Манекенките от 90-те слагат в малкия си джоб новите модели в инстаграм

29.09.2024 20:51
ИРЕН ОНТЕВА СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
ЕЛИНА КЕШИШЕВА
НЕТИ ДОБРЕВА
ГЕРГАНА ГУНЧЕВА
ЦЕЦИ КРАСИМИРОВА
ЖЕНИ КАЛКАНДЖИЕВА
НАТАЛИЯ ГУРКОВА
МАРИЯ СИЛВЕСТЪР СНИМКА: "БРИГАДА НОВ ДОМ"/БИТИВИ
ИВАЙЛА БАКАЛОВА
ТЕДИ ВЕЛИНОВА

Социалните мрежи дадоха възможност на всяко момиче, което пожелае и е достатъчно напористо, да се превърне в модел. С тежък грим и филтри, които тотално променят външността, те се появяват в профилите си, рекламирайки козметики, ресторанти, хотели и т.н. Вярно, на живо са абсолютно неразпознаваеми, но успяват да изкарват пари и масово се определят като модели, продавайки образ, който няма нищо общо с реалността. Височината за снимки в мрежите няма никакво значение, така че и със 150 см се промотират като модели. 

Излишните кила "изчезват" със специални програми за обработка на снимки, физиономиите също тотално се променят с филтри - малки носове, големи и плътни устни, изпъкнали скули. Именно този фалш и измислени визии често провокират носталгичните коментари: а какви модели имаше едно време!

И наистина, момичетата от кориците и подиумите на 90-те, а и през следващото десетилетие бяха впечатляващи красавици. Не че и днес няма такива, но масово работят в чужбина - освен че вече се пътува лесно, в световните модни столици за тях има много повече ангажименти.

Но не само външният им вид е достоен за уважение. Всички те са научени не само на дисциплина и здрава работа, а и как да се грижат за себе си, за да изглеждат винаги перфектно. Затова и не е никак странно, че в момента всички те - вече на 40+, продължават да са с визия на току-що слезли от модния подиум и слагат в малкия си джоб много от 20-годишните девойки. Винаги с перфектен маникюр и педикюр, добре оформена прическа, стегната фигура, за която някои даже не полагат особени усилия, защото се радват на добър ген. Гримът е лек, дискретен и почти незабележим, няма нищо общо с дебелите пластове макиаж, зад който се крият днес повечето "модели". Манекенките от 90-те и следващото десетилетие сега са с вече пораснали деца. Някои от тях вървят по майчините стъпки, градят успешни кариери или са се отдали на семейството.

Едни от най-търсените и впечатляващи модели бяха Елина Кешишева и Мария Силвестър. Първата замина за Париж преди 28 години, поканена от френска агенция, и до днес е там. След като дефилира известно време по модните подиуми, решава да мине от другата страна на фотообектива и става фотограф. В момента Елина е изключително успешна и търсена, снимала е дори за гиганта "Диор". Вече няколко пъти красавицата прави изложби в София със свои фотографии. Към снимането се насочва покрай бившия си съпруг, от когото е 23-годишната дъщеря Таис. Младото момиче е изключително красиво и има всички данни да стане успешен модел, но според Елина тази работа е изключително тежка и не разрешава. Таис обожава музиката, свири на пиано и китара, пее и композира.

Магнетичните сини очи на Мария Силвестър я превръщат в една от любимките на българските дизайнери и фотографи през 90-те години. Красотата осигурява договори с модни агенции в Италия, Турция, ЮАР. Мария е родена да бъде пред камера и съвсем логично влиза в телевизията. "Тройка по никое време", "Токшоу на токчета", "Вечерното шоу на Азис", "Шоуто на Иван и Андрей", "Станция Нова" са само част от предаванията, за които работи. Била е водеща на "България търси талант", а от 2016 г. е лицето на "Бригада Нов дом", разплаквайки зрителите с тежките истории на хора в нужда, на които тя и екипът преобръщат живота, осигурявайки им изцяло обновени и красиви домове. Мария има и актьорски талант и зад гърба си има участия в лентите "Една нощ", "Още една мечта", както и в сериала "Тя и той".

