Учители вече ги e страх да споменат думата "секс"

26.09.2024 11:54 Ярослава Прохазкова
За да влезе някой в училище, първо трябва да има съгласието на директора
Даниел Проданов

10 дни забраната да се говори за ЛГБТИ в клас вече действа. Директори: Нищо не се промени

 Ако момче се появи демонстративно в пола, какво - да го отстраня от училище ли? Родителите му могат да ме осъдят.

Такива терзания имаше директор на известно столично школо, когато в началото на август депутатите изненадващо и май не без връзка с предстоящите избори приеха пълна забрана на пропагандата на “нетрадиционна сексуална ориентация” в училище.

На 10-ия ден от старта на учебната година реално тя вече е влязла в действие. А онзи директор още не е срещнал младеж в пола.

Какво всъщност се случва с прилагането на забраната - “24 часа” попита учители и директори с опит.

Нищо по-различно от преди.

Поправката е декларативна,

казва Асен Александров, директор на столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна”, който е и председател на Съюза на директорите в средното образование.

Според него обаче учителите са станали по-предпазливи, налагат си автоцензура и не говорят за секс, защото “кой знае как ще се разбере”.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета Диян Стаматов уточни, че всички организации, които имат желание да влязат в училището, за да представят нещо, си уговарят предварително среща с директора. Трябва да носят писмо от министъра, заместник-министрите или от началника на Регионалното управление на образованието. Тази процедура е задължителна, не може да има влизане на външни организации по друг механизъм. Същото се отнася и за срещи с родители. Когато искат да представят своята дейност, професия, занимание, го съгласуват с родителската общност.

“Пропаганда не е имало никога по такава тема.

Всъщност никой не идва да представя каквото и да е, което е тъжно

Никой не говори например за финансова грамотност или популяризиране на нови технологии. Нищо не се предлага, както беше преди 15-20 години. Вратите на училището изглеждат непривлекателни за външния свят”, обясни Стаматов.

Преди време идвали писатели да представят книгите си. Преди 10-ина години пък фармацевтични компании представяли на 6-класници

как се използват дамски превръзки. Тази  практика спряла заради масираните тв реклами

Същото се отнася и за безопасния секс.

Преди време имаше много интензивни кампании как се ползва презерватив. Имаше програма “Връстници помагат на връстници”, която съществуваше преди 15 г. Все неща, свързани със здравното и полово съзряване и предпазване, връща назад Стаматов.

През последните години всички писма, покани и предложения постъпват по електоронната поща на училището. Но става дума основно за квалификация на учителите, покани за театър. Пропаганда в поканите няма, обобщава той.

“Вкарахме забраната в правилника за дейността на училището. Има го вече и като точка в етичния кодекс, също така и в длъжностните характеристики на всеки колега”, обясни директорът на 107-о основно училище “Хан Крум” Данко Калапиш. И той потвърждава, че за да влязат в училището, всякакви външни посетители минават задължително през дирекцията. Това обаче винаги си е било така. Всъщност няма нищо по-различно.

“Проведохме педагогически съвет, обсъдихме с колегите да не се случва в училище. Няма как да се случи, но сме го регулирали чисто нормативно”, допълни Калапиш.

Реакция на МОН дойде, когато несъгласни с такива текстове учители бяха заклеймени и вкарани в черни списъци. “В системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, МОН и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище”, заявиха миналия месец от министерството.

Проф. Галин Цоков обаче трябваше да отговори писмено на Европейската комисия защо се правят тези промени. В ЕС единствено в Унгария има подобен закон и срещу страната се води наказателна процедура.

“Отговорът беше в духа, че както Законът за предучилищно и училищно образование, така и другите законови актове гарантират защитата и равенството на правата на участниците в образователния процес” - така министърът обясни в интервю за “24 часа” какво е написал до Брюксел.

Неофициално експерти изказаха опасения, че това

може да спре финансирането по някои европрограми

Проф. Цоков отвърна, че не може да каже има ли такава опасност.

