МВР опроверга анализ на ИПИ, че са "най-скъпоструващата административна структура"

25.09.2024 09:45
Сградата на МВР на улица "Шести септември" в София. СНИМКА: МВР

От Министерството на вътрешните работи оспориха анализ, публикуван на сайта на Фондация "Институт за пазарна икономика". В него накратко се казва, че "хората в МВР са много, но полицаите не достигат - особено в Северозапада". Според изпратената до медиите позиция на МВР, представената картина се основава на непълни данни, поради което не отговаря на действителността.

Освен това не била разчетена правилно информацията, посочена в сайта на Министерството на вътрешните работи, по отношение на структура и щат на областните дирекции на МВР. В анализа не са включени и районните управления, които са част от структурата на областните дирекции, се казва още в позицията.

Към днешна дата 86.6% от щата на ОДМВР и СДВР е зает от служители, изпълняващи дейности "на терен". Общо 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции на МВР - "Национална полиция", "Борба с организираната престъпност", "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и "Гранична полиция"). Тук е важно да бъде отбелязано, че в структурата на ведомството влиза и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, посочват от ведомството на Атанас Илков. И още:

"Средният процент на общата администрация за ОДМВР и СДВР е едва 10%, която подпомага директорите в качеството им на второстепенни разпоредители с бюджет (съгласно чл. 43 от ЗМВР директорите на областни дирекции осъществяват общото и непосредственото им ръководство, управляват човешките ресурси и координират действията на структурите на МВР при бедствия, възникнали на територията на областните дирекции).

Към 20.08.2024 г. относителният дял на общата администрация спрямо щатната численост на МВР, определена с Устройствен правилник, е едва 12.52%. Това нарежда Министерството на вътрешните работи на второ място сред останалите ведомства по най-нисък относителен дял на общата администрация"

В позицията на МВР се посочва още, че освен полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции. В нея са включени служителите на:

За периода май 2009 г. - юли 2024 г. щатната численост на МВР е намалена с 14 658 щатни бройки. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни бройки, се казва в позицията, която завършва така: "Предоставяме тази информация като аргумент срещу некоректното интерпретиране на действителността, формиращо фалшиви представи за системата на Министерството на вътрешните работи и омаловажаващо усилията на институцията за гарантиране сигурността на гражданите".

Други от От страната и света

Почти 900 хил. румънски туристи са посетили страната ни до юли

„Румънските туристи, посетили страната ни от януари до юли 2024 г. са 897 хиляди. Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г."

Прокуратурата в Перник обвини 74-годишния мъж за убийството с брадва в с. Расник

Днес, 25.09.2024 г., прокурор от Окръжна прокуратура – Перник на основание събрани достатъчно доказателства за виновността на 74-годишния Д.С. го привлече в качеството на обвиняем по досъдебно

Европейската прокуратура влезе в община Симитли?

Представители на Европейската прокуратура са влезли в сградата на общинската администрация в Симитли, обяви водач на листата на една от партиите за Благоевградска област

Осъдиха прокуратурата да плати 75 000 лв. заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 75 000 лева на Иво Кюхов, който е един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство

Петролът на ОПЕК скочи до 75 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи до 75,12 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

>