Д-р Асен Меджидиев: Не съм се издигнал еднолично за председател на БЛС, поех отговорност към лекарите от София

27.09.2024 09:20
АСЕН МЕДЖИДИЕВ

- Д-р Меджидиев, вие сте кандидат за нов председател на Българския лекарски съюз. Ден преди Националния събор на БЛС срещу вас има сериозни обвинения в непочтеност и противоуставни действия. Твърди се, че в Столичната лекарска колегия, на която сте председател, не е имало уставно проведен избор на делегати, а са посочени в списъка лица, дори без да са присъствали, но са ви верни. Така се отивало на предрешен избор на председател на БЛС.

- Няма истина в това. Всички имена са прочетени от мен в залата и те са потвърждавали присъствието си. Има комисии и ръководство на събранието, които потвърждават и удостоверяват всяко решение. В столична колегия не се вземат еднолични решения, всичко се контролира от съответните органи.

След това на тези делегати се изпращат съобщения по мейл и те трябва да потвърдят присъствието си на събора. Това се случва около два месеца преди форума. Ако те кажат, че нямат възможност да присъстват, се заместват от съответните резерви.

- Защо тогава ви обвиняват в непочтеност?

- Всичко е документирано - има протокол по избора, има стенографски протоколи, има и аудиозапис от избора на делегати.

Целта на тези лъжи е да се влияе на делегатите.

Изумен съм от тази омаскаряваща кампания. Този тип атаки не са характерни за лекарското съсловие

Моето възпитание не позволява да атакувам така колега. Дори да не е прав, аз бих го извикал на разговор или бих сезирал етичната комисия. Но това остава при нас и решаваме проблема, но не чрез медиите. Никога не съм си позволявал да очерням някого. Преди избора не се нуждаем от омаскаряване. Избираме ръководство на съсловна организация, познаваме се. Изборът трябва да се базира на идеи, на уважение, а не на лъжи.

- Но идеите на кандидатите не се чуват?

- Моите идеи какво трябва да се направи за съсловието на национално ниво в следващите 3 години съм представил пред Столичната лекарска колегия, която ме предлага за председател. Управителният съвет се е събрал и е решил да издигне моята кандидатура. Аз не съм се издигнал еднолично. Резултатите са 10 на два гласа. Столичната колегия взе решение да има единна кандидатура за председател. След провеждането на този управителен съвет се събраха председателите на дружествата в София, които са 78, и подкрепиха решението да има единна кандидатура. Те засвидетелстваха подкрепа за моята кандидатура. Никога не бих се кандидатирал еднолично.

- Има и други обвинения срещу вас. Като служебен министър, произхождащ от средите на БЛС, не сте изпълнил обещанието си да направите остойностяване на лекарския труд.

- Аз никога не съм имал партийна принадлежност. Приех да стана служебен министър на здравеопазването, за да мога да защитя лекарското съсловие и правата на пациентите. Наистина голямото ми желание беше да бъде направени остойностяването на лекарския труд, което дълги години не се случва. Положих огромни усилия в тази посока. Сериозно работихме и с Лекарския съюз, и с Министерството на финансите да решим този проблем и 20-ина дни преди да завърши моят мандат, основните параметри бяха уточнени. Това обаче е дълъг процес. Освен това аз бях служебен министър и нямаше парламент, който може да гласува решения за промени. Аз съм направил първата крачка. Постигнатото беше оставено на следващия министър. Доколкото знам - и този след мен, и сегашният са работили по въпроса. Остойностяването на лекарския труд не може да стане в 10-те месеца, в които бях министър. И обвиненията са некоректни. В БЛС знаят как сме работили - те направиха основа на платформа, след това и финансовото министерство изготви остойностяване. Просто процесът трябваше да продължи.

- Обвиняват ви, че и столичната лекарска колегия ръководите еднолично.

- Нямам нито едно еднолично решение. Има управителен съвет от 15 души. Няма нито едно решение, включително за вода и канцеларски материали, което да съм взел еднолично. Всеки месец се чете финансовият отчет за предходния месец и той се одобрява от управителния съвет. Всички наши инициативи се представят пред управителния съвет и се гласуват. Решенията минават след това през контролната комисия. За всяко едно има документация.

- Припомня се  и ваша позиция още от началото на ковид пандемията, когато еднолично сте поискали локдаун в София.

- Всяко изявление е съгласувано с управителния съвет. Освен това никога не съм настоявал за затваряне на София, а да се вземат мерки за ограничаване на пандемията. Столичната колегия беше първата в държавата, която отдели собствени средства за маски и защитни средства за общопрактикуващите лекари и лекарите на първа линия в болниците. Бяха заделени над 200 хиляди лева и успяхме да набавим защитни шлемове, ръкавици, бактерицидни лампи за столичните лекари.

