Путин и шаманите

25.09.2024 10:51 168 часа
Една от множеството снимки на голия Владимир Путин, който почива в Тува и лови риба.
Върховният в цяла Русия шаман Кара-оол Донгун-оол (признат от държавата) призова руските войници да бъдат безстрашни. Миналата година той прогнозира, че войната в Украйна няма да прерасне в ядрена.

Шаманизмът, макар и преследван в съветските години, има дълбоки корени в Русия и никога не е преставал да се радва на привърженици, включително и във властта. Темата отново придоби актуалност след посещението на руския президент Владимир Путин в Монголия.

Витаят слухове, че се е срещнал с прочутите монголски шамани, смятани за едни от най-могъщите в света. Това пише в германския в. "Шпигел" журналистът Михаил Зигар, съосновател на забранената в Русия тв "Дожд". Официалната причина бе президентът да присъства на честванията за 85-ата годишнина от победата на съветските и монголските войски над Япония при Халхин Гол. Руският лидер е пристигнал на 3 септември и се е срещнал с колегата си Ухнаагийн Хурелсух.

За евентуалното участие на Путин в шамански ритуали Зигар се позовава на източници от Кремъл, които споделили пред него, че Монголия не е в геополитическите приоритети на Москва и причината за визитата му е друга. Изводът на Зигар е, че истинският мотив да отиде в съседната на Русия страна са шаманите. Президентът посещава Монголия за трети път от 10 години.

"Владимир Путин отдавна е известен със специалното си отношение към мистицизма. И очевидно съчетава интереса си към православния мистицизъм с езическите традиции", пише Зигар. По негова информация от московски източници в Кремъл се говори, че лидерът може би се нуждае от благословията на шаманите, преди да реши дали да използва ядрено оръжие във войната в Украйна. Журналистът смята, че без тяхното одобрение не би могъл да предприеме толкова сериозна стъпка.

В статията си Зигар допълва, че освен в Монголия едни от най-важните шамани практикуват древните обреди в руската автономна република Тува в Сибир. Именно там се е отбил Путин на път за Улан Батор. Тува е негово любимо място и той неведнъж е летувал там. Снимката му, на която е гол до кръста, стана много популярна в интернет.

Често визитите му са били по покана на доскорошния министър на отбраната Сергей Шойгу, роден в малкия град Чадан в онзи отдалечен район на Русия. Техни приближени са разпространявали изображения как двамата катерят стръмни планини, ловят риба в кристално чисти реки, вечерта се любуват на огъня, а сутрин стават рано на свеж въздух.

Журналистът Зигар, когото Москва обяви за чужд агент и осъди задочно за възможно разпространение на невярна информация за руската армия, обаче смята, че истинската причина за посещението на Путин в Тува е участието в шамански ритуали. И то точно преди да отиде в Монголия със същия мотив.

Самите жреци имат специално отношение към руския лидер и подкрепят политиката му. Около президентските избори през март са извършвали заклинания, за да може той да спечели, което в крайна сметка се случи, разказва агенция Ljudjam Baikala. Посветените се молели на духовете и на боговете да бъде преизбран.

Първи подобен обред извършил Артур Цибиков от град Ангарск в Иркутска област. Още на 20 декември м.г. запалил огън на главния път и направил жертвоприношения. Датата не е избрана случайно Ц това е Денят на ФСБ (спецслужбите на Русия). След този ритуал му се явил бурятският бог Бухе Йоджон и му казал, че одобрява желанието му за победа на настоящия президент.

Цибиков е един от най-активните в медийно отношение шамани в Русия. Той придоби особена популярност през 2019 г., когато поиска да умъртвят 5 камили. Хвърлил ги в в огъня, принасяйки ги в жертва, за да умилостиви боговете и духовете да помогнат за укрепване на страната му.

А от началото на войната в Украйна шаманските церемонии са се увеличили. Те са почти ежедневие, откакто Кремъл започна "специална военна операция" през февруари 2022 г. Най-разпространени освен в Тува са в районите на още две републики в Сибир - Бурятия и Алтай, където езическата религия има многобройни привърженици. По данни на руските медии около 17 шамани даже участват в бойните действия като доброволци.

В самото начало на войната върховният от тях в цяла Русия Кара-оол Донгун-оол (признат от държавата) призова руските войници да бъдат безстрашни. Алтайският шаман Артьом Игнатенко пък заяви, че Путин се грижи за хората и действията са започнали в точния момент. Така те са само част от множеството посветени, които извършват обреди за победата на руската армия.

Не всички от тях обаче са на страната на властта. През 2021 г. сибирски жрец казваше, че ще се опита да прогони демоните от руския президент. Александър Габишев тръгна към Москва, планирайки да пропътува 8300 км, за да изпълни мисията си, но силите на реда го спряха, след като измина около 3000.

Той твърдеше, че божествата са му проговорили, че демоните у Путин трябва да бъдат изгонени. Вместо това бе арестуван в палатката си и бе изпратен в психиатрична клиника в Якутск. Оттам нататък съдбата му е неизвестна.

Веднага след обявяването му за психично болен поддръжниците му започнаха да публикуват хаштаг #Аз/Ниесмешаманът в социалните медии, но така и не успяха да го освободят.

ДДоживяхме да видим шаман да бъде жертва на политически репресииУ, написа във фейсбук професорът във Висшето училище по икономика в Москва Елена Лукянова. Друг критик на Кремъл Ц Игор Ейдман, също се включи по темата: ДШансът за смяна на властта чрез избори е почти толкова голям, колкото и чрез проклятието на шаманаУ.

