БАН избра Владимир Чуков и Борис Велчев са за член-кореспонденти

28.09.2024 18:13
Борис Велчев
Проф. Владимир Чуков

Приключиха изборите за нови членове на Българската академия на науките (БАН). В последния ден от изборите, 28 септември, Събранието на академиците избра петима нови член-кореспонденти, съобщи пресцентърът на БАН.

В област "Хуманитарни и обществени науки" за член-кореспонденти бяха избрани Владимир Стефанов Чуков и Борис Владимиров Велчев.

Владимир Стефанов Чуков е роден през 1960 г. Той е автор на мулти- и интердисциплинарни изследвания, и е сред най-достойните имена на високопрофесионален изследовател и преподавател с национална и международна известност. Основно място в творчеството му заемат изследванията, посветени на радикалния ислямски фундаметализъм. Има сериозни приноси в областта на историята и теорията на ислямската държавност и юриспруденция. Изследванията му предлагат широкообхватна професионална експертиза и извеждат задълбочени теоретични приноси, предава БТА.

Борис Владимиров Велчев е роден през 1962 г. Той е един от най-авторитетните създатели на наказателноправната наука. Научните трудове на Борис Велчев са посветени на истински съществени проблеми на българското наказателно право, като съдържат и множество обосновани предложения за изменения на законодателството. Със своята неоспорима експертиза той участва в работата на държавни и правителствени органи. Има незаобиколима роля в подготовката на юридическите кадри в България и за изграждането на елита на днешната българска юридическа общност.

В област "Изкуства и изкуствознание" за член-кореспондент е избрана Теодора Димитрова Димова. Тя е родена през 1960 г. Била е журналист, преводач, преподавател по английски език. В настоящето работи в редакцията "Радиотеатър" на Българското национално радио. Колумнист е към портал "Култура". Автор е на 12 книги и на девет пиеси, превеждани в чужбина. Известни са романите й "Майките", "Поразените", "Не ви познавам" и други. Творец с ярка обществена позиция, получила голямо признание у нас и в чужбина. Носител е на редица национални литературни награди от различни институции.

Живка Бойкова Маринова е родена през 1979 г. Тя е художник, главен асистент в специалността "Живопис" в Националната художествена академия и е ръководител на "Ателие 50". Има участие в множество съвместни проекти, реализирала е самостоятелни изложби и е участвала в общи художествени изложби в България и чужбина. Рисува в жанра на пейзажа и натюрморта в различни цветови гами. Носител е на различни награди у нас и в чужбина.

На възраст до 50 години за член-кореспондент е избран Георги Цветанов Момеков, който е роден през 1976 г. Ръководител е на катедрата "Фармакология" във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София. Широко е използвана неговата експертиза и научна компетентност. Основните му научни приноси са в областта на експерименталната противотуморна химиотерапия, онкофармакологията, дизайна на антинеопластични лекарства, търсене на нови съединения с противотуморна активност, изследване на молекулните механизми на действие на нови и традиционни лекарства.

Изборите за нови членове на Българската академия на науките - академици и член-кореспонденти, започнаха от 24 септември и продължиха до 28 септември.

Други от От страната и света

Кой е убитият лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала

"Майсторът на съпротивата", "велик мъченик", "героичен лидер" - така от "Хизбула" описват покойния си вече лидер Сайед Хасан Насрала, убит след въздушна атака в събота вечер на израелските сили над

В Сърбия арестуваха контрабандиста Паскал от аферата с митниците и Живко Коцев

В Сърбия в петък е бил арестуван Никола Николов, по известен с прякора си "Паскал". Той е сочен за контрабандист номер едно. На 27 септември по време на съвместна акция на сръбските и българските

Шофьорът, убил дете в Дебелт, с положителна проба за канабис

Положителна се оказа пробата на 38-годишния шофьор от Бургас, който блъсна и уби 3-годишно момиченце в ромската махала на средецкото село Дебелт. Това уточниха от полицията след като първоначално

Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си

Гръцки медии: Има арестуван за стрелбата в Халкидики

Един от стрелците при инцидента на 16 август в Халкидики е арестуван в Германия. Това се твърди в гръцките медии.  В.П. е на 32 г. и е състезател по бойни изкуства

>