Израел ударил централата на "Хизбула". Хасан Насрала се спаси (Обновена, видео)

27.09.2024 20:25
Хасан Насрала КАДЪР: Екс/@BabakTaghvaee1

Израелските въоръжени сили заявиха, че са нанесли "прецизен удар" по централата на "Хизбула" в Бейрут, предаде Асошиейтед прес.

Израелският вестник Haaretz пише в X, че „целта на израелските удари в Бейрут е бил шефът на „Хизбула" Хасан Насрала, но той е оцелял".  

Иранската информационна агенция Tasnim, позовавайки се на източници от сферата на сигурността, потвърди, че Хасан Насрала от „Хизбула" се намира на сигурно място, пише lbcgroup. 

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви това в телевизионно изявление, след като експлозия в Бейрут изпрати огромни облаци от оранжев и черен дим в небето над ливанската столица.

Мощната експлозия бе толкова силна, че изпочупи прозорци и разтърси къщи на около 30 километра северно от Бейрут. Към мястото на взривовете се отправиха линейки. 

Редица мощни израелски въздушни удари разтърсиха днес едно от най-гъсто населените предградия на Бейрут и звукът от експлозиите се чуваше в цялата столица, посочва АП, цитирана от БТА. 

Ударът бе нанесен час след като хиляди хора присъстваха на погребението на високопоставен командир на "Хизбула", който бе убит вчера.

По-рано днес при израелски въздушен удар бе убито деветчленно семейство в ливанско погранично селище, казаха властите.

Най-малко 25 души са загинали при израелски удари тази сутрин, заяви министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад, с което броят на жертвите в Ливан тази седмица е надхвърлил 720. По думите на Абиад сред загиналите има десетки жени и деца.

Израелските въоръжени сили заявиха, че в рамките на два часа днес са нанесли десетки удари в южната част на Ливан, включително в градовете Сидон и Набатея. Според тях ударите са били насочени срещу ракетни установки и инфраструктура на "Хизбула", а групировката е изстреляла залп от ракети към северния израелски град Тиберия.

Ливан се опитва да се справи с нарастващия брой жертви и с вълната от десетки хиляди хора, които напуснаха домовете си на фона на възможността за избухване на пълномащабна война между Израел и "Хизбула", коментира АП. 

На фона на продължаващата размяна на огън между двете страни израелският премиер Бенямин Нетаняху се изказа пред световните лидери в ООН и се зарече да продължи да ограничава способностите на "Хизбула“, докато Израел не постигне целите си по границата с Ливан, като по този начин още повече помрачи надеждите за договаряне на прекратяване на огъня.

Тази седмица Израел драстично увеличи въздушните си удари в Ливан и заяви, че е решен да сложи край на продължаващия вече повече от 11 месеца обстрел от страна на "Хизбула" по територията на страната. Обхватът на операцията на Израел остава неясен, но официални представители заявиха, че е възможно да започне и сухопътно нахлуване с цел изтласкване на военната групировка от границата. Израел прехвърли хиляди войници към границата си с Ливан, за да се подготви за такава възможност.

Други от От страната и света

С безвкусно шоу без звук и светлина депутатите пропиляха 2 млрд. евро (Обзор)

Правителството не получи мандат да преговаря за промени в плана за възстановяване В сезона на риалити форматите, превзели ефира, депутатите се показаха като сериозна конкуренция на телевизионните

Скромен ръст на чуждите туристи, но българите на почивка навън с 19,3% повече

Броят на чужденците, посетили България през август, все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са дошли с 200 хиляди повече чужденци

Кметът на Перник бесен, че Струма е замърсена, а няма кой да я провери още същата вечер (Обзор)

Станислав Владимиров поведе поредна битка, но се оказа, че канализацията на заводите в индустриалната зона на града не е картографирана За пореден път кметът на Перник Станислав Владимиров си спечели

Данък “захар” и страшни картинки като на кутиите с цигари искат зъболекарите (Обзор)

Въведен е в 50 държави, а СЗО иска от България да ограничи приема с 10%, обяви шефът на съюза им Правителството предложи облагане на вредните храни у нас преди 9 г

Пътят София – Варна край село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа

Пътят София – Варна край севлиевското село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа. Това казаха пред БТА от пресцентъра на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в

>