Тиквата - символ на есента

29.09.2024 01:00 Анатолий Попов

Историята ѝ започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации

Тиквата е не само емблематична част от есенния пейзаж, но и ценен източник на хранителни вещества, които допринасят за здравето и добрата физическа форма. С многообразието от видове тикви и техните приложения в кухнята този плод продължава да вдъхновява кулинарите по целия свят и да носи радост на всички, които го консумират. Независимо дали я обичате сладка, или солена, тиквата със сигурност ще продължи да бъде един от любимите есенни продукти във всяка кухня.

Историята на тиквата започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации. Въпреки че днес я свързваме с есенните традиции и с празника Хелоуин, първоначалното ѝ използване е било съвсем различно. Археологически находки сочат, че е отглеждана за пръв път в Централна и Южна Америка преди около 7500 години.

Древните култури на индианските племена са се научили да използват тиквата не само като храна, но и за други практични цели. Един от най-ранните видове е бил по-скоро с твърда кора и по-малко месеста част, което я прави идеална за съхранение на вода и зърнени храни. Използвана като естествен контейнер, тиквата е играла жизненоважна роля в ежедневието на тези древни народи.

В същото време семките били част от тяхната храна, а самата тиква била приготвяна по примитивен начин, като се е варяла или печала. Докато тиквата се разпространява из Европа, в Америка тя остава жизненоважна култура за местните племена и колониалистите. Ранните заселници в Северна Америка научават от индианците как да използват тиквата в кухнята, като я превръщат в пюрета, супи и хляб. Тя се оказва важна не само заради хранителните си качества, но и заради своята устойчивост и лесно съхранение през зимните месеци.

Едно от най-известните ѝ приложения в американската традиция е тиквеният пай – неразделна част от трапезата на Деня на благодарността. Тази традиция датира още от XVII век, когато първите заселници използвали тиквено пюре, смесено с мед и подправки, за да направят сладкиши. С времето тиквата се превръща в основен символ на един от най-популярните есенни празници - Хелоуин.

Традицията на издълбаната тиква, или Jack-o'-lantern, идва от ирландския и шотландския фолклор, макар в оригиналния си вариант да се използва ряпа или картофи. Според легендата Джак О'Лантерн - хитър и непокорен дух, се опитал да излъже дявола и в крайна сметка бил прокълнат да броди със светеща ряпа в ръката. През XIX век ирландците, емигрирали в Америка, открили, че тиквата е много по-удобна за издълбаване и светеща украса. Така тя се утвърдила като основния символ на Хелоуин. Оттогава традицията да се издълбават тикви, да се поставят свещи вътре и да се украсяват къщите с тях се разпространява по целия свят.

Съществуват множество видове тикви, които се различават по форма, цвят, размер и вкус. Най-известните сортове са:

Обикновена тиква – тя е най-разпространената и е добре позната поради яркооранжевия си цвят. Използва се както в кулинарията, така и като декоративен елемент.

Мускатна тиква – този вид е характерен със своята удължена форма и сладък вкус. Идеална за приготвяне на супи, пюрета и десерти.

Тюрбанна тиква – името ѝ идва от специфичната форма, напомняща на тюрбан. Тя има плътна и вкусна текстура, подходяща за печене и пълнене.

“Хокайдо” – този сорт произхожда от Япония и се отличава с интензивния си оранжев цвят, сладък и орехов вкус. Това е една от малкото тикви, които се използват целите, включително кората.

Декоративни тикви – те не се използват в кулинарията, но са често срещани през есента като украса на маси, витрини и дворове.

Тиквата съдържа редица мощни антиоксиданти, включително бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, зеаксантин и витамин С. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали в организма, които могат да причинят клетъчни увреждания и да ускорят процесите на стареене. Освен това е богат източник на витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите, като подпомага правилното функциониране на ретината и подобрява нощното виждане. Дефицитът на витамин А може да доведе до различни проблеми със зрението, включително сухота на очите, намалено нощно виждане и по-сериозни заболявания като ксерофталмия.

Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържане на добро зрение и предпазване от възрастови дегенеративни заболявания. Калият, който се съдържа в нея, е ключов минерал за поддържане на здравето на сърдечносъдовата система. Той помага за регулирането на кръвното налягане чрез неутрализиране на ефектите от натрия в организма и отпускане на стените на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че хората, които консумират храни, богати на калий, имат по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Тиквата е с ниско съдържание на мазнини и холестерол, което я прави идеална храна за поддържане на здраво сърце. Освен това тиквата има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява рязко повишаване на кръвната захар след хранене. Това я прави подходяща храна за хора с диабет или такива, които искат да контролират нивата на кръвната си захар.

Печена тиква с нар

Какво ви е необходимо: 1/2 тиква; 1/2 ч.ч. зърна нар; 100 г натрошено сирене; прясна мащерка; зехтин; черен пипер; сол

Начин на приготвяне: Почистете тиквата от семките, овкусете я със зехтин, черен пипер и сол. Поставете я в плитка тава с малко вода и я запечете до омекване. Оставете тиквата да изстине и я разчупете небрежно. Отгоре аранжирайте със зърната нар, натрошеното сирене и листата прясна мащерка.

