"Дукс"-ът Корнелия Нинова може да се върне на 1 септември. Как и дали? (инфографика)

25.09.2024 11:34 Сима Владимирова
Корнелия Нинова

Обратното броене за връщането на Корнелия Нинова в БСП вече тече. И то от момента, в който бе изключена – на 1 септември т.г. Има една клауза в устава, която позволява на социалистите да кандидатстват отново за членство 1 година след прекратяването му.

Така бившата лидерка може да подаде документи още на 1 септември 2025 г., ако пожелае. Режимът е доста либерален. Необходимо е единствено писмено заявление, което се обсъжда в съответната основна организация (ОПО). Структурата на Нинова беше част от столичния район "Оборище", където обаче лоялният към нея председател Михаил Ставрев вече е сменен. Той се е опитал да овладее в нейна полза няколко от провеждащите се в момента конференции, но не е успял. Така че тук е първата спънка, която тя трябва да преодолее - да убеди хората в ОПО-то, че трябва да я приемат обратно в редиците си.

Има обаче още един тънък момент - доскорошната лидерка е изключена от Националния съвет на БСП, а в устава нищо не се споменава за подобен казус. Предвидено е как се възстановява членството във всички останали органи, но не и във висшия. Със сигурност това ще стане една от най-дъвканите теми, ако след една година

Тя разполага с твърдо ядро поддръжници, разказват социалисти. Фен групата й наброява около 7000 - 8000 души в цялата страна, които са й лично предани и които биха й помогнали да се бори отново за лидерството. Макар че дори и отново да стане част от соцпартията догодина, тя не може да се кандидатира за какъвто и да е пост за още 12 месеца. Тоест връщането й в ръководните органи може да се случи не по-рано от септември 2026 г.

Тук също има един трик в устава. В него се споменава как да се върнат всички останали шефове на по-ниско ниво, но не и за председателя на партията. И това вероятно ще бъде използвано и от двата лагера - "за" и "против" кандидатстването на Корнелия Нинова отново за лидер.

Тя бе изключена безапелационно. Капката срещу напористата дама преляла още през юни, когато след всички обсъждания и гласувания наложила еднолично кандидатурата на Калоян Методиев за депутат в 25. избирателен район в София, без да информира никого.

"Направи го на затворени листи, 3 минути преди регистрацията им", възмущават се от "Позитано" 20. А когато на изборите две в едно - парламентарни и за евродепутати, БСП спадна на 151 557 гласа от 955 490 през 2017 г., когато е първият вот с Нинова, вече нямало връщане назад. Още повече че в кампанията тя загубила много от последователите си през юни, когато лично се грижела никой в столичния 25. район да не ползва преференции, за да не измести Калоян Методиев. Според червените това също е отнело от гласовете им.

Бъдещето на Нинова оттук нататък зависи много от бъдещите резултати на столетницата. За нея ще е добре дошло, ако процентите намалеят още повече. Тогава ще има основание да обвинява новото ръководство, че е виновно за катастрофата. Затова според социалистите в момента бившата лидерка обикаляла из страната с верните си хора, за да види какви са нагласите. Според някои - и за да саботира настоящото ръководство.

Не е ясно как това ще се отрази на резултатите за БСП на 27 октомври, от които зависи бъдещето на Корнелия Нинова в партията. Ако доверието към столетницата се повиши, ще е знак към екслидерката, че е време да тръгне към създаването на нова лява партия. Тя е твърде амбициозна, сама е разказвала как като ученичка в Класическата гимназия в София прякорът й е бил "дукс", което на латински значи "военачалник". Трудно може да се повярва, че ще остави нещата ей така.

Въпросът е обаче какви са перспективите, ако основе нова формация. Левите избиратели не са чак толкова много, че да се разпределят между многобройните субекти, които се борят за доверието им. Тази седмица общинската съветничка и бивш кандидат за кмет Ваня Григорова също потвърди, че има намерение да работи за свой политически проект.

Другият вариант е Нинова да се присъедини към съществуваща партия. Например към МЕЧ (Морал, Единство, Чест) на бившия спортен министър, напуснал "Има такъв народ" Радостин Василев. Той е много активен в социалните мрежи. В тик-ток има хиляди последователи. Пред тях е хвалил качествата на изключената от БСП лидерка. Самата Нинова отрече да влиза в листите на друга формация. Поне засега.

