Доц. Ангел Кунчев: До 65% от отишлите при джипито са с ковид - лесно заразява и лесно минава

25.09.2024 09:11
Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ

Сега хората боледуват от ковид - с такова заболяване са 60-65% от отишлите при личния си лекар. Този ковид обаче не е онзи от пандемията, кара се по-леко - имаш проблеми в горните дихателни пътища, чувстваш се разбит, кашлица, загуба на обоняние и вкус. Това е последният вариант Флирт, но идва друг от Европа, заяви в Тази сутрин по bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Категоричен е, че грип не хващаме - все още няма изолиран, ще дойде може би в края на годината.

"По статистика има регистрирани по 1000 случая седмично на заболели от ковид, но реално са 10-15 хил. От тях малка част стига до болница с бронхит или пневмонии, но сме много далеч от времената на пандемията.

Такива вълни ще има 2-3 от различни вируси до момента на сезонната грипна епидемия", обясни доц. Кунчев. И обърна внимание, че доста по-лесно става заразяването с ковид - сегашният вариант се разпространява лесно, но не толкова тежко протичането му.

"Ваксини има - 350 хил., има и за деца. Препоръчват се за възрастни над 65 години с хронични заболявания, с проблеми с имунитета и др., но не съм привърженик на масови ваксинации. Старите ваксини за ковид вече недостатъчно предпазват особено от новия вид на вируса.

Ваксините винаги трябва да се поставят след консулт с личните лекари. Формално карантина няма, но е добре болният да ограничи контактите си, всичко зависи от състоянието на организма", съветва доц. Ангел Кунчев.

Други от Докторе кажи

Мръсният въздух убива 11 000 българи годишно

По данни на Световната здравна организация мръсният въздух причинява 11 000 смъртни случая годишно в България. Това заяви Елена Цонева–Папуджиева от „Портал на пациента" на брифинг

Силни болки в гърлото, главоболие и отпадналост са сред симптомите на върлуващия COVID вариант

Силни болки в гърлото, главоболие и отпадналост са сред симптомите на върлуващия ковид вариант. Увеличават се случаите на заболели с ковид в Пловдивдска област, отчитат лекари от региона

Доц. Трифон Вълков: Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно

Безобидна пигментация на ноктите може да бъде симптом на различни видове рак

Неотдавнашно проучване на учени от Националния институт по здравеопазване на Великобритания (НИЗ) показа как една безобидна „аномалия на ноктите" може да бъде ранен индикатор за рак, съобщи Mirror

Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

Лекарство за епилепсия би могло да помогне за предотвратяване на временното спиране на дишането на пациенти със сънна апнея. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от „Гардиън"

>