Красимира Стоянова: Щяхме да имаме най-добрата железница в Европа, ако в БДЖ помагаха кадровите въртележки – там с години са трупани проблеми

25.09.2024 09:30
Красимира Стоянова СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Няма да отстъпя за дигитализацията на шофьорските курсове, казва министърът на транспорта и съобщенията

Още акценти

Очаквам до средата да октомври да подпишем с "Шкода" за доставка на още 5 нови влака

В последните три години не са разрешавали на БДЖ да правят процедури за доставка на резервни
части, това е една от причините да се палят
локомотиви. Казах им, че сега имат свободата
да го направят грамотно

- Г-жо Стоянова, необичайно е министър да се явява във Върховния административен съд - вие го направихте по делото, образувано след жалби срещу процедурата на 35-те електромотрисни влака. Какво ви провокира?

- Явих се по две основни причини. Първата, че делото е изключително важно - това е последната инстанция, която решава по същество. Като ръководител на министерството на транспорта трябва да съм в съдебната зала, както и при всяко друго дело, което е важно за системата. Може да е странно за някои, които смятат, че работата на министъра е да стои в кабинета, да подписва документи, да ходи в Министерския съвет. Всичко това е част от работата, но не е само това.

- А втората причина - защото бяхте дългогодишен шеф на правната дирекция ли?

- 22 години работя като директор на правната дирекция на министерството. И съм се явявала по най-важните дела. Когато се съгласих да стана министър, една от първите ми мисли беше за делата, които трябва да се довършат. И се оказа лесно - министерството се представлява от министъра и призовката за явяване по делото е до министъра.

Често казано, големият ми юридически опит ме е научил, че спазването на правилата създава подреденост и предвидимост. А и не обичам да вървя след събитията, винаги съм се стремяла, доколкото е възможно, да предлагам решения. Така че не разглеждайте моето появяване по това дело като прецедент, а като уважение на държавата към съда, което е много важно.

- Това не е опит да се въздейства на съда, нали?

- Категорично не! Това е осъзнато желание и решение. Аз смятам, че трябва да си довърша работата.

- Имате важни неща за краткия служебен мандат, сред които договорът на държавата за обществена услуга за жп превози, покупката на нови влакове, реформа в пощите. Кога завърши този кръг с новите влакове например?

- Този кръг го затворихме наполовина с подписване на договора с компанията “Шкода” за 20-те електромотрисни влака. ЕК ни препоръчва да финансираме със средства по ОП “Транспортна свързаност” покупката на още 5 влака, които са опция по договора с “Шкода”. Това ни дава възможност след консултация с колегите от Министерството на финансите да подпишем допълнително споразумение с компанията за доставката им.

- Кога?

- Надявам се до средата на октомври и почти съм сигурна, че ще успеем. От “Шкода” искат да ги заложат още сега за производство.

Колкото до другите 35 влака, чакаме съдебното решение и ще реагираме съобразно него. Министерството има сериозни аргументи за благоприятен изход. Надявам се след спазване на съответните процедури да можем да поканим полската компания “Песа” и да подпишем договор и с нея.

Със срок няма да се ангажирам. Решила съм в краткия си мандат като министър да не давам напразни обещания.

- В края на годината изтича договорът на държавата с “БДЖ - Пътнически превози” за обществената услуга. Ако не стигне времето за обявяване на обществена поръчка за нов договор, какво се случва?

- Договор за железопътен превоз на пътници ще има. Най-вероятно ще бъде продължен за определен период с “БДЖ - Пътнически превози”. Регламентът допуска това да е за две години, но вероятно ще го удължим за една. Същевременно работим по процедура за избор на превозвач, която да е прозрачна и недискриминационна.

 - Това означава ли, че няма ангажимент да е за цялата мрежа, а може да бъде разделена на лотове?

- Това, което държавата ни е поела като ангажимент, е провеждане на открита тръжна процедура. Защото регламентът предвижда и възлагане на услугата. България е предпочела търг, така беше и през 2009 г., когато бяха избрани “БДЖ - Пътнически превози” чрез открита процедура. Въпросът дали сега ще бъде разделена на лотове, или за цялата железопътна мрежа, е с труден отговор.