Пред нея, разбира се, стои и още един вариант - да зареже тотално политиката и да се завърне в бизнеса, откъдето дойде преди близо 20 години. Тя направи шеметна кариера в БСП, когато, без да е била одобрена за депутат дори, стана заместник-министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция през 2005 г. Чак после пусна молба за членство в столетницата.

На "Позитано" 20 разказват, че във висшите кръгове я е въвел Асен Марков, бивш служител в отдела на ЦК на БКП по международните отношения. Първоначално едва ли не я изгонил от централата, но впоследствие тя спечелила доверието му. Така влиятелният социалист я завел при клуб "Единство" в столичния район "Оборище", събрал комунистически номенклатурчици като Григор Стоичков (бивш строителен министър), Георги Йорданов (бивш министър на културата), Иван Абаджиев (бивш секретар на ЦК на БКП), Григор Шопов (бивш зам.-министър на МВР с ресор Държавна сигурност), Теменужка Теофилова (бивш кандидат-член на ЦК на БКП и заместник-кмет на София), Петър Междуречки (бивш кмет на София, депутат и посланик в ГДР).

Григор Стоичков и Иван Абаджиев предложили Нинова да стане депутат през 2005 г. Но конференцията я отхвърлила, защото по времето на Иван Костов представлявала държавната фирма "Техноимпекс". Впоследствие въпреки недоволството на социалистите Нинова е назначена за заместник-министър на Румен Овчаров.

Тя обаче не забравя помощта на "другарите" от клуб "Единство". Винаги им е показвала уважението си, включително и миналата година, когато ги запозна лично с подготвяните документи за конгреса на БСП. Имала навика да казва на хората от своя кръг: "Трябва да посетим другарите". Всички знаели кого има предвид.

Днес обаче много от тези бивши комунистически величия ги няма и не е ясно на кого ще разчита Корнелия Нинова, ако поиска да се върне.

Дали това е възможно, е трудно да се каже. Досега подобно нещо не се е случвало. БСП има богат 35-годишен опит с формално или неформално изгонване на първия в йерархията. Като започнем още с Тодор Живков. По-късно Жан Виденов бе принуден да подаде оставка и на практика сам напусна, тъй като настроенията вътре бяха срещу него.

Следващият председател - Георги Първанов, също направи опит да се върне след края на двата си президентски мандата (2002 - 2012), но само за малко, и то като обикновен социалист. Той бе изключен през 2014 г., когато го заподозряха, че създава нова формация - Алтернатива за българско възраждане (АБВ), както и се случи. Заедно с него бяха изгонени Румен Петков и останалите му поддръжници, които в момента са в лявата коалиция, създадена от новото ръководство.

Сергей Станишев не е бил прокуждан от БСП, макар че Корнелия Нинова се опита да го отстрани от евродепутатската листа. Само че не успя. А последният председател преди нея - Михаил Миков, не беше изгонен, той напусна сам - пак заради несъгласие с нея.

Дали Корнелия Нинова ще прекъсне веригата на тотално изпадане на изключен или тръгнал си лидер, който повече да не се връща в БСП, зависи от много фактори. Ако не, пътищата пред нея са да създаде нова партия, да отиде в съществуваща или да се отдаде на бизнес.

Други от От страната и света

Граничари разкриха оранжерия, пълна с канабис, край Силистра

Мъж, направил си наркооранжерия в двора на къщата си в с. Калипетрово, област Силистра, бе задържан при акция на местното Граничното полицейско управление днес

Военни унищожиха невзривени боеприпаси, открити в страната

Специализиран екип от батальона за защита на силите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на капитан Иван Панайотов разузна

ГДБОП разби банда, ощетила бюджета с 8 млн. лв. с продажби на луксозни коли

Задържани са петима души, претърсени са 10 адреса Банда 4 години е продавала луксозни коли у нас, като е ползвала две фирми със сходни имена - втората регистрирана в Германия

Зам.-министър Давид Сукалински: През изминалата година добавената стойност от индустрията е на стойност 10.7 млрд. евро

„Българската индустрия има изключително важна роля за икономиката на страната, като приносът й към БВП е близо 20% През 2023 г. добавената стойност, създадена от нея е в размер на 10.7 млрд

Общинският съвет в Русе даде зелена светлина за изграждането на православен храм в кв. „Дружба-3“

Общинският съвет прие предложението за учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на Русенската митрополия за изграждането на православен храм в квартал „Дружба-3"

>