Ирен Онтева е едно от популярните лица от близкото минало, която и днес, макар и рядко, продължава да се изявява като манекенка. Навремето, наред с изявите на подиума и с десетки корици на модни списания, тя влезе и в телевизията. Известно време работи за предавания като "Фамилия топ шоу", "На кафе", "Сблъсък", беше водеща и на новини по M SAT. Догодина ще има специален повод за празнуване - синът Кристиан, който се роди от връзката с Христо Сираков, ще навърши 20 години.

Последните години Ирен прекарва основно в чужбина, но ревностно пази личния си живот в тайна. Често обаче публикува в социалните мрежи снимки от Монте Карло и Френската Ривиера, които очевидно са сред любимите места за почивка. Тя е от бившите модели, чиято фигура може да предизвика завистта на връстничките на сина . Перфектните си форми поддържа с фитнес и прави на пух и прах твърденията, че не е подходящо жените над 40 г. да носят къси рокли, защото изваяните крака карат дори жените да се обръщат след нея.

Нети Добрева смени подиума с театралната сцена и продължава да радва публиката с красотата си, но и с актьорския си талант. Нещо повече, от няколко години тя изпълнява главни роли и като оперна певица, а дуетите със съпруга Дони се превърнаха в хитове, които им носят непрекъснато покани за концерти. Изваяната си фигура с безкрайно дълги крака Нети поддържа с йога и танци.

Цеци Красимирова също е от бившите манекенки, за които годините не означават нищо. Отдавна прекрати с моделската кариера, но макар и изключително рядко, приема да се снима. Последната изява е като рекламно лице на бижута. Тя започва кариерата си на модния подиум още като ученичка и много бързо се превръща в едно от най-търсените лица заради дръпнатите си сини очи, които мнозина сравняват с очите на хъски. На 18-годишна възраст ражда дъщеря си Джудит и след като връща формата си, отново се качва на модния подиум. Тя е на върха на кариерата си, когато преживява най-тежкия момент в живота си. През 2003 г. в Амстердам е убит Константин Димитров-Самоковеца, тя също е простреляна, а куршумът засяда в главата . Следват поредица от тежки операции, а Цеци излиза от света на модата. Преди няколко месеца тя обяви в социалните мрежи, че се разделя със съпруга си Майкъл Струмейтис, но двамата продължават да имат прекрасни отношения. В момента Цеци живее между София и Барселона, а неотдавна представи собствена линия козметични продукти. Интересува се от много и различни неща, огромната страст са котките и планира да направи приют, за да помага на бездомни и изоставени животинки. Занимава се с йога, поддържа изящната си фигура и с бокс. От няколко години тренира и стрелба.

До ден днешен няма друга българка, постигнала успеха на Жени Калканджиева на конкурса "Мис Свят". През 1995 г. тя печели короната на "Мис България", след което се явява на световния финал и се класира в първата десетка. Популярността, която печели, помага да създаде и развие собствена модна агенция - "Визаж", която продължава да работи и сега. Година след като печели титлата на най-красива българка, Жени бе пребита жестоко и ограбена пред офиса си. Заради разкъсан черен дроб веднага бе направена операция. Нападателите така и не бяха разкрити. През 2009 г. със съпруга Стефан Манов - Тачо станаха родители на момче, което кръстиха Георги. През годините Жени участва в няколко риалити формата, сред които "Къртицата" и "Биг Брадър". Изявява се и като актриса във филмите "Аферата Пикасо", "Чуй звездите" и "Ятаган".

Продължава да е ослепително красива и Ася Христова, която е от следващото поколение манекенки. Половинката на Румен Гайтански, който е в ареста по обвинение за присвоени 150 млн. лв. кредит от ББР, е изваяна като статуетка. Тя развива успешната си кариера на модел в световните модни столици. За разлика от останалите жената на Гайтански страни от публичното пространство, почти няма нейни снимки, не дава и интервюта.

От това поколение е и Гергана Гунчева, която стана Мис България през 2004 г. След като приключи с кариерата на модел, остана пред камерите. Хубавицата води спортните новини в Би Ти Ви, което със сигурност увеличава значително зрителския интерес, особено сред силния пол. А у дома се радва на двамата си сина, които са от връзката с Петър Бакърджиев.

