Крайнодесните печелят с 29,1 процента в Австрия дни преди решението ще ни пусне ли Виена в Шенген (обновена)

29.09.2024 19:04
Сградата на австрийския парламент КАДЪР: Екс/@MagicalEurope

Резултатът им е скок с 13%. Управляващата народна партия и Зелените отбелязват голям спад в сравнение с изборите през 2019 г.

6,3 милиона австрийци имаха право на глас на изборите за парламент днес. В ранния следобед до урните бяха отишли около 73% от избирателите.

Според първоначалните прогнозни резултати, съобщени от Министерството на вътрешните работи, най-голямата подкрепа от 29,1 процента е за крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ), която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол.

Резултатът сега е с 13 процента по-добър от резултата през 2019 година.

Австрийската народна партия (ÖVP) на настоящия канцлер Карл Нехамер взима 26,3 процента от гласовете. Това е загуба на 11,1 процента в сравнение с 5 години по-късно.

Тъй като диапазонът на неточност е около 2 процента, теоретично е възможно управляващата народна партия да измести партията на свободата.

Австрийска социалдемократическа партия (SPÖ) има 20,9 на сто.Тя губи само 0,1 процента, но отбелязва най-ниския си резултат досега.

На четвърто място е "Нова Австрия и либерален форум" NEOS с 8,8 процента. Постига плюс от 0,7 процента,

Зелените (Grünen) са с 8,7 на сто. Те губят 5,3 процента.

Комунистическата партия (KPÖ) е с 2,3 на сто.

Бирената партия (Bier) има 2,1 процента подкрепа.

Засега изглежда, че тези две партии няма да влязат в парламента - не прескачат 4-процентната бариера.

От резултатите на вота в известна степен зависи решението ще ни пусне ли Виена пълноправно в Шенген. Това ще се обсъжда на 10 октомври в Съвета на ЕС.

Официални окончателни резултати от изборите се очакват към 23 ч. австрийско време.

Само няколко минути след затваряне на избирателните секции във Виена от Министерството на вътрешните работи оповести първите прогнозни резултати.

Бързото оповестяване на прогнозните резултати, получени чрез математически модели вследствие на преброените бюлетини, е възможно поради факта, че още в 13 часа затвориха първите секции в малките населени места, след това в 15 и 16 часа – по-голямата част от близо 10 000 изборни пункта, а в 17 часа затвориха и последните бюра.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>