Избирателят търси депутати без костюми, които не заобикалят малкия град

26.09.2024 07:33 Весела Бачева
Ивелин Михайлов на протест пред парламента в защита на “Исторически парк”, докато тече комисия за разследване на атракциона.
Радостин Василев често влиза в спорове в НС с бившите си колеги от ПП-ДБ.

Ще повдигне ли пак парламентарната бариера някое “Величие”? Извън интригата как ще се представят двете ДПС-та, промушването на нова партия в 51-ия парламент е голямата въпросителна. Особено след като през юни пробивът на партията от Ветрино изненада всички. Нейният разпад още не е окончателна присъда и според някои смели прогнози пак може да увлече блуждаещи избиратели.

А блуждаенето, отвращението, омерзението и

умората от всичко на политическата сергия

е достигнало пик при 7-ия пореден опит да излъчим стабилен парламент и редовна власт.

Две формации минаха под радара на социолозите на последните избори - “Величие” на Ивелин Михайлов и “Морал, единство, чест” (МЕЧ) на Радостин Василев. Тези дни те ни показват пълни зали и дълги листи с кандидат-депутати.

На 9 юни агенциите обясниха успеха им с ниската избирателна активност и с това, че са успели да намерят адекватен канал за посланията си. И вероятно са прави - двамата, които размахват меча (Михайлов в историческия си парк, нищо, че е пред фалит, а Василев вербално срещу “лошите” в поликатата), залагат на личния контакт. Много активно в социалните мрежи, но и със срещи очи в очи.

Актуалните данни от септемврийските проучвания на терен се очакват всеки момент, но още в началото на месеца Димитър Ганев от “Тренд” допусна завръщане в парламента за “Величие” и дебют за МЕЧ с уговорката, че много зависи как ще проведат кампанията си. И двамата изглеждат подготвени за нея. МЕЧ бе една от първите формации, регистрирали кандидатските си листи, а “Величие” изпревари повечето парламентарни сили, които до последно се пазариха за места.

На 9 юни “Величие” мина 4-процентната бариера с 99 862 гласа, МЕЧ също постигна добър резултат - 63 992 гласа (2,98%), което я постави първа под чертата. Василев

не само получи държавна субсидия, но и отвя “Синя България”

на Вили Лилков и Петър Москов (33 613 гласа, или 1,57%) и “Солидарна България” на Ваня Григорова и Мая Манолова (31 476, или 1,47%) - все хора с дълъг политически опит и физиономия в обществото, смятани за по-сериозни претенденти и дори възможни партньори в управление.

Със сигурност допринесе силната им онлайн кампания. Михайлов и Василев бяха активни в интернет, даваха интервюта в подкасти в ютюб и комуникираха с аудиторията си, без да оставят впечатлението, че постовете и коментарите им са били пипани от пиари. Но по-важното е, че хората, привлечени онлайн, показаха, че са готови да станат от компютъра, да се срещнат с кумирите си, а после и да отидат да гласуват за тях.

Още в миналата кампания Михайлов и Николай Марков обикаляха активно из страната, а и в чужбина за срещи със симпатизанти. Събитията се предаваха на живо, продължаваха по 2-3 часа, получаваха много въпроси от хората. Това не се е променило и в тази кампания. Още преди официалния ѝ старт Михайлов си пусна график за отворени срещи. Провежда по две на ден в малки и големи градове. Започнал е на 16 септември с Берковица, продължава с Монтана, Белоградчик, Видин, Оряхово, минава през Сандански, Гоце Делчев и други. Последната му среща е била на 24-и в Хасково. Снимките са еднотипни - пълни зали. Михайлов гостува и в населени места, в които едва ли скоро е идвал политически лидер, освен да се снима пред паметник на някоя годишнина. Бизнесменът се нарича “човек от народа” и това демонстрира - облича се ежедневно, а не с костюм и вратовръзка и сяда да поговори очи в очи с хората.

Ивелин Михайлов често се пуска на живо във фейсбук, отговаря на въпроси и коментари. Показва как пътува из България и как посещава природни забележителности, а докато върти волана, говори за упадъка по селата, нуждата от развитие на българската икономика и подобряването на стандарта на живот, да се привличат специалисти от чужбина, които да работят в сферата на науката и иновациите у нас - теми, близки и разбираеми за хората.

