Правната комисия отхвърли ветото на президента върху особения представител по делата

25.09.2024 17:21
Шефката на правната комисия Анна Александрова

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху текстове от Закона за адвокатурата, които се отнасят до особения представител по делата.      Според новите текстове местните адвокатски съвети ще определят особените представителите, като и  техните възнаграждения. Досега това беше работа на съда. Според президента с този текст се нарушава правото на ЕС. 

С осем гласа "за", един "против" и петима "въздържал се" членовете на правната комисия подкрепиха отново текстовете и така на практика отхвърлиха ветото.  

в началото на дебата Георги Георгиев от ГЕРБ каза, че повторно ще подкрепят законопроекта. Той обясни, че мотивите на президента били бланкетни. И попита защо тази процедура не е влязла в действие и при текстовете за нетрадиционната сексуална ориентация. 

"Изглежда, че има една фиксация от представители на българския съд да се говори за определяне на възнаграждение", каза Георгиев. Според него не се спорило кой и как определя хонорарите на адвокатите, а дали ще се гарантира на гражданите правото на защита.  Освен това в последните дни имало изявления, които целели да дискредитират българските адвокати.  Политически изнасяло да не се произнасят, но това не било справедливо. 

Георгиев обясни,  че не е допустимо да се присъждат на адвокатите 4,50 лв. на час. И продължи, питайки  дали съдът може да си избира прокурора по делото. 

Крум Зарков, който представи мотивите на президента, му опонира, че при особените представители възнаграждението не се  определят накрая, а в началото на делото. 

Стою Стоев от ПП-ДБ направи бележки на казаното от Георгиев. Неговата парламентарна група щяла да преразгледа оспорените текстове. Още утре можели да се приемат промени по спорните текстове, ако залата реши така. Георги Георгиев пък го попита  дали може да предложи конкретни текстове, защото били "юристи, а не импресионисти". 

Ищците искат особените представители на ответника да бъдат калпави", каза адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя посочи, че особени представители имат винаги физическите лица, а не юридическите. 

"Иска ли някой от вас да бъде защитаван по дело срещу голям корпорация от адвокат, който не е подготвен", попита тя. 

Адвокат Александър Кашъмов обясни, че делата, по които има особени представители, са под 1% и адвокатите, които били "по тях били една шепа хора". 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Други от От страната и света

Анализ: Високи данъци не са гаранция за повече пари в бюджета

Равното облагане облагодетелства повече богатите от бедните Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и

Кондов: България дава приоритет на участието на жените в разрешаването на конфликти

България дава приоритет на пълноценното и значимо участие на жените в мирните преговори и процесите на разрешаване на конфликти, като оставаме фокусирани върху това да гарантираме

Бивш шеф на КАТ: В шофьорските курсове много малко се засягат ситуациите на пътя

„В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости

МВР опроверга икономисти: Полицаите са 34 269, 87% – на терен (Обзор)

Били втори по най-малка администрация, казват от ведомството в отговор на Института по пазарна икономика Полицаите в България са 34 269, а заедно с пожарникарите и администрацията служителите на МВР

Измамници разпространяват фалшиви реклами за карти за градския транспорт в София

Нова измама - този път с градския транспорт в София. Фалшив сайт предлага срещу две евро карти за шест месеца за цялата градска мрежа. От Центъра за градска мобилност предупреждават хората да не

>