Срещу Габишев обаче се обяви върховният шаман на Русия Кара-оол Тюлюшевич Донгун-оол в речта си на Третия общоруски конгрес на гилдията през 2021 г. в град Кизил в Тува. Той заяви, че противникът на Путин е "психически неуравновесен бездомник", самообявил се за шаман, а всъщност бил узурпатор. След това в словото си Донгун-оол обърна внимание и на цялата си религия, която според него трябвало да бъде призната за една от традиционните в Русия. Православната църква поставяла кръстове навсякъде, дори и в шаманските светини. А те трябва да се пазят.

Статутът на "традиционно вероизповедание" означава не само признание на хартия, а и получаване на субсидии от държавния бюджет, както и включване на шамански представители в официални структури като Социалната камара. Тя разпределя дотациите. И точно в този момент Габишев обяви похода си към Москва срещу Путин и предизвика острата реакция на своите събратя, които очакваха да получат финансиране от властта.

Всъщност шаманите имат своите последователи, а интересът в Русия към окултното и паранормалното не е стихвал, въпреки че хората са силно набожни и въпреки гоненията по съветско време. Още през 80-те години, когато комунистическата система започна да се разпада, телевизията и там, а и у нас излъчваше сеансите на Анатолий Кашпировски. После той стана депутат в Думата. Няма как да не е извършвал своите сеанси с благословията на Кремъл.

Но след него историята на окултните вярвания в страната продължава. В руските медии се появи и информация, че няколко години по-късно - през 90-те, управляващите са финансирали таен отдел за четене на мисли.

Там ДотгатналиУ какво става в главата на американския държавен секретар Мадлин Олбрайт - Дче е несправедливо единствено Русия да притежава Сибир и огромните му природни ресурсиУ. Пенсионираният генерал Борис Ратников е заявил, че това е ДразчетеноУ от екстрасенс. Владимир Путин повтори същото твърдение на пресконференция през 2014 г., но не стана ясно дали е знаел кой е първоизточникът.

Бившият автор на речите на руския президент Абас Галямов коментира, че е чувал слухове за връзките на лидера с шамани. В Тува и Монголия в началото на месеца освен че е търсел благословия за използването на ядрените оръжия, той се интересувал и от собственото си дълголетие, както и от прераждането.

"Казват, че е останал много доволен от срещата и извършените ритуали", пише Галямов в профила си в телеграм. Сп. "Нюзуик" е потърсило коментар от Кремъл по въпроса, но така и не са го получили.

Очевидно обаче ядрената заплаха се обсъжда в Русия и в шаманските среди. През октомври 2023 г. върховният шаман Кара-оол Донгун-оол прогнозира пред руската държавна агенция РИА новости, че войната в Украйна няма да доведе до ядрен конфликт. Но предупреди съюзниците на Володимир Зеленски, че Западът трябва "да се вразуми" в отношението си към Русия.

Какви точно съобщения са предали сибирските и монголските шамани на Путин, остава загадка. Не е ясно и дали са спазили всички традиции, които са им завещани от древните жители на онези земи. Вярванията им датират от времето около 300 до 400 г. пр.Хр. Предците на монголите - хуните, са изповядвали шаманизма като основна своя религия. Те са се кланяли на Слънцето и Луната и са извършвали жертвоприношения към небето, Земята, духовете и своите предци. Добронамерените божества са 55 на брой, а злите Ц 44 и са свързани с войните.

В Монголия има над 20 000 официално регистрирани шамани, обединени в около 10 организации. По времето на комунизма (от 1924 г. до 1989 г.) те са били гонени, забранявани и преследвани. Но след 1990-а традицията започва да се възражда.

Церемонията е много зрелищна. Преди нея шаманът, който става такъв само по роднинска линия, иска подробности от всеки посетител за годината му на раждане според Лунния календар, родното място на неговите предци, дали наблизо е имало планина, река или голямо езеро. След това си записва въпроса, който интересува човека, и накрая облича изключително тежките си ритуални дрехи.

Започва да бие барабан от еленска кожа, да пее на древен монголски и да танцува. Монотонните ритми го довеждат до състояние на транс и така призовава духовете на боговете и духовете на предците на посетителите, ако прецени.

Сеансът трае няколко часа. Накрая шаманът бие с камшик присъстващите, за да изгони злото от тях. А като излезе от транса, предава на всеки съобщенията, които е получил за него.

Дали всичко това е било спазено при посещението на руския президент, може само да се гадае. Но е сигурно, че окултните вярвания продължават да са много силни в Русия.

Други от От страната и света

Арестуваха трима, обявени за международно издирване

Полицейските действия  са предприети рано тази сутрин от служители на секторите “Издирване“ и „Престъпления свързани с МПС“ при ГДНП, съвместно с техни колеги от ОДМВР-Велико Търново

Арестуваха във Велико Търново трима, издирвани в чужбина заради банда за кражби на коли

Трима мъже, издирвани в чужбина по дело за банда за кражби на коли, бяха арестувани днес при акция на Националната полиция и ОД на МВР - Велико Търново

Граничари разкриха оранжерия, пълна с канабис, край Силистра

Мъж, направил си наркооранжерия в двора на къщата си в с. Калипетрово, област Силистра, бе задържан при акция на местното Граничното полицейско управление днес

Военни унищожиха невзривени боеприпаси, открити в страната

Специализиран екип от батальона за защита на силите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на капитан Иван Панайотов разузна

ГДБОП разби банда, ощетила бюджета с 8 млн. лв. с продажби на луксозни коли

Задържани са петима души, претърсени са 10 адреса Банда 4 години е продавала луксозни коли у нас, като е ползвала две фирми със сходни имена - втората регистрирана в Германия

>