Друго емблематично име от близкото минало е Наталия Гуркова, която продължава да се радва на голяма популярност. През 1998 г. спечели титлата "Мис България". Сега по стъпките върви дъщеря Джорджия, която от съвсем малка дефилира на модния подиум. Наталия има и син - Кристиян. Преди години тя слезе от модния подиум, защото срещна бъдещия си съпруг - Джордже Михалевич, и замина при него в Йоханесбург, Южна Африка, където се родиха двете им деца. Въпреки че е завършила право, тя решава да се реализира в съвсем друга посока. В Йоханесбург отваря луксозен бутик за бижута. Притеснена от нарастващата престъпност там, Наталия решава да приключи с този бизнес и да се върне да живее със семейството си в България. Преди 6 години тя загуби съпруга си, който бе убит в Южна Африка. Неотдавна борбената красавица реши отново да се захване с бизнес и създаде собствена модна марка.

През 2022 г. друга Мис България - Ивайла Бакалова, роди втората си дъщеричка - Вяра, 19 години след появата на първото дете - Рая. Първото дете тя роди на 22-годишна възраст от връзката си с Румен Гайтански. От няколко години живее с друг бизнесмен - Веселин Денков и плод на любовта им е синеоката сладурана Вяра. А бързината, с която Ивайла върна формата си, бе изумителна. Хубавицата има сестра близначка - Божидара, чиято външност позволява да е модел, но е дизайнер. Подобно на Жени Калканджиева, Ивайла също участва във "ВИП Брадър" и "Къртицата", където обаче претърпя инцидент и се наложи да напусне шоуто преди финала. Ивайла все още има всички данни да дефилира, но се отказа от подиума много рано. След като приключи с манекенските изяви, се отдаде на своята голяма страст - интериорния дизайн. А в момента, освен че се грижи за малката си дъщеричка, помага и в бизнеса на мъжа си.

Най-новото начинание на Бакалова е благотворителността. От няколко месеца представлява фондацията "Вяра в добрите хора". Заедно с нея в управителния съвет са дъщеря Рая, инфлуенсърът и спортен журналист Владислав Радославов и бизнесдамата Мария Бонева, която организира и модни дефилета. Целта на новата фондация е да помага на хора в неравностойно положение.

За Теди Велинова спортът е задължителна част от всекидневието . И резултатът е очевиден - фигурата е перфектна. Освен че бе един от най-популярните модели, дълго време тя бе и много успешен стилист, на когото се доверяваха не само популярни лица от шоубизнеса, но и се грижеше за визията на тв водещи. Безупречният усет за стил тотално промени външния вид и на бившата половинка - доктор Ангел Енчев. Двамата се разделиха, но запазиха чудесни приятелски отношения и заедно се грижат за дъщеря си и сина си. Теди се оказа и изключително талантлив интериорен дизайнер. Заедно с нейна приятелка превръщаха стари каравани в красиви, уютни и много кокетни къщи на колела.

Други от Възход и падение

“Майсторите на комедията” - Мамалев, Токмакчиев и Воденичаров, на турне в Америка

Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров отлитат тези дни за САЩ и Канада, за да представят шоуто си “Майсторите на комедията”. В продължение на един месец те ще обиколят 10 града в

Енчо Керязов кани артисти от цирк "Ронкали" за "Нощ на звездите"

Артистите от един от най-известните циркове в света - "Ронкали", може да гостуват у нас. Ще ги доведе еквилибристът Енчо Керязов, който вече подготвя 14-а "Нощ на звездите"

Цветана Манева отказва Мартина Апостолова от футбола и я превръща в независима актриса

Най-новата ѝ премиера е в "Моята вечер, твоята нощ" по Яна Борисова на 1 октомври в Младежкия театър Футбол, китара, работа в бар, желание да учи туризъм - след всички тези младежки увлечения

“Мислехме, че са ни изоставили!” Отвлечените Любо и Данаил не са забравени - спортът не спря да го показва (Снимки)

Над 150 шампиони и десетки отбори 10 месеца подкрепят капитаните “Мислехме, че са ни изоставили”. Това били първите думи на българските моряци капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил

Криско прави втори концерт в Арена София

Кристиян Талев-Криско ще има на 1 март догодина още един концерт в зала Арена София, съобщи изпълнителят в предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевизия

>