Кой е убитият лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала

28.09.2024 22:11
Шейх Хасан Насрала - ръководител на "Хизбула".

"Майсторът на съпротивата", "велик мъченик", "героичен лидер" - така от "Хизбула" описват покойния си вече лидер Сайед Хасан Насрала, убит след въздушна атака в събота вечер на израелските сили над Бейрут. Още на следващия ден върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей го обяви за мъченик. Иран определи петдневен национален траур, а Ирак - три дни.

Мнозина анализатори определиха смъртта на Насрала като най-големият шок за "Хизбула" още от създаването ѝ. Българският арабист чл. кор. проф. Владимир Чуков коментира по-рано днес, че организацията е "обезглавена", тъй като заедно с Насрала загинаха и редица висши бойци, включително и командирът на силите Кудс на Иран в Ливан.

От "Хизбула" все още не са обявили кога ще бъде погребението на лидера си. Още днес привърженици на Насрала се събраха на шествия в негова памет, а други - на протест срещу действията на Израел. 

Насрала е един от основателите на "Хизбула" през 1982 г. заедно с Абас ал-Мусави, който оглавява организацията. Ал-Мусави умира също като Насрала - убит е от израелската армия през 1992 г. Тогава мястото му като главен секретар заема Хасан Насрала по предложение на аятолах Хаменей, тогава на 32 години. Преди това през 1990 г. "Хизбула" основава своя армия и начело застава Насрала.

Насрала управлява и двете крила на "Хизбула" - както политическата партия, така и военизираната част и нейните операции срещу Израел и "Ислямска държава" в Сирия. 

Насрала прекарва 32 години начело на "Хизбула". Точно на толкова е бил и при избирането му за лидер на организацията. През последните години той беше една от най-известните и влиятелни фигури в Близкия изток. В комуникационните канали на организацията се вижда, че почитта към него е била по-голяма отколкото към обикновен лидер.

Преди смъртта си Насрала не беше виждан публично от години поради опасения, че може да бъде убит от Израел. Би Би Си описва Насрала като "сенчеста фигура с близки лични връзки с Иран, който изигра ключова роля в превръщането на "Хизбула" в политическата и военна сила, която е днес". Под ръководството на Насрала "Хизбула" помогна за обучението на бойци от палестинската въоръжена групировка "Хамас", както и на такива в Ирак и Йемен.

Под ръководството на Насрала "Хизбула" се превръща от малка организация с около 1500 бойци във военна сила, по-голяма от официалната ливанска армия. Благодарение на финансирането от Иран и Сирия "Хизбула" разполага с техника за сухопътна война, както и с множество ракети, които не спира да изстрелва по Израел. Със същото това финансиране Насрала прави така, че "Хизбула" да се вплете във всеки елемент на живота в Ливан, като дарява пари на болници, образователни центрове, социални услуги.

За личния живот на Насрала се знае малко. Роден е на 31 август 1960 г. в Бурдж Хамуд в Ливан в бедно семейство. Той е най-голямото от общо девет деца. Баща му Абдул Карим има малък зеленчуков магазин. След като завършва гимназия, заминава за Наджаф, Ирак, където получава религиозно образование като духовник в шиитска семинария в Ирак. 

През 1975 г. избухва гражданската война в Ливан, която продължава 15 години. Тогава Насрала се присъединява към движението "Амал" - шиитска паравоенна организация. През 1982 г., след като Израел нахлува в Ливан, Насрала и други членове се отделят от Амал и създават своя собствена групировка, която малко по-късно заедно с още няколко шиитски организации формира "Хизбула".

Едно от първите му действия начело на групировката е да отмъсти за убийството на предшественика си Мусави. Тогава той нарежда ракетни атаки в Северен Израел, които убиха момиче, израелски служител по сигурността в израелското посолство в Турция беше убит от кола бомба, а атентатор самоубиец удари израелското посолство в Буенос Айрес, Аржентина, убивайки 29 души.

След това Насрала води война с нискоинтензивна с израелските сили, която завърши с изтеглянето им от Южен Ливан през 2000 г. Тогава Насрала обяви, че "Хизбула" е постигнала "първата арабска победа срещу Израел", но уверява, че "Хизбула" няма да се разоръжи, защото "цялата ливанска територия трябва да бъде възстановена". Това е и един от двата паметни момента, които "Хизбула" припомниха в съобщението си за смъртта на лидера си. Въпреки този успех за Ливан, Насрала претърпя лична загуба - най-големият му син Хади беше убит в престрелка.

През следващите години има относително спокойствие до 2006 г., когато бойци на "Хизбула" предприеха трансгранична атака, при която осем израелски войници бяха убити, а други двама бяха отвлечени, което предизвика масиран израелски отговор. Израелски военни самолети бомбардираха крепостите на "Хизбула" в южните предградия на Бейрут, а ливанската групировка изстреля около 4000 ракети срещу Израел. Повече от 1125 ливанци, повечето от които цивилни, загинаха по време на 34-дневния конфликт, както и 119 израелски войници и 45 цивилни. Атакувани бяха и домът и офисите на Насрала, но той оцелява невредим.

Други от От страната и света

Тиквата - символ на есента

Историята ѝ започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации Тиквата е не само емблематична част от есенния пейзаж, но и ценен източник на хранителни вещества

В Сърбия арестуваха контрабандиста Паскал от аферата с митниците и Живко Коцев

В Сърбия в петък е бил арестуван Никола Николов, по известен с прякора си "Паскал". Той е сочен за контрабандист номер едно. На 27 септември по време на съвместна акция на сръбските и българските

Шофьорът, убил дете в Дебелт, с положителна проба за канабис

Положителна се оказа пробата на 38-годишния шофьор от Бургас, който блъсна и уби 3-годишно момиченце в ромската махала на средецкото село Дебелт. Това уточниха от полицията след като първоначално

Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си

Гръцки медии: Има арестуван за стрелбата в Халкидики

Един от стрелците при инцидента на 16 август в Халкидики е арестуван в Германия. Това се твърди в гръцките медии.  В.П. е на 32 г. и е състезател по бойни изкуства

>