От фондация “Заедно в час” са категорични, че новите текстове не засягат реален проблем и вносителите не представиха адекватни доказателства за наличие на някакъв вид “пропаганда”, от който трябва да се пазим. За сметка на това създадоха условия за тормоз на учители и ученици, което неминуемо ще има отрицателен ефект върху преподаването и ученето.

“Особено проблематично е, че въпросните промени не бяха предшествани от широка обществена дискусия, а бяха приети на първо и второ четене в рамките на един ден. Това е посегателство върху принципите на обществените консултации и реалното участие на заинтересованите страни”, коментира изпълнителният директор на “Заедно в час” Траян Траянов.

Депутатът от “Възраждане” Даниел Проданов, автор на  промените срещу пропагандата в училище на “различните”: От “Енциклопедия Британика” взехме определението за сексуална ориентация

Пращаме писма на общинските кметове за мнение по закона

Всяко училище си има правилник, сега просто даваме възможност на директорите да реагират по него

- Г-н Проданов, били сте учител и зам.-директор на училище, преди да станете депутат. Как колегите ви учители реагират на поправката?

- Засега не съм чул от колега негативно мнение.

- Но учителите във Варна първи излязоха с подписка, активисти на вашата партия ги атакуваха, прокуратурата се самосезира...

- В България има около 60 хил. учители и още десетки хиляди служители в детските градини. Въпросните подписи нямат и 1000, това показва отношението не само в сферата на образованието, а в самото българско общество. В него няма кой знае какво разделение. Промените веднага

получиха подкрепата на Българската православна църква,

за което сме изключително благодарни и радостни, както бяхме радостни след избора на Негово Светейшество патриарх Даниил Български. Получихме публична подкрепа и от Главното мюфтийсво, така че двете големи вероизповедания у нас застанаха зад промяната. Предварително получихме подкрепа и от два от учителските синдикати - СБУ и Независимия учителски синдикат. От КТ “Подкрепа” дойдоха гласове на несъгласие, но постфактум, нямаше диалог въпреки нашето желание.

Важно е да припомним, че преди време Конституционният съд даде ясно да се разбере коя е у нас традиционната сексуална ориентация, определяйки брака за доброволен съюз между мъж и жена. Предполагам, че затова досега

няма жалба към КС

заради промените - те са в духа на конституцията и правната ни традиция.

- Но не и на Европейската харта за правата на човека, някои ги определиха като профашистки. Имаше реакции от ЕК и дори от ООН.

- И друг път сме чували обвинения срещу “Възраждане” във фашизъм. Интересно как в една демократична държава решение, взето от парламента с мнозинство, може да означава фашизъм? На първо четене “за” гласуваха към 150 депутати, след това разбрах, че са зачестили обаждания по телефона и съгласните намаляха с 20-ина, но в крайна сметка се прие от 135 народни представители от различни политически формации.

Като цяло съпротивата е малобройна, но изключително шумна и добре организирана. Става дума основно за неправителствени организации, които са финансово мотивирани от чужбина. Не е тайна, че от години те създават мрежа за влияние в българското образование. Този законопроект бе и една превантивна мярка срещу тяхната дейност.

По отношение на ЕК - не трябва решение на парламента на една суверенна европейска държава да предизвика директен подтик да се преразгледа. Още докато вървяха дебатите в залата, депутатка от ГЕРБ ни каза: “Давате ли си сметка, че така предизвиквате международен скандал?” Какъв международен скандал може да е това, че мъжете обикновено харесват жени, а жените - мъже. Наистина, отприщи се голяма медийна вълна, която стигна до САЩ, предизвика и плаха реакция на ООН и Европейската комисия, които съветваха България да не съчинява подобно законодателство, което не било в съответствие със ...съвременните тенденции.

