Д-р Георги Миндов: Ако д-р Меджидиев бъде избран за председател на БЛС, ще е пагубно за съсловието

27.09.2024 09:00
Д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

- Д-р Миндов, Столичната лекарска колегия (СЛК) издигна кандидатурата на председателя й д-р Асен Меджидиев за председател на Българския лекарския съюз. От съобщение на сайта на СЛК става ясно, че Управителният й съвет е решил да излъчи „една единна кандидатура" в негово лице, която е била подкрепена на събрание с Председателите на Дружества на СЛК в здравните заведения. Вие казвате, че има проблем с това решение. Какъв е той?

- Проблемът всъщност е с начина, по който се проведе избора на делегати за събора на БЛС, който ще се проведе на 28 септември. Уставът и на Столичната колегия, и на БЛС недвусмислено посочват, че всеки кандидат за делегат трябва да бъде гласуван както поименно, така и по броя на гласовете, след което по брой получени гласове да се определят колегите, които трябва да представляват Столична колегия на събора. Това не се случи. Реално не е имало гласуване, което e недопустимо и противоуставно! Делегатите бяха предварително уговорени и посочени, най-вероятно защото те са тези и които ще гласуват „правилно".

На Общото събрание на Столичната колегия през юни бяха извадени предварително готови списъци за делегати за събора, които бяха прочетени от д-р Меджидиев. Така хора, които отсъстваха от събранието, са в делегатската листа, а присъстващи, които вземаха активно участие и също можеха да бъдат избрани, бяха отстранени неясно от кого и по какви критерии. Можем само да се досещаме, че „правилните" хора са в списъците, а неправилните, т.е. неподкрепящите кандидатурата на д-р Меджидиев, са отстранени. Това е прецедент и тези делегати, които ще присъстват на Събора на БЛС в Пловдив от Столичната лекарска колегия, са неуставно и нелегитимно излъчени, включително и аз. Оттук нататък не е ясно дали Мандатната комисия на Събора на БЛС въобще ще допусне тези делегати да участват в него и да гласуват.

- Т.е. и Вие сте включен нелегитимно в списъка като делегат на събора?

- Да. Аз съм в списъка, но причината за това е, че съм знакова фигура и моето отстраняване би довело до голям медиен шум, но това също се случи по непрозрачен начин. И до ден-днешен няма обяснение защо близо половината от хората от Дружеството на софийските общопрактикуващи, на което бях до скоро председател, които присъстваха на събранието до неговия край и бяха излъчени за делегати, не се появиха в списъка с делегатите и по какви причини се е случило това. Това ни кара да мислим, че има външна и тенденциозна намеса на определени хора, кръгове и среди, които не допускат членове на Лекарския съюз да упражнят лигитимно правото си да избират и да бъдат избирани.

От 1994 г. съм член на Лекарския съюз и досега такова „моделиране" и преправяне на листове с делегати не съм виждал, нито съм чувал.

Отново припомням, че изборът на делегати се случва с явно гласуване за заявилите желание да бъдат такива, води се протокол и след това списъка с делегатите се подрежда според броя на получените гласове.

- Има ли вероятност Столичната колегия да не бъде допусната до участие в Събора?

- Не би трябвало, но представителите на колегията трябва да бъдат избрани явно, легитимно и уставно. 1/3 от лекарите в България са членове на СЛК и тези хора трябва да знаят кой ги представлява. Това е важно и на централно ниво, защото всеки един делегат на събора представлява 75 лекари. Сега тези хора не знаят кой ги представлява и дали ги представлява тях или представлява нечии интереси.

- Има ли връзка това поведение с желанието на д-р Меджидиев да бъде избран за председател на БЛС, както и с това той да бъде единствен кандидат от София?

- Той не може и няма да бъде единствен кандидат от Софийската колегия, защото всеки член на БЛС има право да бъде предлаган и да бъде избиран на събор. Това че някой изначално се опитва да предреши избора, не означава нищо. Управителният съвет на СЛК на БЛС може да излъчи кандидат. Те могат да се обединят около един кандидат, но не могат да забранят да има и друг. Това би било абсолютно противоуставно. Пренебрегвт се законите, уставите, демократичността в съсловието. Натрупването на проблемите в съсловието в момента изискват то да бъда ръководено от хора с доказан практически опит от човек, който може и ще защитава интересите на лекарите и да се ползва с доверие.

