Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 г. ще се прилагат от 1 октомври

25.09.2024 21:15
Ваксина СНИМКА: Пиксабей

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще се прилагат от 1 октомври. Осигурени са 348 000 дози. Според лични лекари сега е моментът за поставяне на ваксините за сезонния грип, като при тях вече има списъци с желаещи за имунизация.

За първа година Камелия Стоянова е решила да имунизира с противогрипна ваксина цялото си семейство. Причината е, че децата ѝ, които посещават детска градина и училище, боледуват често.

"Защитата от ваксина ни позволява да бъдем спокойни за имунитета на децата, тъй като преболедуването на този тежък вирус при децата дава последствия за допълнителни заболявания и цялото семейство излиза извън строя, а това може да бъде спестено с една изключително изпитана и безопасна ваксина", заяви Камелия Стоянова.

В кабинета на д-р Спасов вече има записани за безплатна имунизация пациенти на и над 65-годишна възраст. Според него от средата на септември до началото на октомври е най-подходящото време на ваксина.

"След като се имунизира човек около две седмици са необходими, за да се изгради имунитет и самата ваксина осигурява една защита в рамките на около шест месеца, тоест съвсем спокойно, ако се имунизирате октомври, покриват ноември, декември и целия период, когато е самият пик на грипа. Ваксина срещу грип се поставя при навършена 6-месечна възраст", каза пред БНТ още д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар.

При него интерес към противогрипните ваксини има и от родители, които искат да имунизират децата си. При тях може да се постави и назалната ваксина, като така се спестява боцкането.

Други от Докторе кажи

Организират безплатни кардиологични прегледи в София по повод Деня на сърцето

Безплатни кардиологични прегледи организира Военномедицинска академия (ВМА) по повод Деня на сърцето, съобщиха оттам. Те ще бъдат на 27 септември, от 8.00 до 12

11 нови случая за западнонилска треска у нас

11 нови случая за западнонилска треска през миналата седмица. Те са с 4 повече от предходната, показват данните на Националния центът за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

В Гърция предупреждават за опасност от зараза със западнонилска треска

Властите в Гърция предупреждават за заразени със западнонилска треска в много райони на страната. Лекарите препоръчват на туристите да използват лични предпазни мерки

Невролози искат лечението на инсулт да се случва първо в областните болници

Областните болници да бъдат първични центрове за лечение на пациенти с инсулт, а само малка част от пациентите, имащи нужда от високотехнологично лечение, да бъдат транспортирани до шестте центъра

Безплатно преглеждат млади жени и мъже за репродуктивни проблеми в ДКЦ II в Пловдив

Цитонамазка и виталност на сперматозоидите включват изследванията на 160 души от двата пола Скринингово проучване на млади жени и мъже за репродуктивни проблеми ще извърши ДКЦ II в Пловдив

>