Елитът на интелигенцията ни дойде за книгата на Димитър Ганев "Българската политическа почва" (Снимки)

26.09.2024 19:50

Сред гостите бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министърът на културата Найден Тодоров 

Елитът на българската интелигенция събра представянето на книгата на Димитър Ганев "Българската политическа почва" в столичен клуб.

В препълненото заведение и пред колеги социолози, политолози, журналисти, общественици и други гости един от най-редовните автори и събеседници в "24 часа" разказа за своя труд, който по думите му е резултат от няколко професионални направления - политология, емпирични изследователски методи и история. Целта на книгата му е именно да разнищи българската политическа култура, ценностните ориентири на българите, както и възприятия за политиката, както и да даде отговор откъде идват те, как са формирани, какво влияние са имали в българската история, а и до днес. 

Сред известните имена от гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, социологът Андрей Райчев, водещият на "Панорама" Бойко Василев, политическият анализатор Кристиян Шкварек, анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, водещият, проф. Румяна Коларова, политолозите Теодора Йовчева и Марая Цветкова, проф. Даниел Вълчев  Мохамед Халаф, и много други.

Всяка голяма дейност се измерва не само с резултата, но и с начинанието, каза водещият на "Панорама" по БНТ. Димитър Ганев задава едни от най-важните въпроси за българската политика и им отговаря. Тук имаме истински размах, каза още той.

Бойко Василев акцентира върху три въпроса в книгата на Димитър Ганев - дали нашата политическа култура е собствена или привнесена, Изток ли сме или Запад, и защо днес сме разделени. На тях Димитър Ганев отговаря категорично и интересно, каза още Бойко Василев.

Димитър е особен вид политолог, верен на замисъла на политологията - да е хладно и обективно изследване, поясни Тончо Краевски. Той преди всичко излъчва много хладна решителност да види всички елементи на механизма, който се е задвижил, и да даде рационален отговор, каза още Краевски.

Според него книгата показва как всеки един период от историята оставят отпечатък.

Социологът Андрей Райчев обърна внимание на думата "почва". Според него това е смесица между силиции, алуминии и трупове. По думите му в книгата няма никаква мечтателност. Години наред нямаше никакви приказки за "големия разказ", каза още той.

Виждам по-голям разказ, тук има откъс от откъса. Ние обясняваме света и вадим България. А тук няма такова нещо - тук има България и България. Тук има любов към България, каквото има при Захарий Стоянов и Иван Хаджийски, допълни Андрей Райчев.

"Пред вас стои един заклет потребител на професията на политолога - чета, слушам, гледам. Това е много голяма професия с голямо бъдеще, но зависи кой я изповядва и кой я работи", взе думата вицепрезидента Илияна Йотова.

Свикнали сме да слушаме политолозите, да ви чете м на страниците на вестници и сайтовете, но рядко се замисляме що за наука е политологията и на мен ми беше интересно да видя отговора на този въпрос в книгата на Димитър Ганев, каза още тя.. Според Йотова книгата се чете избрано, за да разбереш написаното вътре. Нещо, което рядко се случва - отговорът на въпроса дали искаш да я прочетеш още веднъж. Тя не се чете веднъж, а много пъти, за да дадеш оценка на българката политика и корени, изследвайки историята с различни завой, каза още вицепрезидентът

"За мен почвата е нещо, което ражда. Дали това, което ражда ни харесва, е друг въпрос. Подходът, който е избрал Ганев към историята, връща поглед към нашето минало - в него има тревога, шок, безразличие, провали. Но винаги следващото изречение съдържа в себе си отворен прозорец към надежда и бъдеще. Напоследък тези неща липсват у нас - и в политическия и обществения живот.Не е ли парадоксално, че политологията е наука за политика, но не прави политика. А може би си заслужава.  Помислете си, г-н Ганев", каза още Илияна Йотова.

"Малко е неудобно да говориш за себе и да слушаш как говорят за теб. В случая не е и много коректно, защото и в книгата казвам, че това не е само мой труд, а колективно усилие", каза от своя страна Димитър Ганев.

Той заяви, че в книгата не иска да дава само прочит назад, но и отговори занапред.

"Искам специално да благодаря на Крум Зарков, на моят приятел и колега Борис Попиванов, на Тончо Краевски, на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", и на последно място, но не по значение - на съпругата ми, благодаря и на Андрей Райчев", каза още политологът.

Други от От страната и света

Спипаха 27-годишен, представял се за кредитен консултант и извършил измами за близо 100 000 лева

27-годишен жител на гр. Мизия, представял се за кредитен консултант, е задържан при специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на сектор „Измами" в ГДНП

Прекъснаха отпуска на затворника, заплашвал журналистката Вероника Димитрова

Отпускът на затворника, заплашвал журналиста на NOVA Вероника Димитрова, е прекъснат. Заплахите започнаха след разследване, което тя направи в рубриката „По следите"

Кметът Пенчо Милков награди русенски шампиони по карате за успехите им на европейско първенство

Кметът Пенчо Милков връчи парични премии на младите състезатели на Спортен клуб „Ипон – Русе" за завоюваните медали по време на откритото Европейско първенство по карате киокушин – кан

Под надзора на прокуратурата върви проверка за стрелбата със стоп-патрон срещу беглеца в Казанлъшко

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления от мъж на 30 години – за държане на високорисково вещество – метамфетамин

ОИЦ-Русе запозна жителите на три общини с новите възможности за европейско финансиране

Областният информационен център в Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Борово, Бяла и Ветово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

>