В Гърция предупреждават за опасност от зараза със западнонилска треска

26.09.2024 14:05
В Гърция предупреждават хората за опасност от зараза със западнонилска треска СНИМКА: Архив

Властите в Гърция предупреждават за заразени със западнонилска треска в много райони на страната. Лекарите препоръчват на туристите да използват лични предпазни мерки.

Само за седмица в Гърция са регистрирани 12 нови случая на заразени от западнонилска треска и три смъртни случая от вируса, съобщават от здравното министерство.

От началото на лятото са регистрирани 192 случая на заразени в 65 общини в страната. Сред заразените има и чужденци. От Националния център за здравни и паразитни болести информират, че някои случаи са с леки симптоми, но има пациенти в интензивно отделение на болниците.

Властите предупреждават жители и туристи да избягват места със застояла вода и да вземат лични предпазни мерки срещу комарите, пише БНР.

Преди всичко да се носят цветни дрехи, които да покриват цялото тяло и задължително да се използват репеленти против комари.

При съмнение туристите да се обръщат за помощ в болниците.

Други от Докторе кажи

Организират безплатни кардиологични прегледи в София по повод Деня на сърцето

Безплатни кардиологични прегледи организира Военномедицинска академия (ВМА) по повод Деня на сърцето, съобщиха оттам. Те ще бъдат на 27 септември, от 8.00 до 12

11 нови случая за западнонилска треска у нас

11 нови случая за западнонилска треска през миналата седмица. Те са с 4 повече от предходната, показват данните на Националния центът за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Невролози искат лечението на инсулт да се случва първо в областните болници

Областните болници да бъдат първични центрове за лечение на пациенти с инсулт, а само малка част от пациентите, имащи нужда от високотехнологично лечение, да бъдат транспортирани до шестте центъра

Безплатно преглеждат млади жени и мъже за репродуктивни проблеми в ДКЦ II в Пловдив

Цитонамазка и виталност на сперматозоидите включват изследванията на 160 души от двата пола Скринингово проучване на млади жени и мъже за репродуктивни проблеми ще извърши ДКЦ II в Пловдив

Епидемиологът д-р Бацелова: Грипът е неизбежен - може да е фатален и за възрастни, и за млади

Като студентка преболедувах и досега имам алергия срещу препарати с хлор, казва пловдивчанката Всеки, който не желае да боледува от грип тази зима, е добре да се ваксинира през октомври

>