Десетки жители на с. Труд заприщиха пътя Пловдив – Карлово, искат транспорт (Снимки, видео)

29.09.2024 13:43 Радко Паунов
Хората от Труд излязоха с плакати на централния път, за да настояват маршрутът на линия номер едно да бъде възстановен до селото им.
Хората от Труд са непримирими и държат да имат нормален транспорт.
Кандидат–депутатът Йордан Иванов каза, че минал да поздрави хората и продължил по пътя си.
Протестът на жителите на село Труд.

34 ученици натъпкани в маршрутка на път за Пловдив, негодуват хората и настояват градският рейс по линия 1 да обслужва селото

Десетки жители на село Труд изпълниха заканата си и точно в 13,30 часа заприщиха централното шосе, откъдето минава пътят Пловдив – Карлово. С плакати "Искаме автобус номер 1 да обслужва нашето село" те блокираха движението. 

По думите им рейсът от градския транспорт на Пловдив от години не ходи до Труд, а всичко е поверено само на една маршрутна линия номер 5.

"Лично броих наскоро 34 ученици бяха натъпкани в микробуса, за да стигнат до училище в Пловдив. Това е кошмар", заяви пред "24 часа" Георги Стайков, един от организаторите.

Селото е голямо и на 5 километра от областния град. "Всичко навремето си беше много добре. Но изведнъж надделяха интересите на съдържателя на маршрутните линии и градският автобус беше спрян за село Труд с аргумента, че се нарушавала транспортната схема. В последната година чакаме по час да мине маршрутка, ако мине, често не спира, защото е претъпкана", заяви Стайков.

Според него и останалите протестиращи не може такова голямо село да бъде оставено без транспорт до областния град. Мнозина от хората или учат, или работят в Пловдив. 

Към протеста им се присъединиха и жители на село Войводиново, които пък настояват да им бъде възстановен маршрутът на линия номер 15.

В началото на проявата настана лека дискусия, след като местни жители забелязаха, че там е и кандидат–депутатът за Пловдив–област Йордан Иванов. Той не е нито жител на селото, нито е адресно регистриран тук, отсече Стайков.

Иванов обясни пред "24 часа", че е приятел със сдружението, което се бори да има транспорт в Труд и е минал оттам, поздравил е хората и си е продължил по пътя.

Протестът продължи мирно, имаше полиция, но ексцесии не бяха допуснати от страна на участниците. По график трябваше да продължи до 15 часа, но в 14 часа приключи, след като хората стигнаха до кръговото кръстовище за село Строево, пуснаха химна, изръкопляскаха и си тръгнаха, защото и времето взе да се разваля.

"Ще изчакаме да минат изборите, за да не се политизира проявата ни и след тях ще организираме друг още по–голям протест", зарекоха се те.

Твърденията, че жители на Труд искат да се откъснат от шапката на община "Марица" и да минат в самостоятелна община, на този етап не се поддържат. "Това не е на дневен ред, водят се дискусии, но идеята не е напълно избистрена", обясни Стайков.

Други от Регион

Кола летя 20 м под Асенова крепост и спря в дърво, шофьорът оцеля

Невероятен късмет изкара шофьор на джип, след като полетя от 20–метрова пропаст край Асеновград и се спря в дърво. По чудо водачът е невредим, твърдят запознати в социалните мрежи

Протест затваря днес от 13,30 до 15 часа пътя Пловдив – Карлово в село Труд

Преминаването през село Труд в отсечката Пловдив – Карлово днес ще е трудно заради протест от 13,30 до 15 часа. Жителите на две села – Труд и Войводиново, излизат с настояване за по–добър транспорт

Моторист загина на място, блъснал се в тир и го ударила кола на пътя Пловдив-Девин (Снимки)

21-гoдишен моторист е загинал на място след катастрофа по пътя между Пловдив и Девин. Инцидентът е станал след Кричим, в планинската част от отсечката. За произшествието съобщиха шофьори

Унищожават дрехи и маратонки менте, иззети при акция в Асеновград

Маратонки, джапанки, анцузи и тениски менте, открити в дома на 28-годишен асеновградчанин при полицейска акция на 23 август 2022 г., ще бъдат конфискувани в полза на държавата и унищожени

Камион гори на магистрала "Тракия" край Раковски

Камион с влекач гори на магистрала "Тракия" край Раковски в участъка между селата Шишманци и Манолско Конаре в посока Бургас. За това съобщава шофьор в социалните мрежи

>