- Има ли натиск от Брюксел да е на лотове?

- От Европейската комисия предпочитат процедурата да бъде разделена на лотове. Това е тяхната препоръка в момента. Но как трябва да бъде, не е административно, а политическо решение. Това дори не е социално, защото регламентът на ЕС, по който ще се проведе процедурата, дори на лотове, предвижда да се наемат хората, които до момента са обслужвали влаковете по тези линия.

Въпросът е да се вземе правилно политическо решение след разговори със синдикатите. И това трябва да стане след открит обществен дебат. Но не бива, ако се наложи по-смело решение, да му се придава социален елемент. Ние имаме такъв проблем в момента в БДЖ с условията, при които работят машинистите и хората в депата.

- Запалването на локомотивите май се превърна в голям проблем, защото няма резервни части. Какво се случи след дебата, който инициирахте за железниците?

- Всяка седмица разговарям с колегите от БДЖ. Всички бяхме изумени, че няма резервни части, защото в последните три години не са получили разрешение да правят процедури за доставката им. Казах им, че имат пълна свобода сега да го направят грамотно и с добро експлоатационно решение.

Сутрин чета бюлетините за произшествията и си казвам: Господ днес ни спаси. Проблемите са трупани с години. Ако със смяната на определен човек или екип щяхме да решим проблема, щеше да е лесно. Ако така се отразяваха кадровите въртележки, щяхме да имаме най-добрите железници в Европа, а и пощи. Което не означава, че ще търпя безхаберие. Ако всеки от нас даде от себе си това, което може и което знае, и работи добросъвестно, нещата винаги се получават. Това е работа, тя не е неизпълнима.

- Колко от германските вагони втора ръка са на релсите?

- Поисках няколко доклада и това, което разбрах, е, че процедурата за доставката им е проведена перфектно. В движение са само 30 вагона. Едва през миналата седмица дойдоха специалисти от “Дойче бан”, които да обучават хората от БДЖ как се поддържат германските вагони. С две думи се бърза бавно.. Надявам се до края на годината ще бъдат пуснати всички 76 вагона в експлоатация.

- Има ли опасности по железния път?

- Колегите от Национална компания “Железопътна инфраструктура”, заедно с превозвачите, изготвят карта на слабите места по железопътните линии, които са причина за голямо намаление на скоростта. Освен картата на тези места, вече е започнало укрепване на железния път от поделенията на компанията. Работи се сериозно и упорито, надявам се съвсем скоро да има и резултати.

- Какво се случва в “Български пощи” и заявените от тях реформи?

- Това, което е характерно за “Български пощи”, е, че е поредната компания, която продължава да разчита единствено на средства от държавния бюджет, за да съществува.

Казвам го откровено - в момента, в който се получи какъвто и да било проблем с изплащане на заплата на пощаджия в клон X, няма да си получат възнагражденията нито членовете на съвета на директорите, нито директорите на дирекции в компанията.

Държавата направи много за “Български пощи” и ще продължи да прави, тъй като възлага услуги и изплаща компенсации. В годините те не са получавани в пълен размер. След като беше приет планът за преструктуриране на компанията, веднага започнахме работа по уведомление до ЕК, което се надявам да е факт до октомври. След като минат съответните процедури в Брюксел, “Български пощи” ще имат възможността да получават компенсацията в пълен размер. Дотук свършва ангажиментът на държавата и тя изисква универсалната пощенска услуга да се случва навреме, пенсионерите да си получават пенсията безпрепятствено и също навреме.

- Днес автоинструкторите излизат на протест срещу вече публикуваните промени в двете наредби - за обучението и изпитите с фокус дигитализация. Ще има и контрапротест. Не успяхте ли да се разберете?

- Въпросът с така наречената дигитализация не е нито от днес, нито от вчера. В едно от първите си изказвания пред представителите на автошколите казах, че няма да дам заден ход при дигитализацията.