В крайна сметка ние отправяме послание към Европа и към целия свят, че в България се държи на определен тип ценности. Казват ни: “Вижте каква е практиката в Европа.” Добре, но нали и ние сме Европа? И с нашето законодателство, с нашите ценности също създаваме добри европейски практики. Крайно време е някои политици и обществени лидери да си избият от главата идеята, че

Европа се намира на собствения си Западен бряг,

и да се отнасят уважително към нас като партньори. Гарант за това е “Възраждане”. И тъй като повечето училища и детски градини са общински, сме подготвили писма до всички общински кметове в страната, с които ще поискаме тяхното мнение по въпроса. Очакваме да получим подкрепа като в НС.

- И как точно ще се прилага - учебната година вече започна?

- В текста няма нищо притеснително, нито пък учителите, които го нарушат, ще бъдат санкционирани тежко. Всяко училище си има своя вътрешен правилник и неговите служители подлежат на санкции по него. Със закона директорите получават възможност да реагират, ако се налага. Нищо повече.

А забраната е само за налагане като модел, вътре в учебния процес, на каквато и да било нетрадиционна сексуална ориентация. В основата на определението какво означава това, което дадохме в преходните и заключителни разпоредби, е текст от “Енциклопедия Британика” като добра европейска практика. Съвсем елементарно и безобидно определение - нетрадиционна сексуална ориентация е различната от общоприетите български традиции и схаващия за емоционалното сексуално привличане на лица от противоположни полове. Кратко и ясно.

Преровихме цялото руско законодателство по темата, за да видим защо ни обвиняват, че е взето от Русия. Там е доста всеобхватно - става въпрос за електронните медии, радиото и телевизията, дори киното, но не засяга образователния закон. А нашият закон засяга само училищата, където растат децата ни.

- А как изобщо стигнахте до идеята, след като не е по руски образец?

- Всичко започна от родната ми Стара Загора. През декември м.г. в близост до училище “Васил Левски” бе сложен билборд, който разказваше за две българки с нетрадиционна ориентация, които емигрирали във Великобритания, защото у нас не можели да сключат брак. Посланието беше: Хора емигрират от България, защото тук не могат да сключват еднополови бракове. Авторът - неправителствена организация. Такива билбордове в града имаше няколко, но този в близост до училището предизвика сериозна реакция у много родители. Нашите общински съветници реагираха, като първо го прикриха физически. След това групата ни направи конкретни предложения за промяна в общинската наредба за информационната дейност така, че подобни реклами да не могат да се слагат близо до училища -

подобно на търговията с цигари и алкохол

Това предложение мина в ОС с голямо мнозинство. Тогава се роди идеята да предложим на национално ниво в парламента да се забрани ЛГТБ пропагандата в самите училища. В предишния 49-и парламент проектозаконът не мина през комисията по образованието, в този го внесохме отново и този път комисията го прие с 11 гласа “за” и 5 “въздържал се”. С правото на опозицията всяка първа сряда от месеца да определя дневния ред го предложихме в зала и тъй като нямаше промени в текста, мина на две четения за един ден.

Други от Просветни

Лекарите Иво Спасов и Славчо Томов сред новите член-кореспонденти

Събранието на академиците на БАН избра днес нови член-кореспонденти в инженерните, биологическите, медицинските и аграрните науки. В областта на Инженерните науки за член-кореспондент е

В 40 училища у нас ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието

В 40 училища в България ще бъдат въведени пробно различни инструменти за оценка на качеството на обучението. Училищните екипи в тях ще имат възможност да създадат собствени системи за управление на

БАН избра нови член-кореспонденти в математика, физика, химия и науки за Земята (Снимки)

Нови член-кореспонденти в математическите, физическите, химическите и науките за Земята избра Събранието на академиците днес. Трима са избраните член-кореспонденти в областта на Математическите

Увеличават средствата за обучението на бъдещите учители

С 65% се увеличава коефициентът за финансиране на обучението на студентите по педагогически специалности. Това ще позволи да се насочат повече средства за практическа подготовка на бъдещите учители

Иван Илчев и Иван Гранитски са сред новите академици

Нови академици на Българската академия на науките в областта на биологическите, хуманитарните и обществените, аграрните и лесовъдните науки и изкуствата и изкуствознание избра Събранието на

>