- Тогава как ще коментирате твърдението "Ако д-р Меджидиев бъде избран за председател на БЛС, ще е пагубно за съсловието".

- Атаката за мен е необяснима. За мен поста на председател не е прицелна точка. Това го желае софийската колегия и аз съм се съгласил, защото съм поел отговорност към тази колегия. Работя в съсловния живот повече от 10 г. - първо като член на управителния съвет по времето на покойния проф. Малан Миланов. За кратко бях зам.-председател. След това изкарах мандат и половина като председател на Столичната лекарска колегия, сега се върнах отново като председател. Бях избран с голямо мнозинство в столицата.

През цялото време желанието ми е да защитавам правата на лекарите и съответно на пациентите

Ние сме едно - пациенти и лекари. Сега целта ми е само една - обединяване на колегията. Никога не бих казал лоши думи срещу колега - без значение дали ми е опонент, или не. Аз искам съревнование с равен старт. Когото от колегите изберат, е на ход.

- Какви са вашите отношения със сегашното ръководство на БЛС?

- Прекрасни са отношения ни. В двата мандата д-р Иван Маджаров е имал пълен съпорт от Столичната лекарска колегия. В тези два мандата напреднахме с обединението на колегите в страната. Добре се справяхме съвместно и с преговорния процес с НЗОК и с Министерството на здравеопазването. Разбира се, винаги има какво да се надгражда.

- Вие какво бихте надградили?

- Да подобрим условията на работа на лекарите, да засилим тяхната защита, за да спре насилието над тях. Трябва да се засили и контролът, за да не се допускат грешки в лечебния процес.

Трябва да продължим работата по договаряне със Здравната каса, с Министерството на здравеопазването. Искам да бъдем диалогичен партньор, защитавайки правата на лекарското съсловия.

Когато поех Столичната лакарска колегия преди 6 г., тя беше с 286 хиляди лева загуба. Една година с колегите от управителния съвет се борехме да излезем от тази ситуация. Щастлив съм, че в настоящия момент имаме над 1 млн. и 200 хиляди лева в бюджета.

Направихме прекрасни неща, които искам да се позиционират и на национално ниво

Създохме фонд за лекарска взаимопомощ, с който плащаме специализациите на млади лекари. Поемаме пътни, храна, самите курсове в чужбина. От 3 месеца създадохме и фонд "Лекар пенсионер" - помагаме с 2000 лв. при заболяване. От този месец пускаме ваучери в големите търговски верити за лекари пенсионери, които са с по-ниски доходи. Даваме помощи при раждане на дете на лекари.

Програмата "Детско здраве", която създадох през 2012 г., бе поета от Столичната лекарска колегие. Вече са направени прегледи над 27 000 деца в страната, и то от най-добрите детски специалисти.

Всичко това трябва да продължи. Но трябва да се засили работата по осигуряване на продължаващото медицинско обучение на лекарите. Трябва да се защитят по-добре и интересите на общопрактикуващите лекари и 24-часовото им разположение.

Това може да стане с добър екип. А кой ще е той, решението е на делегатите. Съборът избира.

Други от Интервюта

Пламен Димитров: Вдигане на осигуровките ще елиминира политиците от игра с пенсиите

Поне 10% ръст на заплатите и толкова на пенсиите ще искаме за 2025 г. Затварят заводи, свързани с кризата в немските автопроизводители. Тези, които се ориентираха към части за електромобили

Д-р Георги Миндов: Ако д-р Меджидиев бъде избран за председател на БЛС, ще е пагубно за съсловието

Не е имало уставно проведен избор на делегати за Националния събор на БЛС от страна на Софийската колегия. Не е имало гласуване за кандидатите - това е недопустимо и противоуставно

Димитър Ганев, “Тренд”: Сложно е уравнението: вече трябват 4 играча за кабинет

И да има правителство след 27 октомври, под половин милион ще са зад него, а избирателите са 5,5 млн. - Това е първото проучване на общественото мнение след наместването на партийните пластове

Симеон Дянков: България е в криза, трябват нови политици, сегашните се измориха

Кабинетът "Драги" завърши с негови сълзи. Преди него Монти - с неуспешен опит да си направи партия. И двата примера са лоши. А в България нямаме чакащи равно отдалечени кандидати за премиер

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова: Ако през 2021 г. имаше наказани, нямаше да има черен 13 септември

Кой постави задачата, за която не са били готови нито пилотите, нито ръководството, пита тя и продължава да търси истината за гибелта на майор Валентин Терзиев - Г-жо Попова

>