Кардиологът доц. Трайков: Сърцето боли, когато се разболее

27.09.2024 21:50

Това каза председателят на Дружеството на кардиолозите у нас доц. Васил Трайков в навечерието на Деня на сърцето. 

Той съжали, че заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания в страната продължава да е висока, повече от средната в Европа, а смъртност има дори при пациенти под 65 г. Това е предотвратимо ако правим нещо, за да намалим рисковите фактори, подчерта експертът в предаването "Панорама" по БНТ.

Тази година акцент на превенцията са децата и подрастващите и заедно с образователното министерство имат обща инициатива - седмица на сърцето. "От понеделник учениците поетапно ще бъдат запознати със сърдечно-съдовите заболявания и кои фактори трябва да бъдат контролирани. Така ще са информирани от ранна възраст как да водят сърдечно здрав живот", обясни кардиологът.

Към активните хора има друга инициатива в неделя по обед в големите градове ще тече кампанията "Разходи се с кардиолога си". Така хора и медици ще обсъждат с експерти темата и рисковите за сърцето фактори.

А на въпрос какво причинява болното сърце, доц. Трайков каза: "Сърцето боли, когато се разболее. Въпросът е да не стигаме до там".

Според него в България се справяме доста добре в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, имаме достъп до повечето модерни начини за лечение. "Проваляме се в превенцията, защото допускаме да се случват болестите", съжали той. 

                              

Други от Докторе кажи

Диабетът променя тембъра на гласа? Изкуствен интелект открива болестта от телефона

Тази технология никога няма да стане инструмент за диагностика, но може да се превърне в ефективно решение за скрининг Изследването от аудиопроба е с 66% точност при жените и 71% при мъжете Може ли

Организират безплатни кардиологични прегледи в София по повод Деня на сърцето

Безплатни кардиологични прегледи организира Военномедицинска академия (ВМА) по повод Деня на сърцето, съобщиха оттам. Те ще бъдат на 27 септември, от 8.00 до 12

11 нови случая за западнонилска треска у нас

11 нови случая за западнонилска треска през миналата седмица. Те са с 4 повече от предходната, показват данните на Националния центът за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

В Гърция предупреждават за опасност от зараза със западнонилска треска

Властите в Гърция предупреждават за заразени със западнонилска треска в много райони на страната. Лекарите препоръчват на туристите да използват лични предпазни мерки

Невролози искат лечението на инсулт да се случва първо в областните болници

Областните болници да бъдат първични центрове за лечение на пациенти с инсулт, а само малка част от пациентите, имащи нужда от високотехнологично лечение, да бъдат транспортирани до шестте центъра

>