Лекарите Иво Спасов и Славчо Томов сред новите член-кореспонденти

27.09.2024 17:58
Българска академия на науките. СНИМКА: Фейсбук на БАН
Георги Тодоров
Сорен Хайрабедян
Виолета Великова
Иво Спасов
Славчо Томов
Иван Атанасов
Илия Цачем

Събранието на академиците на БАН избра днес нови член-кореспонденти в инженерните, биологическите, медицинските и аграрните науки.

В областта на Инженерните науки за член-кореспондент е избран:

Георги Димитров Тодоров (род. 1961 г.).

Научните и научно-приложните му постижения са в областите: виртуално инженерство, инженерни анализи, симулационно моделиране, 3D технологии, технологии за скоростно прототипиране и в имплантологията. Декан е на Факултета по индустриални технологии в Технически университет – София.

Двама са новоизбраните член-кореспонденти в областта на Биологическите науки:

Сорен Бохос Хайрабедян (роден през 1972 г.)

Основните му научни приноси са в областта на репродуктивната имунология, молекулната имунопатология и канцерогенеза, клетъчна сигнализация, in silico моделиране на рецептор-лигандни взаймодействия и биоинформатика на сигналните пътища. Работи в Института по биология и имунология на размножаването на БАН.

Виолета Борисова Великова (родена 1963 г.)

Основните й научни постижения са в областта на екофизиологията на растенията и приноси към изучаване на промените във функционалната активност и структура на фотосинтетичния апарат, предизвикани от различни стресови въздействия. Работи в Института по физиология на растенията и генетика на БАН.

В областта на Медицинските науки Събранието на академиците избра двама член-кореспонденти:

Иво Спасов Петров (роден 1965 г.)

Научните му интереси са в областта на кардиологията, ангиологията, инвазивна кардиология и радиология. Разраработва иновативни методи в областта на ендоваскуларната кардиология, въвел множество иновативни терапевтични методи, стентиране на ренални и висцерални артериални съдове, ренална симпатикова денервация и др.

Славчо Томов Томов (роден през 1962 г.)

Научните му и професионални интереси са основно в областта на онкогенекологията. Въвежда оперативното лечение на злокачествени и доброкачествени тумори на женските полови органи и роботизирана и лапароскопска гинекологична хирургия в страната. Понастоящем е директор на Научно-изследователския институт към Медицинския университет – Плевен.
Ръководител на Център по компетентност (Леонардо Да Винчи- 3D и Телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия). Центърът обхваща Институт по роботика при БАН и Медицинския университет - Варна.

Двама са новоизбраните член-кореспонденти и в областта на Аграрните науки:

Иван Илиев Атанасов (роден през 1962 г.)

Научните и научно-приложните му приноси включват: установяване на генетичното разнообразие и генетичните ресурси на икономически важни растителни видове като лоза, маслодайна роза, лавандула, слънчоглед и други земеделски култури; разработени и внедрени са молекулярни маркери за оценка на биоразнообразието, генетичната идентичност и хомогенността на цианобактерии, производствени щамове от млечнокисели бактерии, посадъчен материал от лоза и др.; участва в създаването на "Българска база данни по растителна геномика" при стопански важни култури за страната. Работи в Агробиоинститут (АБИ) към Селскостопанската академия, където е директор от 2017 г.

Илия Цачев Цачев (роден през 1960 г.)

Главните му научни и приложни приноси се отнасят до: проучване на хепатит Е при овце, кози, коне, говеда, кучета и котки; Откриване на 3 вирусни субтипа – I, J, K BovHepV gt 1 при говеда и gt 2 при сърни, елени и муфлони; въвеждане на SNAP ELISA in house диагностика в страната; допринася за популяризиране на знанията по зоонозни заболявания. Работи в катедра "Ветеринарна микробиология, инфекциозни и заразни болести" към Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет.

Други от Просветни

В 40 училища у нас ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието

В 40 училища в България ще бъдат въведени пробно различни инструменти за оценка на качеството на обучението. Училищните екипи в тях ще имат възможност да създадат собствени системи за управление на

БАН избра нови член-кореспонденти в математика, физика, химия и науки за Земята (Снимки)

Нови член-кореспонденти в математическите, физическите, химическите и науките за Земята избра Събранието на академиците днес. Трима са избраните член-кореспонденти в областта на Математическите

Увеличават средствата за обучението на бъдещите учители

С 65% се увеличава коефициентът за финансиране на обучението на студентите по педагогически специалности. Това ще позволи да се насочат повече средства за практическа подготовка на бъдещите учители

Учители вече ги e страх да споменат думата "секс"

10 дни забраната да се говори за ЛГБТИ в клас вече действа. Директори: Нищо не се промени  Ако момче се появи демонстративно в пола, какво - да го отстраня от училище ли

Иван Илчев и Иван Гранитски са сред новите академици

Нови академици на Българската академия на науките в областта на биологическите, хуманитарните и обществените, аграрните и лесовъдните науки и изкуствата и изкуствознание избра Събранието на

>