От безпътица - към принципна преориентация

26.09.2024 14:48 Методи Кънев, почетен проф. д.и.н.
Пари СНИМКА: Архив

За какво ли не се говори високопарно, но не и за изгарящата човека страст за пари.

Не е успокояващ фактът, че то е нито от вчера, нито само наш проблем.

Още в древността се смятало, че „Зло най-грозно са парите... пропъждат те от бащин дом човека и отклоняват го от правилния път. Защо ли злото за човека все му се представя за добро. (Софокъл. Антигона, ИК „Пан", С., 2005, с. 19-20, 38-39.)

У нас Алеко иронизира социалното изкривяване чрез „Бай Ганьо", а П. Р. Славейков го олицетвори чрез метафората „парица -царица. В наше време Нийл Фъргюсън издаде книга под заглавие „The ascent of Money", преведена на френски с описателното „Неудържимият възход на парите. От Вавилон до Уол Стрийт", 2009 г.

Не е случайна и ромската песен „Крадец от теб не става сине. Ти си будала". Като че ли е обидно човек да е честен. Смятан е за наивник. Стигнахме дотам, че никоя власт не е в състояние да възпира властта на парите.

Днес "чипът" дирижиращ живота ни е устремът към пари по всякакъв начин. Не че са пренебрежими - важна ценност са. Качеството им е в тяхното количество. Проблемът е, че то стана единствена ценност, заради която жертваме всяка друга ценност. Именно така един престъпник обобщава ситуацията. На въпрос на съдията защо е ограбил някакъв магазин обяснил: "Как защо? Ако днес не можеш да извадиш пачка - си нищо". Да, то е средата, която формира манталитета и на възрастни, и на младежи, да не кажа - на всички.

Трябва ни принципна преориентация. Частното и общественото не са несъвместими, а са свои взаимни условия, формиращи „златна среда". Нещата не стават без свободна частна инициатива, с чакане на директиви и хвърляне на вината при неуспех само върху управляващите. Но и частно-пазарната икономика не може да е успешна, от една страна - без научни изследвания и доказан професионализъм, от друга - без високо държавно лидерство, почиващо върху национална стратегия и развита инфраструктура, справедлив ред и социална сигурност.

За правилен избор на насока за личностно и обществено развитие (като реализиране на политики) ни трябва сигурен ключ. Аристотел го е съзирал в принципа на справедливост като равновесие между заслужено и получено, което осигурява социален мир. При Древният Рим, инай-вече в модерното времено се надскача това разбиране. Популярна става сентенцията, че няма в живота по-голяма сила и по-важно богатство от самите хората. Тя става ключова за развитието и на съвременния свят.

Качествата на хората като образованост, социална култура и делова ефикасност са факторът, който (изправяйки кривиците на миналото и предвиждайки бъдещето) определят съдбата им. Такъв е и смисълът на актуалното и днес мъдро поучение на социал-икономиста академик Георги Данаилов (1872-1939). Според него икономиката е базисна за човешкото битие, но не отговаря на всички нужди на човека. Социалният ни идеал, подчертал е той, е онзи обществен строй, който създава най-големи възможности за развитие на способностите и силите на всяка човешка личност, водена от чувство за справедливост.

Именно такава трябва да е преориентацията ни и с това - изходът към по-добро бъдеще.

Други от Лични

Боже, благодаря ти, че не са лекари

Демократичната част от депутатството утре ще подкрепи ветото на президента, върху закон, който същата демократична част от депутатството прие с овации вчера. Господи, благодаря ти, че не са лекари

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

>