Джон Малкович отново у нас, но много по-евтино

26.09.2024 15:48 Виктория Костова
Джон Малкович по време на кастинга за актьори от щатната трупа. СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”
Френската актриса Изабел Юпер може да представи свой моноспектакъл у нас

Само 120 зрители ще могат да гледат Радина Кърджилова като Медея

Джон Малкович отново идва в Народния театър, но този път много по-евтино! На съвсем достъпни цени ще бъдат билетите за дългоочаквания му спектакъл - “Оръжията и човекът”. Преди две години, когато гостува с литовската актриса Ингеборга Дапкунайте, за да играят “В самотата на памуковите полета”, зрителите трябваше да платят до 400 лв, за да го видят. Този път обаче цените ще са много по-ниски, въпреки че от театъра все още не ги обявяват.

Премиерните дати са 7 и 8 ноември, а репетициите ще започнат само месец преди това. Спектакълът ще се играе на Голяма сцена, като всички актьори са от трупата на театъра. Засега само издават името на Христо Петков, а другите се пазят в тайна. Знае се, че главната героиня за първи път в света се казва Райна - по български начин казано, а не както е в другите държави.

Текстът на Бърнард Шоу е създаден през 1904 г. и с него ирландският писател, който е и нобелов лауреат, става известен. Два пъти е поставян досега у нас - във Врачанския и в Русенския театър. Но с новата постановка за първи път ще бъде на най-голямата ни сцена.

“Критика на романтичната идея за войната и сблъсъка между идеята за възвишената любов и реалността”, така я описа    Мира Тодорова, която е главен драматург в Народния театър.

Според нея приказната история на Бърнард Шоу съвсем случайно се развива в България, а това няма значение в постановката на Малкович. Той ще акцентира върху войната, която вече не се свързва с идеята за героизъм, саможертва, свобода и човешко достойнство, а напомня за страдание, ужас и смърт. “Малкович прави романтична антивоенна комедия с прекрасен декор”, каза още Мира Тодорова.

Още преди да бъде гледана, постановката предизвика разнопосочни мнения. В текста си Бърнард Шоу нарича българите елементарни, глупави и скарани с хигиената туземци някъде на Балканите. Затова и за българите сега е странно как Малкович ще я постави на нашата сцена. Според екипа на театъра обаче спектакълът е антивоенна романтична комедия, който няма за цел да обижда никого.

Освен вълненията около Малкович друго голямо събитие може да се случи догодина. 

Френската театрална актриса Изабел Юпер може

да гостува у нас със свой моноспектакъл

по покана на Народния театър. Преговорите все още са в много ранен етап и затова нищо не е сигурно все още.

Първата премиера на Голяма сцена за този театрален сезон предстои на 9, 10, 11 и 12 октомври със спектакъла “Медея”. Режисьор е световноизвестният Деклан Донелан, а сценограф е Ник Ормерод. В главната роля влиза Радина Кърджилова. Само 120 зрители обаче ще могат да гледат представлението, защото публиката ще бъде разположена на сцената. Затова ще има и ограничен брой билети.

“Деклан Донелан се опитва да приближи този античен персонаж много близо до всеки. Това е реална жена Медея, която е изправена пред много трудно предизвикателство. Преминава през него с рационални и неемоционални действия, с калкулирани актове, какъвто е актът на убийството на децата си”, разказа Мира Тодорова.

Спектакълът ще бъде съвременна и много различна интерпретация на “Медея” като форма и жанр. Участват още Велислав Павлов, Валентин Ганев, Асен Данков, Явор Вълканов, Стелиан Радев, Вяра Табакова. Хорът на коринтянките е съставен от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова и Ана Пападопулу.

През 2025 г. се очаква и “мегапроект” на руския

режисьор Тимофей Кулябин

- “Хеда Габлер”, написана от норвежкия драматург Хенрик Ибсен. Ще има много актьори на сцената, но и извън нея. Докато тече действието на Голяма сцена, ще се развиват паралелни реалности в много локации в София - в кафенета, апартаменти, художествена галерия, а публиката в реално време ще ги вижда на екрани. Решението на режисьора е не само да покаже историята, а и да включи града като персонаж в своя спектакъл.

По случай 120-годишнината от основаването на Народния театър ще започне нова инициатива – издаване на книги. Първата ще е на Деклан Донелан – “Актьорът и пространството”, а втората – летопис за историята на театъра.

Други от Възход и падение

Мариета Николаева с медал от наградите “Еми”

Разследващият журналист Мариета Николаева и операторът Таси Асенов от Нова тв получиха медали на церемонията по връчването на награди “Еми”. За първи път българска медия беше номинирана за приз в

50 Cent снима документалeн сериал за извращенията на рапъра Пи Диди

Това е сложен разказ, обхващащ десетилетия Netflix продуцира документална поредица на Къртис "50 Cent" Джаксън, в която ще се разкаже за обвиненията в сексуален трафик

Синовете на Боб Марли тръгнаха на турне за първи път от 20 години (Видео)

Синовете на Боб Марли са на турне за първи път след двайсет години, съобщи АП.  Петимата братя Марли - Зиги, Стивън, Джулиан, Кай-Мани и Деймиън, припомнят наследството на баща си с турнето Marley

Четвъртокласник намери и върна телефона на рапъра 100 кила в Бургас (Снимки)

Четвъртокласникът Александър Коев намери изгубен телефон на музикален фестивал в Бургас, който се оказа, е принадлежи на рапъра 100 кила. За това съобщиха от ОД на МВР-Бургас във фейсбук страницата

На 26 септември рожден ден имат

Мария Игнатова, тв водеща Дора Ненова, директор на дирекция “Държавни помощи и регулации” в МЗХГ Калин Калпакчиев, съдия във ВКС, член на Съюза на съдиите в България, бивш член на ВВС Методи Андреев

>