Двама рецидивисти са обвинени за кражби и палеж в Русенско

27.09.2024 18:35
По делото се събират доказателства за съпричастност и на други лица към криминалните прояви СНИМКА: Pixabay

Двама мъже са арестувани при акция на полицията, като са обвинени от Русенската районна прокуратура за извършени кражби и палеж в региона. Това съобщи районният прокурор на Русе Ирена Костадинова на брифинг, в който участваха Светослав Великов - заместник-районен прокурор на Русе, Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", и старши комисар Пламен Първанов - директор на Областната дирекция на МВР в Русе.

Двамата мъже - 39-годишен с инициали С. Р., и с две години по-големия от него с инициали А.С., са арестувани при акция на 18 септември тази година. Те опитали да оберат банков клон в село Ценово, но алармата на сградата се задействала. След това откраднали лек автомобил, с който избягали. Запалили колата в землището на село Стърмен, пише БТА.

Венислава Йончева - наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че след това двамата избягали с друго превозно средство. "Обвиняемите са задържани при опита им за бягство и укриване - единият в землището на село Козар Белене, област Плевен, а другият в землището на град Летница, област Ловеч", каза прокурор Йончева.

При задържането им в единия е открито и огнестрелно оръжие.

На двамата са повдигнати три обвинения, като за най-тежкото от тях законът предвижда до 15 години затвор. Районният съд в Бяла ги е оставил за постоянно в ареста. Двамата са обжалвали мерките си за неотклонение и предстои тяхното разглеждане от Русенския окръжен съд.

Извършени са множество и различни действия по разследването - разпитани са свидетели, претърсвания и изземвания, както и огледи на места и вещи, назначени са множество експертизи, част от които вече са изготвени. По делото се събират доказателства за съпричастност и на други лица към криминалните прояви, както и доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми и в други населени места в страната.

Прокурор Ирена Костадинова обясни, че двамата са криминално проявени и вече са били осъждани за кражби и грабежи. "Предполагаме, че се касае за организирана престъпна група, като събираме активно доказателства. Налице е информация, че те са извършили множество криминални деяния на територията и на други населени места в България - кражби и грабежи, като в много от случаите са носили оръжие", каза още районният прокурор на Русе. Тя обясни, че прави впечатление високата организация на тяхната престъпна дейност и полагане на много усилия за укриване и за заличаване на следи.

Директорът на русенската полиция старши комисар Пламен Първанов каза, че двамата са известни на органите на реда. "Продължаваме работата за дейността на тези лица за извършване на други престъпни деяния както на територията на област Русе, така и на територията на други области на страната под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция", посочи Първанов.

Комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", заяви, че информация за престъпната дейност на двамата е постъпила през пролетта на тази година. "Те са от района на Плевен, като имаха и съучастници от района на Ловеч. Извършват престъпления на територията на цяла Северна България, като в даден момент се прехвърлят и в Южна България - в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен", каза комисарят. Той коментира, че към момента не може да се каже колко души са съпричастни към престъпленията на задържаните. "Прави се анализ. Чакат се много експертизи да станат готови, включително видео-технически, биологични, на оръжия и на иззети веществени доказателства от самите местопрестъпления", каза още комисар Папалезов.

Той обясни, че при проследяването на двамата арестувани съдействие са оказали областните дирекции на МВР в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и най-вече в Русе. "Тези лица можеха да бъдат задържани в момент на извършване на престъпление на територията на всяка една от тези областни дирекции. Служители от тези областни дирекции всяка вечер излизаха на терен, за да бъдат готови да задържат лицата при евентуална тяхна престъпна дейност. Излизали сме последните два месеца всяка вечер. Това са десетки служители - както оперативни, така и разследващи полицаи, охранителен състав и най-вече групи за задържане, защото знаехме, че тези лица ходят въоръжени и са готови във всеки момент да използват и огнестрелно оръжие - както срещу охранители на обекти, които са набелязали като потенциални цели, така и към служители на реда, които биха се опитали да ги задържат или да възпрепятстват тяхното оттегляне от самите обекти", обясни комисар Папалезов.

Той каза още, че двамата обвиняеми са с "много сериозен криминален стаж, с много дълъг престой по следствени арести и в затвора". "Това са изключително брутални престъпници, които са готови дори да отнемат човешки живот, ако е необходимо, за да останат на свобода", заяви комисар Папалезов и благодари на областната дирекция на МВР в Русе, на Районната и на Окръжната прокуратури за съдействието.

"Много добри взаимодействия имахме с тях, за да се стигне до задържането на двамата обвиняеми. В Русе за пореден път показаха невероятен професионализъм и подкрепа на действията на много областни дирекции, които бяха включени. Благодарности от ръководството на главната дирекция и пряко от министъра, защото той преди беше неин директор и пряко ръководеше операцията", коментира комисар Папалезов.

Други от От страната и света

С безвкусно шоу без звук и светлина депутатите пропиляха 2 млрд. евро (Обзор)

Правителството не получи мандат да преговаря за промени в плана за възстановяване В сезона на риалити форматите, превзели ефира, депутатите се показаха като сериозна конкуренция на телевизионните

Скромен ръст на чуждите туристи, но българите на почивка навън с 19,3% повече

Броят на чужденците, посетили България през август, все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са дошли с 200 хиляди повече чужденци

Кметът на Перник бесен, че Струма е замърсена, а няма кой да я провери още същата вечер (Обзор)

Станислав Владимиров поведе поредна битка, но се оказа, че канализацията на заводите в индустриалната зона на града не е картографирана За пореден път кметът на Перник Станислав Владимиров си спечели

Данък “захар” и страшни картинки като на кутиите с цигари искат зъболекарите (Обзор)

Въведен е в 50 държави, а СЗО иска от България да ограничи приема с 10%, обяви шефът на съюза им Правителството предложи облагане на вредните храни у нас преди 9 г

Пътят София – Варна край село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа

Пътят София – Варна край севлиевското село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа. Това казаха пред БТА от пресцентъра на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в

>