Нов тренд - кокошка за домашен любимец, може да я дресираш като куче

29.09.2024 07:32
Кокошките бързо свикват със стопанина си и може да бъдат опитомени. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛИ LEXI HARPIN И CHOOKS IN TOWN

Птиците обичат да се гушкат и бързо свикват със стопанина си

Едва ли, като чуете домашен любимец, си представяте първо кокошка. Въпреки че се свързва с живота на село, птицата става все по-популярна да се отглежда в апартамент. Новият тренд усилено се развива в социалните мрежи и горди собственици на кокошки споделят техни снимки и видеа.

Няма нищо толкова необичайно всъщност да се отглеждат у дома. Тези птици са много общителни, интелигентни и приятелски настроени към стопаните си. Много бързо свикват с човека и щом го видят, тръгват след него, за да чакат храна. Не се страхуват и дори обичат да се гушкат. Опитомяването им става лесно, като най-вече са нужни храна и обич.

Ако си вземете кокошка за домашен любимец, ще може да ѝ се радвате от 5 до 10 години. Възрастните боледуват от незаразни заболявания, които са свързани основно с начина на отглеждане и хранене на кокошките, различни видове външни и вътрешни паразити, както и вируси и бактерии, но при домашни условия те са рядко срещани.

Обикновено тези птици не са агресивни, но могат да кълват, ако се почувстват застрашени. Едно от най-големите предимства на кокошките за домашни любимци е, че са всеядни животни.

Може да ги храните с всичко, което имате в хладилника

Собственици на птиците се шегуват в социалните мрежи, че не им се налага да изхвърлят зеленчуци и плодове, защото кокошките им изяждат всичко. Все пак те най-много обичат зърно. В магазините се продава фураж, в който има витамини и минерали. Кокошките могат да ядат през целия ден, така че е хубаво хранилката им да е постоянно пълна. Също така винаги трябва да имат достъп до чиста вода.

Преди да вземете кокошка, за да я отглеждате вкъщи, трябва да се съобразите обаче да нямате котка или куче. В природата птиците са плячка, затова вашето четириного може да я нападне. Дори и да иска да играе с нея, това ще я стресира.

Другото важно нещо, което трябва да съобразите, е да имате достатъчно пространство. Пилетата и кокошките трябва да се разхождат, но и да имат място за т.нар. прашна баня. Тези птици не се къпят, а се почистват сами, като ровят в прах. Това им помага да се абсорбират излишните мазнини върху перата и кожата и премахват паразитите.

Може да сложите един леген с фин пясък на терасата или в банята. Така няма да цапате стаите в апартамента си, а кокошката ще се къпе на спокойствие навън. Не се притеснявайте да изкарвате кокошките си на терасата. Те не могат да летят, затова не биха могли да избягат. Ако балконът ви е открит, може често да ги пускате там да се разхождат и да се пекат на слънце, защото им е нужна топлина.

Ако се чудите къде ще снасят кокошките, не се притеснявайте, че ще намирате яйца из целия апартамент. Птиците бързо запомнят къде е гнездото им и винаги ходят на едно и също място.

Обособете им кашонче, щайга или голяма кутия за обувки, постелете я със стара дреха, хавлия или меко одеяло и им го покажете. Може да сложите кокошката два-три пъти в него, за да го запомни.

Друго важно нещо при отглеждането на пернатото е да осигурите кацaлка, където ще нощува

Птиците обичат да спят нависоко, затова не очаквайте нощем да са на пода. Но ако се притеснявате, че ще нарушат съня ви, това въобще не е вярно. Кокошките изобщо не могат да виждат на тъмно, затова спят непробудно, докато не изгрее слънцето. Нощем са спокойни и не издават никакви звуци.

Трендът в социалните мрежи все повече хора да избират кокошка за домашен любимец не е толкова голяма изненада. Преди 4 години проучване показа, че пернатите са станали пет пъти по желани от традиционните хамстери, отглеждани в домашна обстановка, за британците. Кокошките в английските дворове са нараснали от 200 хиляди през 2018 г. на милион и трийсет хиляди. Отделно се осиновяват около 65 хиляди кокошки, които са престанали да снасят и вече не представляват интерес за производителите.

Ако все пак ви е странно да гледате кокошка вкъщи, спомнете си, че преди десетина години холивудските актриси Дженифър Анистън и Джулия Робъртс се грижиха за кокошки. 

Други от Възход и падение

Слушаемостта на музиката на Пъф Деди скочи след ареста му

Музикалният каталог на Шон „Диди" Комбс отбеляза скок в стрийминга онлайн, след като той беше арестуван и обвинен във федерален сексуален трафик и рекет

Ето какво прави Анджелина Джоли, за да запази младостта и красотата си

Холивудската актриса Анджелина Джоли е еталон за красота и здравословен начин на живот за всички. Звездата следва своите навици за запазване на младостта и красотата

Младата баба Еделина Кънева иска да е вкъщи за рождения си ден

Директорката на Музикалния театър Еделина Кънева има пълни основания да посрещне рождения си ден в неделя в напълно семейна обстановка - през лятото тя стана баба и тази нова роля сега отнема цялото

Честит рожден ден на Любомир Серафимов!

Днес рожден ден празнува Любомир Серафимов, един от най-опитните редактори в онлайн изданието на в. “24 часа” - 24chasa.bg. Начетен, с журналистически нюх и светкавични реакции

На 29 септември рожден ден имат

Еделина Кънева, прима на Музикалния театър Проф. д-р Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бивш директор на Университетска болница “Лозенец”

>