Водна криза изкара десетки под прозорците на ВиК в Търново

27.09.2024 13:16 Дима Максимова
Водните бунтове се пренесоха под прозорците на водния оператор във Велико Търново

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Хората са на драстичен воден режим. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите заявиха, че не вярват на обещанията, че ще се подобри положението им и обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им. 

Нищо не е изпълнено от обещанието за подмяна на 1 км от вътрешната водопроводна мрежа в Хаджидимитрово, не са сменени обещаните кранове, община и водоснабдително дружество си прехвърлят топката кой е виновен, коментираха Маринела Друмева и Георги Петров от бедстващото Хаджидимитрово.

„Сондажът за нов водоизточник го направиха, но той след една седмица се срути. Не знаем какво става с него. Авариите не се отстраняват. Има авария в центъра на Хаджидимитрово от 10 години. Обещаха да я оправят, но още не са", гневят се хората. 

От началото на август всяка събота и неделя бедстващите свищовски села излизат на протест и блокират различни пътища в региона, но остават нечути.

В другото село със сухи чешми Козловец проблемът е основно от амортизираната водопроводна мрежа, където загубите са над 80 %.

„ От три месеца не съм имал капка вода. С водоноска сме. Независимо кой ще дойде на власт, нищо не се решава", разказа Йордан Радков.

В същото положение с безводието и с режим на водоподаване през денонощие са и хората в Горна Студена, но и там водата не стига да по-високите части.
В горнооряховското село Драганово е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Макар общината да се отказа да ремонтира една от възловите си улици в промишлената зона, за да пренасочи парите за част от водопровода в Драганово, местните не вярват, че 30-годишният проблем ще бъде решен. Смениха се част от тръбите и вода пак нямаме. Имам заведение, няма вода и няма как да работя, за да си платя наема за общинската земя", коментира Нели Драгостинова.

От водния оператор поканиха по един от протестиращите от четирите села на среща с управителя на ВиК „Йовковци" Илиян Илиев, който до преди две години беше и управител на държавния ВиК холдинг. Срещата при закрити врата продължи повече от час. На нея гневните хора получили обещание, че водоснабдителното дружество по-навреме ще отстранява авариите. Основният проблем е, че трябва да се подмени водопроводната мрежа, но тя е собственост на общините, а не на водното дружество. Трябват много пари, а ги няма, ще чакаме, посочи кметът на Горна Студена Пламен Иванов. А бедстващите хора са категорични, че протестите им ще продължават.

Други от От страната и света

Стана ясно кои ще са новите златни момичета

Стана ясно кои момичета ще са част от новия ансамбъл на България. Новите гимнастички са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и

Атанас Илков се срещна с представители на мотоклубове у нас

Националната полиция с призив за ограничаване на черната статистика: „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!"; обсъдени бяха общи инициативи и събития с цел превенция на инциденти с мотопеди и

Европейските борси приключиха втора поредна седмица с растеж

Европейските фондови борси закриха смесена днешната си търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на

Задържаха двама по време на спецакция срещу купуването на гласове в Самоков (Снимки)

Днес на територията на Самоков се състоя специализирана полицейска операция срещу престъпността и нарушенията на изборното законодателство, както и стабилизиране на средата за сигурност

Над 30 свидетели са разпитани за катастрофата със загиналите пилоти край "Граф Игнатиево"

Докладът на "Военна полиция" за катастрофата със самолет L-39 "Албатрос" тази сутрин е предоставен на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която разследва инцидента

>