Учени: Всяко трето дете страда от късогледство

25.09.2024 20:29
Всяко трето дете страда от късогледство, показва глобален анализ Снимка: Пиксабей

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече страда от късогледство или не може да вижда ясно нещата в далечината, показва глобален анализ, цитиран от Би Би Си. 

Авторите му отбелязват, че затварянето по времето на пандемията от КОВИД-19 е оказало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време пред екраните и по-малко време на открито.

Изследователите предупреждават, че късогледството (миопия) е нарастващ проблем за здравето в световен мащаб, който до 2050 г. ще засегне още милиони деца.

Най-високите проценти са отчетени в Азия - 85 на сто от децата в Япония и 73 на сто от тези в Южна Корея страдат от късогледство. В Китай и Русия над 40 процента от децата са късогледи. 

Най-ниски проценти на късогледство - 1 на сто, изследователите отчитат в Парагвай и Уганда.  Във Великобритания, Ирландия и САЩ проблемът засяга около 15 процента от децата.

Анализът, публикувано в British Journal of Ophthalmology, прави преглед на изследвания, обхванали повече над пет милиона деца и тийнейджъри от 50 страни на шестте континента.

Авторите му са установили, че процентите на късогледство са се утроили между 1990 г. и 2023 г., нараствайки до 36 на сто.

Според изследователите това увеличение е било "особено забележимо" след пандемията от КОВИД-19.

Късогледството обикновено започва в началното училище и има тенденция да се влошава, докато окото спре да се развива на около 20-годишна възраст.

Съществуват фактори, които го правят много по-вероятно - животът в Източна Азия е един от тях.

Генетиката - чертите, които децата наследяват от родителите си, също оказва влияние. Съществуват обаче и други фактори, като например особено ранната възраст (две години), на която децата започват образованието си на места като Сингапур и Хонконг.

Това означава, че през ранните си години те прекарват повече време, съсредоточавайки се върху книгите и екраните, което натоварва очните мускули и може да доведе до късогледство, показват изследванията.

В Африка, където училищното обучение започва между шест и осемгодишна възраст, късогледството е седем пъти по-рядко срещано, отколкото в Азия.

По време на затварянето заради КОВИД-19, когато милиони хора по света трябваше да стоят на закрито за дълги периоди от време, зрението на децата и тийнейджърите пострада.

До 2050 г. това състояние може да засегне повече от половината тийнейджъри по света, прогнозират изследователите, цитирани от Би Би Си.

Момичетата и младите жени вероятно ще имат по-високи нива на заболеваемост от момчетата и младите мъже, тъй като те са склонни да прекарват по-малко време в дейности на открито в училище и у дома, когато пораснат, показва още анализът.

Растежът и развитието на момичетата, включително пубертетът, започват по-рано, което означава, че при тях късогледството също се проявява по-рано.

Въпреки че до 2050 г. се очаква Азия да бъде с най-високи нива в сравнение с всички останали континенти, с близо 69 процента късогледство, развиващите се страни също могат да достигнат 40 процента, казват изследователите.

За да предпазят зрението си и да намалят вероятността от развитието на късогледство, децата трябва да прекарват поне два часа навън всеки ден, особено на възраст между седем и девет години, казват британски очни експерти.

Те препоръчват на родителите да заведат децата си на очен тест, когато са на тази възраст, дори ако зрението им е било проверявано по-рано.

Родителите освен това трябва да имат предвид, че късогледството се среща в семействата и ако някой от тях страда от проблема, вероятността децата също да са късогледи е три пъти по-голяма в сравнение с останалите.

Късогледството не може да се лекува, но може да се коригира с очила или контактни лещи.

Специални лещи могат да забавят развитието на късогледството при малките деца, като насърчават окото да расте по различен начин, но те са скъпи. В Азия, където тези специални лещи са много популярни, се използват и стъклени класни стаи, които имитират обучение на открито.

Опасенията са, че високите нива на късогледство могат да доведат до голям брой необичайни очни заболявания в по-напреднала възраст, пише БТА.

Експертите напомнят, че сред признаците на късогледство са затруднения при разчитане на думи от разстояние, например при четене на дъската в училище, седене близо до телевизора или компютъра или държане на мобилен телефон или таблет близо до лицето, главоболие, често търкане е на очите.

Други от Докторе кажи

Организират безплатни кардиологични прегледи в София по повод Деня на сърцето

Безплатни кардиологични прегледи организира Военномедицинска академия (ВМА) по повод Деня на сърцето, съобщиха оттам. Те ще бъдат на 27 септември, от 8.00 до 12

11 нови случая за западнонилска треска у нас

11 нови случая за западнонилска треска през миналата седмица. Те са с 4 повече от предходната, показват данните на Националния центът за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

В Гърция предупреждават за опасност от зараза със западнонилска треска

Властите в Гърция предупреждават за заразени със западнонилска треска в много райони на страната. Лекарите препоръчват на туристите да използват лични предпазни мерки

Невролози искат лечението на инсулт да се случва първо в областните болници

Областните болници да бъдат първични центрове за лечение на пациенти с инсулт, а само малка част от пациентите, имащи нужда от високотехнологично лечение, да бъдат транспортирани до шестте центъра

Безплатно преглеждат млади жени и мъже за репродуктивни проблеми в ДКЦ II в Пловдив

Цитонамазка и виталност на сперматозоидите включват изследванията на 160 души от двата пола Скринингово проучване на млади жени и мъже за репродуктивни проблеми ще извърши ДКЦ II в Пловдив

>