Васил Велев: Догодина повече от половината българи ще получават минимална работна заплата

25.09.2024 08:55
Васил Велев КАДЪР: NOVA

С такова заплащане трябва да са до 7% от работещите, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Догодина повече от половината българи ще получават минимална работна заплата. Това коментира в предаването „Здравей, България"  на Нова тв председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От 2025 г. минималното възнаграждение у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това.

„Искаме заплатите да растат. Но вие анализирахте ли на какво се дължи този ръст? В държавното управление е 27%, а средно е 15,4%", каза Велев. И уточни, че ръст има най-вече при заплатите на бюджетна издръжка и при минималната, което също е административно наложено.

„Минималната заплата трябва да се получава от 5-6-7% от хората. Тя не е цел, тя не е някаква мечта", заяви Велев.

„В резултат на грешно и неправилно прилагано законодателство за миналата година 45% са получавали минимална брутна работна заплата. Догодина повече от половината българи ще получават еднаква – минимална работна заплата. Няма голяма икономика в света, която да има за цел минималната заплата да е половината от брутната средна. В Америка е 30%. При нас брутната минимална ще бъде 67% от брутната средна", каза Велев.

„Казва ти се: „Ще го назначиш на ето такава заплата". Няма значение, че той не може да го изработи това. А тази заплата е практически равна на средната в Смолян", заяви Велев.

По думите му минималното възнаграждение трябва да е между 670 и 800 лв.

Според него бизнесът започва да се изнася. Той подчерта, че вече две големи компании, с над 1000 работници, са напуснали страната.

„Този процес набира скорост. Има масови съкращения, големи компании се изнасят, малките и средните потъват в сивия сектор", заяви Велев.

Други от От страната и света

Почти 900 хил. румънски туристи са посетили страната ни до юли

„Румънските туристи, посетили страната ни от януари до юли 2024 г. са 897 хиляди. Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г."

Прокуратурата в Перник обвини 74-годишния мъж за убийството с брадва в с. Расник

Днес, 25.09.2024 г., прокурор от Окръжна прокуратура – Перник на основание събрани достатъчно доказателства за виновността на 74-годишния Д.С. го привлече в качеството на обвиняем по досъдебно

Европейската прокуратура влезе в община Симитли?

Представители на Европейската прокуратура са влезли в сградата на общинската администрация в Симитли, обяви водач на листата на една от партиите за Благоевградска област

Осъдиха прокуратурата да плати 75 000 лв. заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 75 000 лева на Иво Кюхов, който е един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство

Петролът на ОПЕК скочи до 75 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи до 75,12 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

>