Галет с бри 

Какво ви е необходимо: 100 г тиква, нарязана на кубчета и леко сварена; 300 г охладено тесто; 100 г сирене бри; 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно; 1 яйце за намазване; пресен босилек за поръсване

Начин на приготвяне: Изрежете тестото в кръг върху хартия за печене. В средата сложете зеления лук, парченцата тиква и сиренето, като оставите краищата поне 3-4 см непокрити. Прегънете ги навътре към центъра, като си помагате с хартията за печене. Преместете внимателно галета с помощта на хартията за печене в тавата и сложете във фурната. Печете в продължение на 30-35 минути или докато сиренето се разтопи. След като го извадите, поръсете с пресен босилек.

Хляб с тиква 

Какво ви е необходимо: 200 г сварена и пюрирана тиква; 100 мл зехтин; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. захар; 500 г бяло брашно; 100 г ръжено брашно; 7 г суха мая; 50 мл топла вода; 2 с.л. микс семена за поръсване

Начин на приготвяне: Добавете към тиквата олиото и разбъркайте добре. В друг съд смесете захарта, солта, маята и двата вида брашно. Към тази смес прибавете тиквата и постепенно водата. Омесете меко тесто. Оставете да втаса за 30 мин на топло. Оформете го в желаната от вас форма и отгоре поръсете с микса от семена. Оставете още веднъж да втаса. Печете в предварително загрята на 200°C фурна до готовност. След като извадите от фурната, завийте в кърпа и оставете хляба да изстине.

Леща яхния с тиква 

Какво ви е необходимо: 1 ч.ч. кафява леща; 1/2 тиква, нарязана на кубчета; 1 морков, нарязан на ситно; 1 глава лук, нарязана на ситно; 4 скилидки чесън, нарязани на едро; 3 с.л. доматено пюре; олио; черен пипер; червен пипер; сол; пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне: Сложете лещата да ври в тенджера с вода, с малко сол и олио. След като кипне, добавете тиквата. В отделен съд задушете лука, морковите и щом омекнат, добавете скилидки чесън и доматеното пюре. Сипете задушените зеленчуци заедно със соса към лещата и тиквата. Разбъркайте и прибавете сол, черен и червен пипер на вкус. Оставете да се довари, и махнете от котлона и поръсете с магданоз.

Тиквено тирамису 

Какво ви е необходимо: 200 г сварена и пюрирана тиква; 2 пакетчета бишкоти; 150 г маскарпоне; 1/2 ч.ч. кафява захар; 2 ч.л. бяла захар; 1 к.л. джинджифил; 1 к.л. канела; 200 мл готварска сметана; 2 ч.ч. кафе еспресо; 2-3 капки ром; едри орехи за поръсване

Начин на приготвяне: В купа смесете тиквата, кафявата захар, канелата и джинджифила. Добавете към тях маскарпонето и готварската сметана. Разбийте с миксер сместа, докато започне да се сгъстява. В купа смесете кафето със захарта и капките ром. Потопете бишкотите и наредете в подходящ съд. След като направите основата, сложете обилен слой от тиквената смес. Наредете отново ред бишкоти и така, докато сместа и бишкотите свършат. Най-горният ред на тирамисуто трябва да е сместа от тиква. Покрийте с фолио и оставете за една нощ в хладилника. На другия ден поръсете с едро начукани орехи.

Кошнички със синьо сирене

Какво ви е необходимо: 300 г синьо сирене, натрошено; 200 г тиква, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, нарязани на ситно; 50 г сурови тиквени семки, белени; 1/2 к.л. индийски орехче; 1/2 пакет кори за баница; зехтин; черен пипер; сол

Начин на приготвяне: Бланширайте кубчетата тиква в подсолена вода. Оставете ги да се отцедят добре. Загрейте зехтина в тиган и задушете чесън, след това добавете тиквата и подправките. Пет минути преди да свалите от котлона, добавете тиквените семки. Нарежете точените кори на квадрати. Намажете всеки лист със зехтин и подредете три един върху друг, като гледате да се разминават ъглите им. Поставете ги във форма за мъфини и изпечете на 160°С за 10 мин. Извадете кошничките от фурната, оставете ги да изстинат и разпределете в тях от плънката с тиква, като отгоре поръсите със синьо сирене.

Други от От страната и света

Православен календар за 29 септември

Св. преп. Кириак Отшелник. Преп. Теофан Милостиви Св. преп. Кириак е живял през IV-V в. Още съвсем млад го направили четец в съборната църква. Така младежът изучил свещеното писание

Кой е убитият лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала

"Майсторът на съпротивата", "велик мъченик", "героичен лидер" - така от "Хизбула" описват покойния си вече лидер Сайед Хасан Насрала, убит след въздушна атака в събота вечер на израелските сили над

В Сърбия арестуваха контрабандиста Паскал от аферата с митниците и Живко Коцев

В Сърбия в петък е бил арестуван Никола Николов, по известен с прякора си "Паскал". Той е сочен за контрабандист номер едно. На 27 септември по време на съвместна акция на сръбските и българските

Шофьорът, убил дете в Дебелт, с положителна проба за канабис

Положителна се оказа пробата на 38-годишния шофьор от Бургас, който блъсна и уби 3-годишно момиченце в ромската махала на средецкото село Дебелт. Това уточниха от полицията след като първоначално

Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си

>