С усмивка и добро здраве баба Ия чукна 100 г. в старческия дом в Пловдив: Не се чувствам на толкова (Снимки, видео)

28.09.2024 14:25 Никола Михайлов
Директорката на Дома за стари хора Нина Христова поздрави баба Ия.
Гостите се настаниха около масата, за да отпразнуват юбилея на баба Ия.
Още преди да отиде на купона, баба Ия получи подаръци в стаята си.

Усмихната и щастлива, с бистър ум и жизнена, баба Ия Герчева посрещна днес стотния си рожден ден в Дома за стари хора "Св. Василий Велики" в Пловдив. Дойдоха дъщери, внуци и правнуци за юбилея й.

"Не се чувствам на 100. Усещането не е по-различно, никъде няма график на каква възраст как да се чувстваш", разказа пред "24 часа" баба Ия. По думите ѝ, ако не бяха болките в краката, сама нямаше да вярва на колко години е. 

Въпреки възрастта, жената успява да се грижи за себе си и по собствено желание сама поддържа стаята си в дома, в който живее от 18 години. "Санитарките тази година са идвали 3 пъти. Така искам, за да се движа", обясни баба Ия. В момента е най-възрастната жителка на заведението. Има обаче още две 99-годишни жени.

Корените на столетницата са руски. Родителите ѝ - лекар и фармацевтка, решили със свои приятели да се преместят у нас. Дошли с два куфара и дипломите си от Москва, като бащата на баба Ия веднага бил назначен на работа в Плевен, където малко след това се родила тя. 

"После се преместихме в Девин, там той беше околийски лекар. Завърших прогимназия и го изпратиха в Михалково", разказва най-възрастната жителка на старческия дом. Именно баща ѝ открил газираната вода в Михалково, но не го признали официално. "Съвсем случайно, бяхме на екскурзия по балкана и откриха едно гьолче. Баща ми се заинтересува, взе от водата с големи шишета и я изпрати в София. Оказа се, че е натурална газирана минерална вода", спомня си баба Ия. Години по-късно по радиото чули новината, че млад доктор открил минерална вода в Михалково. "Майка ми беше много възмутена как може така да направят", смее се столетницата. 

След прогимназията Ия искала да учи в Пловдив, но нямало как, защото по район се падала в смолянско село. Баща ѝ обаче склонил да се премести в Устина и така тя успяла да завърши гимназия в Града на тепетата. "Стягах се за медик. Приеха ме, но след един месец ни извикаха и казаха, че няма как, понеже родителите ми са белогвардейци. После се доказа, че не е вярно", припомня си с тъга баба Ия. Записала се да следва за учител по руски и по това време се запознала с бъдещия си съпруг - инж. Стоян Герчев, който учил в Чехия. Оказало се, че е родом от Устина, където живели родителите ѝ. Двамата се влюбили силно, но имало едно условие - да се дипломира, преди да вдигат сватба. "Той завърши, аз вече бях учителка в Стамболийски. Него го назначиха там и 30 години живяхме в града", разказа рожденичката. 

По думите на баба Ия любовта е много важна, но тя може да съществува единствено с доверие между партньорите. "На младите искам да кажа - една лъжа има ли, късайте", съветва възрастната жена. И си спомня как едно време мъжът ѝ казал, ако случайно се влюби в друг, да му сподели и да се разведат мирно, без скандали.  "И аз го питах: "Ами ако ти харесаш някоя?". И той ми каза: "Аз никога няма да харесам никоя друга до края на живота си", с усмивка си спомня тя. 

Баба Ия има две дъщери, 4 внуци и 6 правнуци. Близките ѝ се събраха в една от залите на дома, за да отбележат празника. "Честит юбилей, Ия! Нека да са ти честити 100 г. живот на тази Земя. Изживей още много радостни моменти с най-близките и любимите в сърцето ти деца, внуци и правнуци. Бъди здрава и все така мъдра и добра! Радваме се, че те познаваме и имаме възможност да черпим знание, мъдрост и пример от човек като теб. Честит юбилей, честит един век живот", поздрави я директорката на Дома за стари хора Нина Христова. Тържеството продължи с музика, почерпка и забавления за всички. А когато от колоната зазвуча "Честит рожден ден", баба Ия се просълзи. 

Други от От Пловдив

Погребват утре 34-годишния Томи, загинал в жестоката катастрофа в Пловдив

Погребението на 34-годишния Томи Бозвелиев, загинал в тежката катастрофа на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив, ще бъде утре. Близките на младия мъж ще се съберат в 11 ч

Арестуваха 36-годишен, изритал камера за скорост и избягал

36-годишен мъж е заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив, съобщиха от полицията. Самоличността на вандала е установена от служители на Четвърто районно

По 300 лв. плащат пловдивчани, крещели, пили алкохол и псували полицаи до детска площадка

Нищо не можете да ни направите, казали на униформените, след като ги напсували Глоби в размер на по 300 лв. отнесоха двама пловдивчани, нарушавали обществения ред и спокойствие до детска площадка в

Изпращат пловдивчанката Гергана, заплашвала Дара Екимова, за 3 месеца в психиатрия в Кърджали

Майка й е назначена за неин попечител 28-годишната Гергана Неделчева, изпращала заплахи на певицата Дари Екимова, ще се лекува в Център за психично  здраве в Кърджали

Вече правят кофража за пътната плоча на Бетонния мост в Пловдив, строежът бързо върви

Няма да има носещи колони между жп линиите След положените вчера 12 предварително напрегнати стоманобетонови греди, започва направата на кофража на пътната плоча на Бетонния мост в Пловдив

>