Патриарх Даниил на честванията за 1010 г. от смъртта на цар Самуил

27.09.2024 12:14
Паметникът на цар Самуил в София

Община Петрич ще отбележи 1010 години от смъртта на цар Самуил, заедно със СУ „Свети Климент Охридски" и Македонски научен институт, под патронажа на Президента Румен Радев. Националното честване ще е на 5 и 6 октомври, а събития, посветени на годишнината, ще се проведат в Национален парк-музей „Самуилова крепост" и в Историческия музей на Петрич.

На 5 октомври (събота) от 18.30 часа е Литературно-музикалният спектакъл „Памет за Самуил", а половин час по-късно Заупокойна молитва ще отслужи Негово Светейшество Даниил – Патриарх Български и Митрополит Софийски. В 19:20 часа е Тържествената заря – проверка с участието на Национална гвардейска част и Трето бригадно командване – Благоевград.

На следващия ден от 09:00 часа е Международната научна конференция на тема „1010 години от смъртта на българския цар Самуил. Самуилова България – история и култура". По същото време тръгва и XI Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини", организиран от сдружение „Млад планинар", по маршрут от НПМ „Самуилова крепост" до с. Ключ.

Други от От страната и света

Спипаха 27-годишен, представял се за кредитен консултант и извършил измами за близо 100 000 лева

27-годишен жител на гр. Мизия, представял се за кредитен консултант, е задържан при специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на сектор „Измами" в ГДНП

Прекъснаха отпуска на затворника, заплашвал журналистката Вероника Димитрова

Отпускът на затворника, заплашвал журналиста на NOVA Вероника Димитрова, е прекъснат. Заплахите започнаха след разследване, което тя направи в рубриката „По следите"

Кметът Пенчо Милков награди русенски шампиони по карате за успехите им на европейско първенство

Кметът Пенчо Милков връчи парични премии на младите състезатели на Спортен клуб „Ипон – Русе" за завоюваните медали по време на откритото Европейско първенство по карате киокушин – кан

Под надзора на прокуратурата върви проверка за стрелбата със стоп-патрон срещу беглеца в Казанлъшко

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления от мъж на 30 години – за държане на високорисково вещество – метамфетамин

ОИЦ-Русе запозна жителите на три общини с новите възможности за европейско финансиране

Областният информационен център в Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Борово, Бяла и Ветово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

>