В които могат

да се припознаят, дори да не са акционери в “Исторически парк”

“Величие” се сгромоляса с разпада на парламентарната им група по-малко от месец след формирането ѝ. Депутатите на Михайлов обаче демонстрираха готовност за работа, като внасяха проекти, искаха да участват в парламентарните комисии. Като независими след разпада на ПГ нямаха право, но ентусиазмът им не спихна. Дори подготвиха проект за промени в конституцията, с който да върнат стария ѝ вид. Особено активна бе Красимира Катинчарова, винаги готова да скочи на трибуната и да се изкаже за енергетика и екология.

Пълни зали показва и Радостин Василев, прочул се първо с отцепването си от ИТН на Слави Трифонов, после с шумното напускане на “Промяната”, при което пусна записа на заседание на националния им съвет.Преди това почти съсипа кариерата на Татяна Дончева, обвинявайки я в опит да го купи, а накрая подаде сигнал как Лена Бориславова го заплашвала. Първият му опит като самостоятелен играч бе на кметските избори в София, но спечели едва 9450 гласа. Дни преди вота тогава той учреди партията си МЕЧ и осем месеца по-късно вече спечели над 63 хил. гласа в страната. А резултатът му в чужбина бе над 5%.

Гласовете навън може да са ключът и сега - много от “икономическите” мигранти искат някой да тропне и да подреди тази държава, от дистанцията усещането за хаос, разпад и омерзение към “старите” политици е още по-силно. В цялата серия от предсрочни избори

вотът от чужбина за несистемни партии расте

Другият им резервоар са онези 10-ина процента избиратели тук, които винаги са готови да гласуват за поредния спасител или нова политическа екзотика.

След напускането на ПП-ДБ Василев се опитваше да поддържа популярност с остри реплики към бившите колеги от ПП-ДБ, както и към ГЕРБ и ДПС - в духа на линията, че “тези трябва да ги накажем”. Неведнъж е бил санкциониран за крайни обиди от трибуната на парламента.

МЕЧ тепърва започва срещи из страната, но вече се похвали с голям интерес в Стара Загора, а в Пловдив над 250 дошли да чуят Василев на живо. По пътищата пък погледите събира брандиран камион с логото на партията и лика на лидера ѝ. А той самият прави шоу с цветните си изрази в безбройните подкасти в ютюб, в които гостува, с което привлича вниманието на младите и на тези в крайно отрицание към вече утвърдените политически сили. По всичко личи, че този тип кампания следва отъпкана от “Величие” пътека.

“Аз ви казвам, няма да има гербаджии. Ще има закон за забрана. Който е бил член на ГЕРБ, няма да има право да работи в държавна структура”, предложи Руди в интервю за “Евроком” наскоро. Обещава и “Вартоломеева нощ”, в която

да бъдат арестувани висши политици

И на миналите, и на предстоящите избори МЕЧ се яви сама, така че постигнатият резултат си е личен на Василев. По неофициални признания на много партийци те се опасяват, че този път изненадата на вота може да е той.

Други от От страната и света

Спипаха 27-годишен, представял се за кредитен консултант и извършил измами за близо 100 000 лева

27-годишен жител на гр. Мизия, представял се за кредитен консултант, е задържан при специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на сектор „Измами" в ГДНП

Прекъснаха отпуска на затворника, заплашвал журналистката Вероника Димитрова

Отпускът на затворника, заплашвал журналиста на NOVA Вероника Димитрова, е прекъснат. Заплахите започнаха след разследване, което тя направи в рубриката „По следите"

Кметът Пенчо Милков награди русенски шампиони по карате за успехите им на европейско първенство

Кметът Пенчо Милков връчи парични премии на младите състезатели на Спортен клуб „Ипон – Русе" за завоюваните медали по време на откритото Европейско първенство по карате киокушин – кан

Под надзора на прокуратурата върви проверка за стрелбата със стоп-патрон срещу беглеца в Казанлъшко

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления от мъж на 30 години – за държане на високорисково вещество – метамфетамин

ОИЦ-Русе запозна жителите на три общини с новите възможности за европейско финансиране

Областният информационен център в Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Борово, Бяла и Ветово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

>