С безвкусно шоу без звук и светлина депутатите пропиляха 2 млрд. евро (Обзор)

27.09.2024 23:00 Виктория Бочевска
Късното шоу на 50-ия парламент приключи малко преди 23:00 часа в четвъртък.

Правителството не получи мандат да преговаря за промени в плана за възстановяване

В сезона на риалити форматите, превзели ефира, депутатите се показаха като сериозна конкуренция на телевизионните продукции. С безвкусното си шоу в четвъртък вечерта те стартираха няколко часа предсрочно предизборната си кампания.

Ако не беше тъжен, сценарият им можеше да мине и за забавен - окупираха парламентарната трибуна, изтръгваха озвучителни кабели, криха микрофони, светкаха си в тъмната пленарна зала с фенерчета от телефоните. Резултатът от късното им шоу - България може да загуби 2 млрд. евро от Европейския съюз.

13-часовото финално заседание на 50-ия парламент свърши минути преди 23 ч без ток в залата. Предложи

комедия, саботаж, патриотични призиви, скандали, чалга и сеир

- за всекиго по нещо. Но не и свършена работа.

Програмата за последния ден бе ударна, но малко по малко точките отпадаха. Следобед целите вече бяха сведени само до две - приемане на пътната карта за климатична неутралност, свързана с второто плащане по плана за възстановяване, и доклада за промените в самия план. Той дава мандат на кабинета да преговаря с ЕК за промените. Целта е да не бъдат загубени 479 млн. евро по RePowerEU и да се подсигурят инвестиции за още 1,5 млрд. по плана.

Срещу двете точки възразиха от “Възраждане”, БСП, ИТН и разпадналото се “Величие”. Въпреки че депутатите им бяха в залата, отказаха да се регистрират. В 18,30 ч липсваха само двама за заветния кворум от 121 и шефката Рая Назяран даде час и половина да се осигурят. В 21 ч кворум вече имаше.

И тогава започна шоуто с блокади на трибуната, а нежното острие на ИТН Павела Митова се оказа в окото на бурята - тя взе думата, но в следващите 10 секунди бе окупирана от свои и чужди - ИТН, “Възраждане”, БСП и независимите. Шефът на групата на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, се притече да помага на Митова на трибуната. Освен че взе думата, Йорданов пусна музика от телефона си и това наложи микрофоните да бъдат спрени.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев бе принуден да чете от мястото си доклада за актуализираната пътна карта за климатична неутралност. Но през това време хората на Слави и “Възраждане” опитваха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Колегите на Добрев дадоха техничарски отпор. “Проба, проба. Деляне, готов ли си?”, попита Жечо Станков от ГЕРБ, след като успяха да вържат кабелите на преносим микрофон и разклонител.

“Разхождате се като във някакъв фолк клуб с този микрофон,

явно се готвите да изпълните “Луда по тебе”.

Така като гледам, изпълнителят ще е Делян Добрев”, иронизира Тошко Йорданов. ИТН осигуриха шоу и за ефира на партийната си телевизия - излъчваха на живо хаоса, в които те самите участваха, и се интервюираха сами.

Малко по-късно на трибуната се качи Делян, но не Добев, а Пеевски. Започна размяна на реклики между него и Йорданов, които предизвикваха оживление, но останаха тайна за медиите заради спрените микрофони. Почти всички депутати стриймваха наживо в социалните мрежи. Така на едно от клипчетата във фейсбук се чува част от разговора между председателите на ДПС и ИТН. Тошко Йорданов пита Пеевски дали любовта му с Христо Иванов е била само между двамата и той казва: “Между двамата, ама те и на вас ви се натискат, вие бяхте заедно с тях в правителство”. “Бяхме, ама ги издържахме по-малко от вас - 6 месеца”, вметва Йорданов. А Пеевски отвръща: “Е, ние малко повече, 9 месеца - една бременност. Ама и ние ги изоставихме”. После изказва предположение, че сега Кирил Петков ревнува от Тошко, защото Пеевски го е прегърнал на трибуната.

След голямото оживление Назарян свика извънреден председателски съвет и финална проверка на кворума, която установи само 9 души в залата. Последният звънец беше посрещнат с аплодисменти. И като в истински риалити формат в къщата осветлението бе загасено, но съквартирантите си светнаха с телефоните и пяха химна.

По конституция Народното събрание вече е постоянно действащо и ново заседание може да бъде свикано и в кампанията, за да се поправят щетите от “вандалската” (по думите на Бойко Борисов) нощ.

Други от От страната и света

Скромен ръст на чуждите туристи, но българите на почивка навън с 19,3% повече

Броят на чужденците, посетили България през август, все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са дошли с 200 хиляди повече чужденци

Кметът на Перник бесен, че Струма е замърсена, а няма кой да я провери още същата вечер (Обзор)

Станислав Владимиров поведе поредна битка, но се оказа, че канализацията на заводите в индустриалната зона на града не е картографирана За пореден път кметът на Перник Станислав Владимиров си спечели

Данък “захар” и страшни картинки като на кутиите с цигари искат зъболекарите (Обзор)

Въведен е в 50 държави, а СЗО иска от България да ограничи приема с 10%, обяви шефът на съюза им Правителството предложи облагане на вредните храни у нас преди 9 г

Пътят София – Варна край село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа

Пътят София – Варна край севлиевското село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа. Това казаха пред БТА от пресцентъра на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в

Гергана, която заплашва Дара Екимова, пак влиза в психиатрия - този път за 3 месеца (Обзор)

Опасна е за себе си и околните, обяви прокурорът Димитър Пехливанов Майка ѝ Стилияна Неделчева твърди, че дъщеря ѝ е невинна и че певицата и инфлуенсърката Ясмин Кирилова първи писали на

>