Борисов: Всички сме единни за добросъседството със Северна Македония

26.09.2024 13:02 Павлета Давидова
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов

Въпреки че денят започна с остри вербални престрелки и обичайните обиди, в последния си работен ден 50-то Народно събрание все пак ще излезе с обща декларация, подкрепена от всички парламентарни сили.

Час и половина парламентарната комисия по външна политика обсъжда приемането на декларация, провокирана от острите изказвания на македонския вицепремиер Александър Николоски по адрес на страната ни. Заседанието бе изтеглено и вместо в 14 ч. започна в 11 - заради новината от Брюксел, че Албания и Северна Македония ще бъдат разделени в преговорния процес за членството им в ЕС. 

След заседанието шефът на комисията и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов излезе, настоявайки зад него да застанат представители на всички парламентарни сили. До него обаче застанаха освен съпартийците му, представители на парламентарната група на ДПС и външната зам.-министърка Шекерлетова.

"След дискусиите и по преамбюла, и по точките в декларацията намерихме абсолютен консенсус. Колегите от "Възраждане" се отказаха от 4,5,6 и 7 точка, направихме леки корекции в преамбюла. Точка 1, 2 и 3 абсолютно съвпадат с нашия договор за добросъседство и със стратегическите ни планове с ЕС", каза Борисов като уточни, че декларацията веднага ще стане на доклад и ще влезе в пленарната зала.

И благодари на "Възраждане" за направените компромиси, уточнявайки, че той и Даниел Лорер от ПП също са направили такива. Комисията е приела текстовете с 14 "за" от всички присъстващи.

Борисов смята, че с това се дава сигнал, че "българските политици и българската държава, всички партии, сме единни, когато касае добросъседството между двете държави". Всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Очаквайте подробности

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>