Лекарският труд все още не е остойностен, въпреки че преди няколко години БЛС предложи проект, с който това да се случи. Въпреки обещанието и поетият ангажимент от д-р Меджидиев като служебен министър, да го реализира, това не се случи. Тогава той трябваше да подаде оставка, но не го направи. Реално, въпреки че е човек произхождащ от средите на БЛС, той не направи нищо за гилдията.

А ако бъде избран за председател на БЛС, той ще продължи да защитава нечии интереси, но не и този на лекарите.

- Вие казахте, че непрозрачният и едноличен избор на делегати за Събора на БЛС е прецедент, но реално това не е първото еднолично решение на д-р Меджидиев като председател на СЛК. По време на COVID пандемията той обяви от името на Столичната колегия, че София трябва да бъде блокирана, а хората затворени по домовете си, а такова решение на УС реално нямаше.

- През 2020г. бях зам.-председател на СЛК на БЛС. Пускайки новините сутринта, дни след обявяване на пандемията през март 2020 г., видях по национална медия д-р Меджидиев, да четеше декларация, която явно виждаше за първи път. Тогава все още нямаше и един починал човек в София, а болниците бяха празни. Това, което ме шокира в тази декларация, освен че беше от името на УС, (и от мое име) беше призивът в декларацията да се затворят всички хора в София по домовете им, като и да се дадат повече правомощия на МВР и на главния прокурор, за да се случи това. По-късно се свързах с няколко от членове на УС с питане дали са гласували тази декларация на УС и се оказа, че никой не го е правил, не се провел Управителен съвет. Аз се разграничих публично тази декларация, обявих, че не е имало Управителен съвет, на който да е решено това. В резултат получих обаждане посред нощ от д-р Меджедиев, в което получих закани за разправа с мен.

Не мога да си представя как такъв човек би могъл да управлява БЛС в следващите три години. Това би било пагубно за съсловието. Ще припомня и първото нещо, което д-р Меджидиев направи, когато стана председател на СЛК за първи път – да въведе солидна глоба за лекарите, които са забавили плащането на членския си внос. Глобата беше определена на 150 лв., (при дължими 96 лева), която трябва да се плати за възстановяване на членството им. Това е беше абсолютно неприемливо, противоуставно . Впоследствие това беше отменено, но парите не бяха върнати на всички колеги.

Всички нас ни интересува да се обединим около човек, който е положителен, който има и подкрепата на всички колеги – и общопрактикуващи лекари , специалисти, болнични лекари, и лекари в лаборатории. Д-р Меджидиев според мен с годините доказа, че не е обединителна фигура за съсловието и не е припознат сред колегите си на ниво управленец. На нас ни необходим човек, който е добър управленец, но и който се бори за лекарите, доказал се през годините, а това, което се случи на отчетно-изборното събрание в СЛК на БЛС, всичко, което се е случило в миналото показва, че д-р Меджидиев не е този човек. Същевременно обаче нещата сякаш са предрешени и при негов избор ни чакат три много тежки години. Хората се страхуват, но се надявам на събора колегите да бъдат смели, борбени и обективни и да вземат това важно решение според собствената си съвест, а не по нечие давление или нареждане.

Други от Интервюта

Пламен Димитров: Вдигане на осигуровките ще елиминира политиците от игра с пенсиите

Поне 10% ръст на заплатите и толкова на пенсиите ще искаме за 2025 г. Затварят заводи, свързани с кризата в немските автопроизводители. Тези, които се ориентираха към части за електромобили

Д-р Асен Меджидиев: Не съм се издигнал еднолично за председател на БЛС, поех отговорност към лекарите от София

Атаката срещу мен е необяснима, никога не бих казал лоши думи срещу колега - без значение дали ми е опонент, или не, казва председателят на Столичната лекарска колегия Аз искам съревнование с равен

Димитър Ганев, “Тренд”: Сложно е уравнението: вече трябват 4 играча за кабинет

И да има правителство след 27 октомври, под половин милион ще са зад него, а избирателите са 5,5 млн. - Това е първото проучване на общественото мнение след наместването на партийните пластове

Симеон Дянков: България е в криза, трябват нови политици, сегашните се измориха

Кабинетът "Драги" завърши с негови сълзи. Преди него Монти - с неуспешен опит да си направи партия. И двата примера са лоши. А в България нямаме чакащи равно отдалечени кандидати за премиер

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова: Ако през 2021 г. имаше наказани, нямаше да има черен 13 септември

Кой постави задачата, за която не са били готови нито пилотите, нито ръководството, пита тя и продължава да търси истината за гибелта на майор Валентин Терзиев - Г-жо Попова

>