Да търсим път един към друг, каза патриарх Даниил в днешната проповед

29.09.2024 16:37
Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Да търсим път един към друг, да постъпваме добре с ближните си, да прощаваме, бяха призивите в неделните проповеди след службите в храмовете в цялата страна на днешния ден, когато Българската православна църква чества паметта на св. Киряк Отшелник, предаде БТА. 

Да обичаме и се молим за онези, които са се отдалечили от нас, които са ни наскърбили или огорчили, призова архимандрит Антим в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.

Нека бъдем безкористни и в любовта си, и в смирението си, каза в проповедта си към миряните отец Емануил в храм "Св. Троица" в Добрич.

Там, където вярата е истинска, се вижда, отбеляза в неделната си проповед отец Петър Гарена в храм "Св. Георги Победоносец" в Кърджали.

Да постъпваме добре с ближните си, да прощаваме, да обичаме враговете си, да правим добро, отправи послание Велбъждският епископ Исаак в храм "Св. Мина" в Кюстендил.

Главният белег, по който християнинът се отличава, е любовта към враговете си, каза в проповедта си отец Любомир в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в Пазарджик.

Постъпвайте с човеците така, както искате те да постъпват с вас, призова Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в проповедта си в храм "Св. равноап. царе Константин и Елена" в село Гара Елин Пелин, община Елин Пелин, Софийска област.

Обичайте ближния си, призова миряните отец Добри Върбанов в катедралния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в Силистра.

Всяка неделя е празник на Христовото Възкресение. В днешната проповед евангелското четиво е насочено към думите Христови за това, че трябва да обичаме нашите врагове и да не им отмъщаваме по никакъв начин, нито пък да въздаваме за техните злодеяния срещу нас, каза отец Александър, който служи в Стара Загора.

Духовното ни стадо расте и все повече миряни идват в храма, каза отец Бисер Христов на неделната служба в храм "Св. Успение Богородично" в Търговище.

Ако няма в нашето сърце способност да обичаме, ние сме още далеч от Христос, беше лайтмотивът в неделното послание към миряните на отец Никола Николов в храм "Св. св. Архангели Михаил и Гавраил" в Хасково.

Не трябва да сме християни, само когато ходим на църква, а всеки ден и във всяка ситуация, каза енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра.

Продължавайте да правите добро на други хора и бъдете милосърдни, призова свещеноиконом Иван Павлов в проповедта си пред миряните в църквата "Свети Три Светители" в Шумен.

Други от От страната и света

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

>