Нов лидер на 33 000 лекари ще се бори и за пациентите - от парите за здраве до престоя в болниците

28.09.2024 07:00
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров (вдясно) разговаря с д-р Илко Семерджиев, първия управител на НЗОК (2000 г.).

Двама известни лекари са кандидати за председател на Българския лекарски съюз (БЛС) - бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който е начело на Столичната лекарска колегия, и настоящият зам.-председател на съсловната организация д-р Николай Брънзалов. (Кои са те - виж по-долу.)

77-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС, който започва в събота в Пловдив, ще събере над 400 делегати. Възможно е в деня на избора да се появи и нов претендент за председател.

Д-р Иван Маджаров, който финишира с втори тригодишен мандат, няма право да се кандидатира, но може да остане в ръководството. При неговото управление БЛС набра и демонстрира авторитет, като успя да извоюва увеличение на парите за здравеопазване.

Защо е важен постът на председателя?

БЛС е създаден през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света след английската. Задачата е била да защитава интересите на лекарското съсловие и да определя техните хонорари. Първият председател е д-р Димитър Моллов. При комунизма БЛС е разформирован и обединен с профсъюза на медицинските работници. През 1990 г. организацията е възстановена и защитава своите 33 000 членове пред всички институции. Най-важното обаче е, че по закон БЛС участва в разпределението на над 8 млрд. лв. за здравеопазване след преговори със здравната каса. Организацията

има решаващ глас при всяка власт

как да се развива здравният сектор - договаря цени на клинични пътеки в болничната помощ, цени на прегледи в доболничната и заплащане на прегледи и манипулации.

БЛС работи за увеличаване на възнагражденията на лекарите и остойностяването на труда им. Според изследване, поръчано от ръководството, здравният сектор днес е сред топ 5 на работодателите у нас. Лечебните заведения изплащат в заплати близо 2,8 млрд. лв. на над 106 хил. работещи. Болниците внасят в хазната около 80 млн. лв. корпоративни данъци и почти 890 млн. лв. осигурителни вноски.

БЛС дава становище за всяка нова болница, диагностичен и консултативен център у нас

Освен това задължително участва с позиции при промяна на закони и нормативни актове.

Съюзът започна активна работа за противодействие на насилието над медиците, като модерира кампании за ограничаване на агресията #ПребориГнева и "Героите в бяло".

Ръководството търси най-добрия модел за преодоляване на недостига на лекари и медицински сестри, провокира дебати за облекчаване на административните пречки пред младите специализанти и кариернота им развитие.

През 2024 г. БЛС договори в Националния рамков договор (НРД)

по-лесен достъп до образна диагностика

с ядрено-магнитен резонанс и повече възможности за профилактични прегледи и изследвания, финансирани от НЗОК. Новите анекси към договора коригират несправедливости, като недостатъчно продължителни болнични престои за тежко болни и излишно задържане в здравните заведения за процедури, които се правят за ден.

След промените пациентите след инсулт ще остават в болницата до 10 дни вместо до 4, а процедури като колоноскопии и гастроскопии ще бъдат извършвани с еднодневен престой.

От 1 март цените на клиничните пътеки се увеличиха с 20%. Договорено бе по-голямо финансиране на тежките медицински дейности в болниците и на пътеките от майчиното и детското здравеопазване.

Асен Меджидиев създава програма "Детско здраве",

27 000 деца прегледани от най-добрите специалисти

Николай Брънзалов, страстният борец

срещу насилието над лекарите

Други от От страната и света

През изминалото денонощие са станали 25 тежки катастрофи, няма загинали

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 25 тежки катастрофи. Няма загинали, ранени са 43 души, съобщиха от МВР, предаде БТА. В София са станали 35 леки произшествия и две

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла е бил убит при въздушните удари в Бейрут

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла е бил убит при вчерашните удари в Бейрут. Това съобщиха израелските въоръжени сили в социалната мрежа "Екс". Той е бил убит с прецизен въздушен удар по време на

Жена на 82 г. от пернишкото село Люлин е открита след 15-часова издирвателна акция

Жена на 82 години от пернишкото село Люлин е открита след 15-часова издирвателна акция. Това съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР – Перник Венцислав Алексов

Повечето българи не подозират, но по закон са длъжни да избират – като в 6 други страни от ЕС

Санкции рядко се налагат, в Гърция обаче е предвиден затвор, а в Боливия три месеца не може да си теглиш заплатата Затвор от един месец до една година може да получи всеки гражданин или чужденец

Родители обновиха двора на основно училище „Св. Иван Рилски“ в Перник

Родителите от Обществения съвет на Основно училище (ОУ) „Св. Иван Рилски" обновиха съоръженията в двора на учебното заведение, съобщи председателят Анжелина Миткова, цитирана от БТА

>