В наредбата за обучението, която въвежда електронни картон, дневник и т.н., има два отлагателни срока. Първият е, че разпоредбите влизат в сила пет месеца след обнародването им. На последната среща с колегите от автошколите - казвам колеги, защото от години съм в министерството и съм се учила от много от тях, им предложих и мисля, че се разбрахме да поискам от разработчика на системата да бъде готова на третия месец.

След това да я тестваме заедно с представителите на автошколите два месеца. Така ще видим дали има проблеми и те да бъдат отстранени. Освен тази петмесечна отстрочка имаме и още едни пет месеца, в които документацията може да се води на хартия и онлайн.

Смея да се надявам, че с всички автошколи ще намерим най-добрия начин за комуникация. Спекулира се много с темата, бих призовала да не се изпада в конспиративни теории, преди да видим какво представлява системата и как работи.

Разбирам недоверието на автоинструктурите, защото в течение на годините “Автомобилна администрация” беше източник на неразбории. Когато непрекъснато нещо се е променяло, връщано е назад - това е неправилен подход. Аз няма да се върна назад по отношение на дигитализацията, защото това е непоследователност. И не смятам, че това, което е записано в наредбата, е лошо.

- Къде се разминавате?

- Нямаме разминаване. Едните казват - ще водим електронен дневник, другите - няма. Позицията на министерството е ясна и аз я намирам за правилна.

- Много отдавна сте в министерството. Нещо изненада ли ви на министерския пост?

- Нищо не ме изненада. Всъщност изненада ме промяната в поведението на някои хора, но това е обичайно при такива ситуации. Това, на което ми се иска да заложа, докато съм тук, е експертността. Искам да обсъждам детайлно с колегите всяка тема, по която работят, независимо колко време ще ми отнеме.

Опитвам се да накарам хората в министерството да се чувстват на мястото си, да имат думата, преди да бъдат взети решения.

CV

l Магистър по право от Софийския университет “Св. Климент Охридски”

l Професионалната си кариера започва като юрист в Столичната община, район “Люлин"

l Била е главен специалист, експерт, началник на отдел и директор на дирекция “Правна” в Министерството на земеделието и храните

l От април 2002 г. е директор на дирекция “Правна” в Министерството на транспорта и съобщенията. Била е и началник на кабинета на петима министри на транспорта и съобщенията

l Владее английски и руски език.

Други от Интервюта

Контраразузнавачът Павлин Павлов: Задава се терор с GSM-и след пейджърите

Цели 72 години преди атаката срещу Хизбула в Ливан Израел създаде UNIT 8200 - спецподразделениe за суперсекретни кибероперации, казва контраразузнавачът Павлин Павлов Мнозина се чудят защо частите

Елена Йончева: Външнополитическият съветник на президента в Сана присъства на срещата ми с Любомир и Данаил и публично заяви, че аргументите се чуват и "се обмисля освобождаването им"

Опитвам се да проправя път, казва Елена Йончева - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа", която се срещна с пленените български моряци в Йемен Още акценти от интервюто: В първите минути Любомир и Данаил

Кметът Ерол Мюмюн: До края на мандата ще превърнем Кърджали в уредена община с добра инфраструктура

Пресякохме порочна практика за възлагане на поръчки със завишени цени Приоритет са водоснабдяване, канализации, пътища, инфраструктурни обекти като паркове и сгради

Филип Димитров: Партии, които искат да арестуват противници, са пречка за правителство

Реалният проблем не е “домовата книга”, а може ли парламентът да произведе редовно правителство и в копнежите на някои партии за громене и арестуване, казва конституционният съдия и бивш премиер И

Иво Величков: Ако приемем, че децата не могат да задържат вниманието си, значи сме се предали да са полуграмотни

Може обаче да се генерализира, че стават все по-неумели в живите контакти, казва психотерапевтът В училище трябва пълна забрана на телефоните, най-малкото за да съществуват няколко часа без

>