Държавно дружество ще вземе рекултивираните земи на мините

26.09.2024 14:39 Павлета Давидова

Новосформирано държавно дружество ще поеме контрола на въглищните централи веднъж щом тяхната собственост бъде рекултивирана и облагородена. Негов принципал ще е министърът на икономиката.

Това обявиха на съвместен брифинг енергийният министър Владимир Малинов и шефът на ресорната парламентарна комисия Делян Добрев в компанията на депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ от енергийната комисия в НС.

Добрев уточни, че става въпрос за две от извънредно включените в днешния дневен ред точки за работа, свързани с плана за възстановяване. Той припомни, че вчера е имало извънредна енергийна комисия, на която двата проекта са били приети, а днес следобед ще влязат и в пленарната зала.

Синдикатите обаче имали забележки и 4 часа се водили преговори с тях по една от точките, свързани с промяна на плана за въстановяване. "Тя касае средства, които ще се отделят от плана за възстановяване и рекултивиране на терени от мините. Това е точка 3.3. Ние имахме редакция, която претърпя промяна", заяви Добрев. Според актуализирания текст МС трябва да предприеме всички необходими действия за финансиране и възлагане на консцесионерите да възстановят и рекултивират територията чрез ново учредено дружество. В него министърът на енергетиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала. След като бъдат рекултивирани, собствеността на терените ще отива в новоучредено дружество, което ще управлява евросредствата.

"В плана за въстановяване ще бъдат заделени 500 млн. за рекултивация. Те ще бъдат дадени на създаване на дружество специално за тази цел, което ще финансира мините и концесионерите да възстановят терените. След това тези терени и собствеността им ще отиде в новото дружество", повтори шефът на енергийната комисия.

"С текста бе намерен компромис, бяха задоволени притесненията на синдикалните организации. С този вариант те изказаха подкрепа за приемане на двата проекта, което се надяваме да се случи по-късно днес", натърти депутатът от ГЕРБ.

"Предвиждаме в срок до 30 септември да направим предложение по предоговарянето на плана за възстановяване и съответно договарянето на нашето предложение. Това предложение ще е включено в преговорната ни позиция, надяваме се МС да упълномощи зам.-министър председателя и мен да го включим в предоговарянето", включи се и енергийният министър.

Малинов подчерта, че новото дружество ще е 100% държавна собственост. "Едноличен представител на държавата ще е министърът на енергетика, но с цел осигури прозрачност по финансирането, в органите на управление ще има представители на двете синдикални организации", подчерта Малинов.

Очаква се дружеството да остане и след приключване на рекултивацията и да бъде включено в списъка за приватизационен и следприватизационен контрол. Неговото бъдеще може да бъде решавано само от НС, каза той.

Според Жечо Станков по принцип терените си остават държавна собственост под попечителството на областния управител, но в случая ще са част от дружество, управлявано от министъра.

А на конкретен въпрос какво ще е бъдещето на тези терени и какво ще има на тях след приключване на рекултивацията, Добрев лаконично каза: "Ччакайте да ги възстановим, да ги рекултивираме, да ги придобием и тогава ще се мисли какво правим с тези терени".                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

>