Стефка или Ярослава III. Могъща, ама 210 сантиметра само от четири опита? (Графики)

29.09.2024 17:07 Георги Банов
Магучих подобри рекорда само след четири опита на височина от 210 сантиметра.

158 пъти опитаха да изравнят или подобрят постижението на Костадинова и не успяха

Людмила Жечева-Андонова първа вдига летвата на 209 см, Венелина Венева е единствената, опитала 211 в света

Съмненията около рекорда на Ярослава Магучих в скока на височина при жените се потвърждават от още една статистика - тази на опитите на височини от 209, 210 и 211 сантиметра в историята.

"24 часа" се свърза с бившия официален статистик на световната федерация по лека атлетика Марк Бътлър, който се оказа, че не води подобни резултати. Но се свърза с колегата си от Финландия Мирко Ялава, който се оказа истински феномен.

Ялава е водил всеки един опит на височини 209, 210 и 211 сантиметра в скока на височина при жените. Първата е заради това, че би било изравнен световен рекорд, а в повечето случаи - най-добро постижение на планетата в зала. Защото според правилата на световната федерация те са равностойни за разлика от други дисциплини, въпреки че под покрив няма вятър, дъжд и други утежняващи обстоятелства.

А от 4 февруари 2006 година бе и най-доброто постижение на планетата на закрито, когато на популярния турнир в Арнщат (Германия) Кайша Берквист преодолява 208 сантиметра. Преди това то принадлежи също на Костадинова. Интересното е, че Берквист не прави опит за рекорд след този успех. Постиженията в зала са лесно разпознаваеми, защото са от октомври до март.

И според статистиката на Мирко Ялава излиза, че Ярослава е или толкова могъща, както подсказва нейната фамилия, или просто има нещо необяснимо. Реално тя прави рекорда едва в четвъртия си опит на 210 сантиметра. И само на две състезания е вдигала летвата на тази височина - в Брюксел и на парижкия стадион "Шарлети", когато ги преодоля. И разликата между тези състезания е близо 2 години, или най-точно 674 дни. През този период в нито един свой старт тя не прави и опит да подобри рекорда, както и преди това.

От друга страна, Стефка прави цели 22 неуспешни опита в 8 състезания, преди да постави рекорда си. И то в период малко по-голям от година, или точно 442 дни. В цели 7 състезания. Това показва стабилност в резултатите и никакъв страх от височината. А между двата рекорда има цели 159 неуспешни опити на различни атлетки. 

На всичко отгоре Стефка е втора и ранглистата за най-много опити да подобри собственото си постижение. Тя има цели 19 опита да направи нов рекорд и е втора в ранглистата. Както сама признава, това със сигурност е щяло да стане на олимпиадата в Атланта през 1996 година. Тогава води епична битка за златото с гъркинята Ники Бакояни. "Ако бе успяла на 205 сантиметра, със сигурност щях да направя рекорда. Но тогава златото ме успокои", обяснява Костадинова.

В онова невероятно състезание Стефка и украинката Инга Бабакова вървяха без грешка до 201 сантиметра, което днес просто няма как да се види. Бакояни има по една грешка на 190, 199 и 201. Бабакова обаче се проваля на 203. Стефка преодоля тази височина от раз, а Бакояни успя в последния си трети опит. И на 205, както през целия си живот късметът идва при Стефка от втория скок. Гъркинята приключва и Костадинова става олимпийска шампионка.

Стефка, за разлика от Ярослава, атакува рекорда

си на големи състезания. Първо го поставя на световно първенство, докато при украинката височините, с които печели първите си места, са доста ниски. Преди Рим опитва 209 сантиметра и на първенството на планентата в зала в Индианаполис (САЩ), където става шампионка. И третото голямо състезание е олимпиадата в Атланта.

Единствената друга състезателка, която дръзва това, е белгийката Тиа Елебо, която на европейското в зала в Бирмингам през 2007 година прави един на 209 сантиметра и след това спира.

Най-големият карък при атаките на рекорда е хърватската звезда Бланка Влашич. Цели 71 пъти тя се опитва да запише името си сред рекордьорите. 18 пъти в зала на 209 сантиметра и цели 53 пъти на открито на 210. Трета в класацията е Кайша Бергквист.

Има още два интересни факта в тази статистика. Първата жена, която поставя летвата на 209 сантиметра, е също българка - Людмила Жечева-Андонова. Това става на турнира "Олимпийски ден" в столицата на ГДР - Източен Берлин, на "Фридрих Лудвиг Ян щадион", където играе отборът на Щази "Динамо".

На него тя преодолява 207 сантиметра, като подобрява с цели 2 сантиметра световния рекорд на Тамара Бикова от СССР. Само 18 дни по-късно в Лос Анджелис са олимпийските игри, които по нареждане на Москва България бойкотира. Там титлата печели Улрике Майфарт от ФР Германия с 202 сантиметра, като след това прави три неуспешни на 207, пред Сара Симеони (Италия) с 200 сантиметра и Жони Хартли от САЩ със 197 сантиметра. Българските състезателки са пуснати на игрите "Дружба", алтернативата на олимпиадата, през август, където Людмила Андонова печели златото със 196 сантиметра, колкото и представителките на СССР Людмла Бутузова и Тамара Бикова, но с по-малко грешки. На стадион "Евжен Росицки" в Прага едва 19-годишната Костадинова е четвърта със 193 сантиметра.

И вторият интересен факт е, че единствената атлетка в историята, която опитва да преодолее цели 211 сантиметра е също българка - Венелина Венева-Матеева. Тя го прави на турнира от тогавашната

"Златна лига" в Цюрих. И реално спира Бланка Влашич от битката за джакпота от 1 милион долара. Хърватката спира на 197 сантиметра. Кайша Бергквист се вижда победителка, след като скача 202 сантиметра от раз, а на Венелина трябват цели три опита. Но българката изненадва шведката, като заковава 204 сантиметра от първи път, и така печели второ поредно състезание над шведката. След това иска рекорда.

"Не обичам 205 сантиметра, не обичам и 210. Заради това поисках 211", обяснява решението си тя.

Така статистиката на атаките на рекорда на Костадинова доказват, че прекалено лесно е паднал в Париж.

Други от Други спортове

Мениджърът на Иман Халиф: Тя не се грижи за външния си вид, сигурно затова казват, че е мъжкарана

Срещнах Иман преди 2 години по време на Средиземноморските игри в Оран, Алжир. Видях я за първи път по време на четвъртфиналните битки. Това разказа мениджърът на Иман - Насер Йефса пред Нова тв

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

>