Коза слага край на кинокариерата на Брижит Бардо

28.09.2024 19:30 Симона Димитрова
Френски вестник запечатва вълнението на Бардо около козата.
Френски вестник запечатва вълнението на Бардо около козата.
Брижит Бардо сменя 100 любовници докато не се омъжва за четвъртия си съпруг.

Сексбогиня за целия свят. Най-желана от мъжете и идол за милиони жени. Но с един недостатък - или талант... не може да бъде вярна. Винаги следва сърцето си, което не може да контролира.

В играта на любов тя е колкото ловец, толкова и плячка

Затова и славата я тласка към дълбока депресия, опити за самоубийство, нежелана бременност, отхвърляне на сина си и търсене на идеалния съпруг, който ще я обича.

Намира го в четвъртия по ред, след 100 любовници, но

животът ѝ прави рязък завой

още през 1973 г.,

когато е едва на 39 г. Брижит Бардо се отказва от киното. Секссимволът слага край на кариерата си с такава лекота, че никой не ѝ повярвал. Дори медиите правят залози кога ще се върне. Но тя така и не го прави, защото намира своето призвание - да помага на животните.

Последният филм, в който се снима, е 48-ият ѝ поред и е режисиран от първия ѝ съпруг Роже Вадим. Актрисата играе средновековна дама, а в масовката вниманието ѝ привлича жена, водеща на въже малка козичка. Бардо се приближава към животното, за да го погали, но разбира, че

след снимките то ще бъде заклано,

за да се нахрани екипът.

Бардо е повече от съкрушена. В главата ѝ изниква споменът колко е разстроена като дете, когато семейството ѝ изяжда за вечеря любимия ѝ заек, който е нейният домашен любимец, а майка ѝ по-късно ѝ признава, че го е убила.

Затова тя не позволява това да се случи и с козата. В същия ден я откупува и я води в хотелската си стая. Кръщава я Николета и я слага да спи до нея в леглото.

През деня я разхождала като куче из града

и се грижела да има мляко за храна. Останалите гости я смятали за луда, но така започват да разсъждават и колегите ѝ от филма. Роже Вадим ѝ вдига страхотен скандал, когато вижда, че секссимволът не се старае да научи текста си за ролята, а се грижи за тревопасното.

“Изведнъж осъзнах, че се преструвам и че това, което правя, не ми харесва - казва след години по този повод френската актриса. -

Разбрах, че работата ми не ме вълнува

и че актьорството дори е достойно за присмех. А нали имам само един живот? Искам да си го живея по своему.”

След приключването на снимките сексбогинята обявява, че слага край на кариерата си и шокира целия свят. Тогава се заклева, че ще даде името си, славата, състоянието и силите си, за да помага на животните, да ги обича и да пробужда у другите хора любов към тях.

И наистина започва да следва своята кауза. Създава фондация за правата на животните и се бори за тях в целия свят. Свободното си време Бардо прекарва в имението си, което е пълно с различни домашни любимци. Казва, че най-накрая е намерила любовта, която е неподвластна на времето. И че се е отървала от ненавистта към самата себе си: “Когато обичам, не меря и не броя. Отдавам се изцяло. И всеки път това е най-голямата любов на живота ми.”

Въпреки това тя не може да стои сама и без мъж, защото самотата я убива и я депресира. След много любовни разочарования и страстни авантюри сърцето ѝ е пленено от бизнесмена Бернар д’Ормале, който става четвъртият ѝ съпруг. Двамата сключват брак през 1992 г. и противно на всички очаквания са заедно и до днес.

Секссимволът на 60-те продължава яростно да се бори срещу избиването на животните по целия свят.

“Тези два живота бяха моят шанс за успех - прави равносметка актрисата. - Първият ми живот ми позволи да успея във втория. Ако не бях Брижит Бардо, ако не бях известна в цял свят, не бих могла да направя и една десета от това, което направих за животните.”

Тя продължава да живее в имението си “Ла Мадраг” в Сен Тропе, което притежава от 1958 г. Не се свени да признае, че

не ходи на фризьор и на процедури за подмладяване,

но се гордее, че все още е толкова борбена.

“Човек не трябва да е пасивен в живота си. Трябва да служи на нещо”, категорична е Бардо и дори се ядосва, че все още светът се интересува от нея. Иска да бъде оставена на мира и да е напълно отдадена на животните.

Други от Възход и падение

Шкумбата правел беля след беля, баба му го наказва да стои върху царевични зърна

В първи клас играл хулиган, но си забравил репликите. Учителката му подсказала и оттогава не е спирал - отбелязва 70-годишен юбилей и 50 г. на сцената Започвам от раждането си

Рапърът Fyre стана баща

Рапърът Огнян Павлов, по-известен с псевдонима си Fyre, е станал баща на момченце 10 септември. Радостната новина съобщи самият той във фейсбука си. Детето се казва Богдан. "Семейство

Калин Сърменов с постоянна рубрика при Георги Любенов

"БНТ на 65" е новата рубрика в "Денят започва с Георги Любенов", в която постоянен коментатор е директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. По повод юбилея на обществената телевизия всяка събота

Брижит Бардо едва не прегазва Сашо Диков

Журналистът я чака пред къщата ѝ в Сен Тропе 4 часа, но тя излиза с очукана баничарка и почти минава през краката му "Отказа ни интервю, но когато я видях да шофира, осъзнах

Людмила Петкова управлява държавните пари с пестеливост, благоразумие и твърдост

Пестеливост, благоразумие и твърдост - това са трите стълба, на които се опира финансовата министърка Людмила Петкова. Тя вече втори мандат управлява парите на държавата с мотото без излишества и

>