Парламентът може да се събере извънредно и да поправи щетите от снощния цирк

27.09.2024 11:30
Среднощният цирк в парламента

Може ли парламентът да се събере извънредно по време на предизборната ваканция, за да приеме документите по Плана за възстановяване и развитие, които скараха депутатите в нощта на последното им заседание и предизвикаха циркове в пленарната зала. Тогава Станислав Балабанов обясняваше, че ще стоят до полунощ, за да предотвратят извънредно заседание, защото Изборният кодекс забранявал на парламента да се събира по време на кампания. Оказа се, че това не е вярно.

След промените в конституцията Народното събрание е постоянно действащо и може да се събере по всяко време, стига да е свикано по надлежния ред - от председателя или по искане на 1/5 от депутатите. Това обясни доц. Христо Орманджиев, преподавател по конституционно право от Великотърновския университет, пред "24 часа".

Депутатите излизат от днес в предизборна ваканция, но решението за нея е на самото Народно събрание и след промените в конституцията няма юридическа пречка тя да бъде прекъсната по всяко време.

Дори и да бъде насрочено обаче извънредно заседание по време на кампанията, няма гаранции, че ще се събере кворум, за да започне то. Среднощното заседание на НС се провали именно поради отказа на депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП да се регистрират.

Пътната карта предвиждаше затварянето на "Мариците" до 2038 г. и компенсиране и преквалификация на работниците. Сега те могат да останат на улицата много скоро заради фалит на централите, а България губи 3 млрд. евро, след като парламентът не прие промените в плана за възстановяване и устойчивост и новата глава към него RePowerEU, както и на актуализирането на пътната карта за климатична неутралност.

Ако депутатите се съберат извънредно по време на кампанията им, това няма да е прецедент. Преди вота на 9 юни 49-ото НС имаше три извънредни заседания по време на кампанията. Само едно от тях обаче успешно, другите две се провалиха поради липса на кворум.

На 21 май по разпореждане на председателя на НС депутатите се събраха извънредно, за да изслушат служебния премиер Димитър Главчев във връзка с готвеното от НОИ осъвременяване на пенсиите. Искането беше внесено от депутати от ПП-ДБ.

А по-късно същия ден - в 19,45 ч, депутатите направиха опит да се съберат отново, за да изслушат по искане на ГЕРБ заместник-министъра на енергетиката Георги Самандов и председателя на КЕВР Иван Иванов във връзка с увеличаването на цената на тока.

Третото извънредно заседание трябваше да бъде на 2 юни, като искането беше внесено от ПП-ДБ, но не се събра кворум. Тогава депутатите трябваше да изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Други от От страната и света

Кметът Пенчо Милков награди русенски шампиони по карате за успехите им на европейско първенство

Кметът Пенчо Милков връчи парични премии на младите състезатели на Спортен клуб „Ипон – Русе" за завоюваните медали по време на откритото Европейско първенство по карате киокушин – кан

Под надзора на прокуратурата върви проверка за стрелбата със стоп-патрон срещу беглеца в Казанлъшко

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления от мъж на 30 години – за държане на високорисково вещество – метамфетамин

ОИЦ-Русе запозна жителите на три общини с новите възможности за европейско финансиране

Областният информационен център в Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Борово, Бяла и Ветово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

Проверяват разсейвал ли се е с телефона си шофьорът, който уби мъж и жена в Бургас (Видео)

Прокуратурата в Бургас е иззела мобилния телефон на 22-годишния шофьор Живко Б., който уби мъж и жена при брутална катастрофа в района на безмитната зона на 26-и септември

Булгаргаз вече е редовен член на организацията на европейските търговци на енергия

„Булгаргаз" е одобрена за редовен член на една от най-авторитетните и влиятелни отраслови организации – Energy Traders Europe. Така компанията ще има право на глас и ще участва в процеса по вземане

>