от дъжд и сняг.

Климатичните справки показват, че най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската равнина - в Горна Оряховица 39°, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38°, в Русе 37°. Най-високата температура през този есенен месец в Плевен е измерена през 1984 г. - 38,5°, в Пловдив през 1994 г. са измерени 37°, а в София през 1993 г. - 33,6°.

При по-чувствително застудяване се отбелязват и най-ниските температури за месеца - от минус 1 до минус 6 градуса. Най-студено е било

в Трън и Велинград - минус 10°,

в Разград - минус 9°, в Троян, Казанлък и Самоков - минус 8°. В София най-ниската температура през октомври е отчетена през 1920 г. минус 6,4°, В Пловдив през 1946 г. са измерени минус 5,7°, а в Плевен през 1920 г. - минус 7,7°.

Октомври тази година ще започне със слаба геомагнитна активност. Временно от 5-и до 6-и, от 11-и до 13-и и от 20 до 24 октомври геомагнитната активност ще се повиши, като на Балканите не се очакват магнитни бури.

Други от От страната и света

Двама задигнаха чанта с 10 000 лева от дискотека в Шумен, задържаха ги

Полицаи задържаха двама шуменци, откраднали от дискотека мъжка чанта с 10 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. В полицията сигналът за кражбата е подаден от

Перничанин изби предните зъби на софиянец

Жител на село Рударци е задържан за причиняване на средна телесна повреда, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 29 септември, когато в полицията бил подаден сигнал от майката на 36-годишен

Последната електроцентрала на въглища във Великобритания спира работа

Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес, съобщава Асошиейтед прес. Последната смяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия

Нидерландският орган за финансовите пазари: Пазарните злоупотреби с криптовалути са "широко разпространени"

Злоупотребите на пазара с криптовалути са "широко разпространени", съобщава нидерландският Орган за финансовите пазари. Групи от инвеститори могат изкуствено да завишат стойността на криптовалутите и

Братя пребиха двама мъже в Разград след скандал

Братя пребиха двама мъже в Разград, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 27 септември на кръстовището на улиците "Дойран" и "Каймакчалан". След възникнало пререкание

>