Стивън Коткин: Украйна е в риск, докато Путин не се загрижи за режима си

26.09.2024 11:26

Вчера известният американски историк и политолог Стивън Коткин, който е в България, изнесе лекция "Пет сценария за бъдещето, в което ще живеят нашите деца". Стивън Коткин е сътрудник в института "Хувър", преподавател в Станфордския университет. Известен е с биографията на Сталин, книгите си върху сталинизма и постсъветски изследвания.
Събитието е част от Мемориалния цикъл лекции ДЖУ за 2024 г. на Центъра за либерални стратегии. Неин модератор бе известният политолог Иван Кръстев.

От пет изборни цикъла в САЩ днес ни се предлага следващ мандат за Обама, който преди това имаше два мандата, а един беше за Байдън. Но когато получите 4-а версия на нещо, не може да си върнете първата версия, и тя беше разочароваща, заяви известният учен.

Друг вариант е втори мандат за Тръмп. Ако спечели, той след това не може да се кандидатира отново. Но така или иначе втори мандат президенти много рядко постигат нещо съществено. При това положение американците не могат да решат кое е по-зле.

"Сигурни ли сте, че изборите в които ще противоборстват Харис и Тръмп, са важни? Не искам нито една от двете версии", възкликна политологът. Кой от двамата предлага по-добри позиции за Америка? Шансовете на Украйна да влезе в НАТО са по-високи при Тръмп, защото е непредсказуем, отколкото при предвидимата Харис", категоричен е политологът.

По думите му в Африка има повече хора на 21 г., отколкото сред цялото население на Европа. Левицата в САЩ много обича ЕС, но той е организация, която изключва - или си член, или не си. А световният ред на САЩ е отворен за всички. ЕС е клуб, ексклузивен клуб, ако не ми вярвате - питайте украинците, каза Коткин. Не знам как ще оцелее, освен ако не реши демографската си криза.

Той е една затворена система, която е изключително успешна. "Да си спомним, че преди това европейците се убиваха един друг, а сега няма такова нещо. Как обаче ЕС като общност, която се бори да предотвратява войни, ще се превърне в институция, която води война? Пожелавам ви успех, но не мисля, че това е възможно и лесно постижимо!", убеден е политологът.

Украйна защитава суверенитета си и се бие успешно, обобщи той. Путин промени тактиката си и цели да я превърне в нова Газа. Може да отрови водата, да взриви АЕЦ, да залее Украйна с ядрени отпадъци. Битката не се води в политическото пространство, което е лошо. Украйна е в риск, докато Путин не се загрижи за режима си. Хората питат кога всичко това ще свърши. Трябва натиск и преговори за мир.

Тази година 70 държави, сред които 8 от най-големите и около 2 млрд. души ще гласуват на избори. Това ли е кризата на демокрацията, за която толкова се говори? Възможно е през 2024 г. да се въкресят лявото и дясното, но за да се случи това трябва да има политическо предприемачество, заключи американският политолог.

Други от Анализи

Проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”: ГЕРБ първи, 3 двойки равни (Графики)

"Възраждане" и ПП-ДБ на косъм за второто място - 0,5% разлика БСП и ИТН с по 6,9% И коалицията около Пеевски, и около Доган влизат 7+2 партии в новия парламент 7 са сигурните формации за следващото

Стивън Коткин: Какво става със света - 5 сценария. №1 е страшен, №5 дава неочакван изход

Шансовете на Украйна да влезе в НАТО са по-високи при непредсказуемия Тръмп, отколкото при предвидимата Харис, казва известният американски историк и политолог Известният американски историк и

"Алфа рисърч": 7 партии в парламента, и двете ДПС влизат с много близки резултати

На старта на кампанията ГЕРБ отново се позиционира като първа политическа сила с 23.9%, втори са ПП-ДБ с 14,4%, а трети - "Възраждане" с 14,2% Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание

Докладът на Драги – още от същата отрова

Още централизация, още декарбонизация и "дайте да усвоим едни пари" Тези дни поразгледах по диагонал доклада на Марио Драги за спасяване на потъващата Европа и се изпълних с розов песимизъм

По-бързо в пенсия? Едва ли – 3 неща пречат

- И 20 000 лв. на месец да е, българинът няма да харчи ларж – защо - На трудовия фронт у нас излизат... старците Човек е на толкова години, на колкото се чувства, това е крилата фраза

>